Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Dražen Anzulović

EP NAKON PRVOG KRUGA

Favorit za zlato je SiCG

Dražen Anzulović, specijalni izvjestitelj Nacionala s Europskog prvenstva u košarci, komentira prvi dio natjecanja, nastup i prolazak Hrvatske te prognozira moguće osvajače medalja

Hrvatska se nije ni smjela ni trebala kockati s eventualnim porazom od Turske radi povoljnijeg ždrijeba jer na svakoj utakmici treba ići na pobjedu, bez kalkulacijeHrvatska se nije ni smjela ni trebala kockati s eventualnim porazom od Turske radi povoljnijeg ždrijeba jer na svakoj utakmici treba ići na pobjedu, bez kalkulacijeKao što se i očekivalo, prvi krug Europskog prvenstva u košarci pokazao je koliko su reprezentacije izjednačene. Najveće je iznenađenje reprezentacija Slovenije, koja u pripremnom razdoblju nije pružila igre primjerene umijeću svojih igrača. Međutim, evidentno je da se reprezentacija Slovenije uspjela posložiti i da sada igra na vrlo visokoj razini, odnosno na razini kvalitete slovenskih igrača. Spominje se kako je prvenstvo izjednačeno zato što su europski igrači koji igraju u NBA umorni i izvan forme pa ne donose prednost svojim reprezentacijama, ali ja se s tim ne slažem. NBA košarka i europska košarka dva su različita sporta i uopće ne trebamo govoriti o tome igra li neki košarkaš u NBA ligi ili ne. Igrači iz NBA mogu u određenim trenucima biti prevaga svojoj reprezentaciji, ali samo u funkciji ekipe i sustava u kojem igraju. Jedino u tim uvjetima europski košarkaši iz NBA lige mogu doći do izražaja. Jednostavno, individualna kvaliteta i NBA način igre ne može u europskoj košarci donijeti rezultat.

Naša reprezentacija odigrala je prvu utakmicu protiv Bugarske vrlo nervozno, no prva je utakmica ne europskom prvenstvu uvijek takva. U svemu tome na kraju je najvažnije bilo da dobijemo tu utakmicu. Nervoza se kod naših igrača javila i zato što Bugarska nije imala što izgubiti u toj utakmici, dok smo mi bili favoriti. U takvim utakmicama nije primarna razlika u kvaliteti, nego psihološka razlika i bitno je kod igrača da što prije počnu igrati onako kako bi trebali, bez ikakvih kočnica. Zato se na početku utakmice dogodilo nešto što nije dobro ni za jednu ekipu, a to je nervozni ispad Dalibora Bagarića. Izbornik Spahija reagirao je jako dobro - Bagarić nije igrao do kraja utakmice kako bi svi igrači shvatili kako trebaju funkcionirati unutar kolektiva. Bagarić mora kontrolirati svoje živce, ne reagirati na protivnika već se koncentrirati na svoju igru i tada će igrati kvalitetno. Možda je to bila nepotrebno velika nervoza, ali razumljiva za prvu utakmicu. U drugoj utakmici protiv Litve osam minuta prije kraja rezultat je bio neriješen.

Litva igra lepršavu i vrlo nezgodnu košarku i ako se ne prilagodi na nju i ne suzbije njihova individualna kvaliteta, ne može ih se pobijediti. To se dogodilo i našoj reprezentaciji pa je Šiškauskas s tri trice prelomio utakmicu koja je otišla na stranu Litve. To je košarkaška zemlja koja jako puno ulaže u taj sport, osobito u razvoj mladih igrača i omladinske pogone. Njihove škole košarke poznate su u Europi, ponajviše one koje vode Sabonis i Marčulionis, a njihova djeca na godinu odigraju desetak turnira diljem Europe, gdje sve ono što uvježbavaju na treninzima provode kroz jake utakmice. Sve to im se poslije vraća kroz seniorsku košarku. Bez kvalitetnog rada i ulaganja u omladinsku košarku, nema ni seniorske košarke.

Litvi nedostaju devetorica igrača koji su bili nositelji igre u reprezentaciji. No njihov način im, zahvaljujući individualnoj tehničkoj kvaliteti igrača, omogućava da igraju tako jednostavno a tako atraktivno. To što Litva ima nije slučajno. To je proces koji traje godinama. Sjećam se, dok sam kao trener radio u nižim dobnim kategorijama, da sam jako mnogo njihovih ekipa susretao na turnirima i vidio sam na koji način ta djeca uče i igraju košarku, odnosno igraju se košarke. I Spahija i Novosel zadovoljni su našom igrom u velikom dijelu utakmice protiv Litve, ali ja ne bih zatvorio oči i prešao preko nekih loših stvari, nego bih tražio razloge zbog kojih je hrvatska reprezentacija igrala loše. Utakmica protiv Turske pokazala je dva suprotna lica. Prvo poluvrijeme bilo bi najbolje odmah zaboraviti, osim posljednje tri minute druge četvrtine.

S druge strane, treću smo četvrtinu odigrali briljantno iako ne treba zaboraviti da Turska u tim minutama nije odigrala ništa. Uspjeli smo iskoristiti sve njihove slabosti. Ono što je kod nas u tim trenucima bilo dobro je to što stvaranje razlike nije ovisilo o pojedincu, nego smo to postigli kolektivnom igrom. To nam daje nadu da u sljedećoj utakmici protiv Italije uz takvu igru možemo doći do dobrog rezultata. Pri tome mislim da se igra naše reprezentacije ne treba temeljiti na igri protivničke reprezentacije, već trebamo gledati svoju igru i koristiti individualnu kvalitetu naših igrača. Turska ima kvalitetne igrače, ali kvaliteta na papiru nije jamstvo dobrog rezultata. Odnosi unutar ekipe, kolektivni sustav igre i sve ono što u europskoj košarci daje rezultat, to u ovom trenutku Turci nemaju. Pitanje je hoće li se posložiti i hoće li ih šokovi iz prvog dijela natjecanja mobilizirati. Mislim da im se to može dogoditi, prije svega zato što u osmini finala igraju protiv Njemačke od koje su individualno gledajući bolji. Ako pobijede Njemačku, nakon toga igraju protiv Slovenije u četvrtfinalu i ne bih se iznenadio da Turci eksplodiraju. Znalo se na europskim prvenstvima događati da reprezentacija koja slabije uđe u natjecanje igra sve bolje kako natjecanje odmiče.

Vjerujem u ovaj stručni stožer i ovu reprezentaciju i mislim da imaju i individualnu i stručnu kvalitetu da sljedeće dvije utakmice odigraju najbolje. Ne možemo negirati činjenicu da je Italija prošle godine osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. To je ista reprezentacija, pojačana s Calabriom koji je vrlo kvalitetan igrač. Dakle, može se dogoditi da će i Italija s vremenom podizati momčadsku formu jer individualnu ekipu sigurno imaju. Prema tome, Italija je možda i najteži protivnik kojeg smo mogli dobiti u osmini finala i za nas to sigurno neće biti laka utakmica. I Talijani će tražiti iskupljenje za slabije igre u prvom dijelu natjecanja zbog čega će se maksimalno mobilizirati. Dakle, ništa nije sigurno. Međutim, vjerujem u našu ekipu i kvalitetu kojom možemo pobijediti Italiju. Uvijek kažem da su za mene naši igrači najbolji i mislim da smo u svim segmentima bolji od Italije, ne podcjenjujući pri tome ni jednog njihova igrača i njihovu individualnu kvalitetu.
Mi moramo vjerovati u sebe i svoju igru i onda će naša kvaliteta doći do izražaja. Tursku smo pobijedili kolektivnom igrom, i to je jedini način na koji možemo egzistirati kao ozbiljna reprezentacija i kandidat za medalju. Protiv Turske u trećoj četvrtini nije forsirana igra "jedan na pet" pojedinih igrača. Od naših igrača moram istaknuti Popovića i Kasuna. Popović je vrlo kvalitetno iskoristio svoju minutažu, on vrlo pozitivno reagira na ekipu i način naše igre i uz Kasuna je sigurno naše najveće iznenađenje. Svi smo u Hrvatskoj znali koliki je Kasun talent. Međutim, košarkaški putovi koje je on izabrao bili su takvi da ga nismo uspjeli zadržati u Hrvatskoj. On je strašno mnogo napredovao. Nismo ga mogli gledati dok je igrao u Njemačkoj i posljednje dvije godine u NBA, ali on je postao veliki plus hrvatske košarke.


Prema onome što smo mogli čuti u televizijskom prijenosu, Giriček je navodno izjavio da nema samopouzdanja za šut za tri poena. Ja to ne priznajem kod igrača, nedostatak samopouzdanja ne prihvaćam kao alibi. Svaki igrač koji igra na Europskom prvenstvu mora vjerovati u sebe i u svoju individualnu kvalitetu. Oni se samo moraju staviti u službu ekipe i onda će njihova individualna kvaliteta doći do izražaja. S druge strane, za Nikolu Vujčića govorilo se da je žrtva sustava igre Nevena Spahije, zatim da je u slaboj formi, a nakon utakmice protiv Turske to više nitko ne govori. Za mene ne postoji ni pojam "forma", i to je povezano s prije spominjanim nedostatkom samopouzdanja.

Ako je neki igrač optimalno taktički i tjelesno pripremljen, onda pojam forme ne postoji. Nikola Vujčić igra u reprezentaciji na drukčijoj poziciji od one u izraelskom Maccabiju i zbog nedostatka igrača na poziciji broj četiri, kakav nam treba za europsku košarku, on je promjenom uloge izgubio kvalitetu koju ima. Međutim, Vujčić je na utakmici protiv Turske pokazao da uz sitne korekcije može i mora dati kvalitetu reprezentaciji. Ne možemo doći u borbu za medalje bez 15 Vujčićevih koševa po utakmici.
Što se tiče ždrijeba, mislim da je Turska porazom od Hrvatske dobila bolji ždrijeb od nas. Oni igraju u osmini finala protiv Njemačke, a nakon toga protiv Slovenije. Međutim, Hrvatska se nije ni smjela ni trebala kockati s eventualnim porazom od Turske radi povoljnijeg ždrijeba jer na svakoj utakmici treba ići na pobjedu, bez kalkulacije. Sada imamo ždrijeb kakav imamo, na ovom Europskom prvenstvu nema nepobjedivih reprezentacija i sve će ovisiti o kvaliteti naše igre. Dobro je da smo ostali u Podgorici tako da nismo trebali ponedjeljak trošiti na putovanje već se imamo vremena oporaviti nakon prve tri utakmice. Prvo trebamo dobiti Italiju, a nakon toga treba razmišljati o Španjolskoj. Tu smo reprezentaciju prije Europskog prvenstva dobili na turniru baš u Španjolskoj, zašto ih onda ne bismo dobili na ovom prvenstvu.

Što se tiče ostalih reprezentacija, Srbija i Crna Gora izgubila je od Španjolske, ali oni su domaćini i svi znamo što znači domaći teren u europskim okvirima. Srbija i Crna Gora je skupina skupih individualaca koje treba ukomponirati, slično kao i kod reprezentacije Turske. Ako se uspiju homogenizirati, ako od individualaca naprave ekipu, imaju mogućnosti otići do kraja. Kao domaćini, prvi su favoriti Europskog prvenstva. Mnoge je razočarala Francuska, ali ona ni u pripremnom razdoblju nije briljirala. Tony Parker ne može sam voditi momčad do uspjeha. Budući da poznajem individualnu kvalitetu svih tih igrača, nisam od Francuske ni očekivao nešto više. Zato ne mogu reći da su me razočarali. Sve one reprezentacije koje su prije prvenstva konkurirale za medalju i dalje ostaju u utrci.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika