Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Maroje Mihovilović

MANEKENKA U SKANDALU

Daily Mirror osvetio se Kate Moss

Još na početku devedesetih godina britanski je tisak počeo tvrditi da njezin iscrpljeni imidž nije posljedica slučajnog hira gena i prirode, nego njezina načina života, ali i karaktera. Tako se proširila priča da je vrlo rano postala žrtvom onog negativnog što prati manekenski svijet – droge, alkohola, promiskuitetnog životaJoš na početku devedesetih godina britanski je tisak počeo tvrditi da njezin iscrpljeni imidž nije posljedica slučajnog hira gena i prirode, nego njezina načina života, ali i karaktera. Tako se proširila priča da je vrlo rano postala žrtvom onog negativnog što prati manekenski svijet – droge, alkohola, promiskuitetnog životaJedna od najslavnijih svjetskih manekenki umalo si je uništila karijeru, no hitnim i navodno iskrenim priznanjem svoje greške ipak ju je spasila
Prije nekoliko dana londonski tabloid Daily Mirror na punih pet strana objavio je kompromitirajuće fotografije najslavnije britanske manekenke, 31-godišnje Kate Moss, skinute s jednosatne videosnimke narkomanske seanse u glazbenom studiju u zapadnom Londonu, kamo je došla sa svojim sadašnjim zaručnikom, rockerom Peteom Dohertyjem, poznatim narkomanom. Doherty je u tom studiju snimao prvi album svoje nove rock grupe, a videosnimka je napravljena nekoliko dana prije objavljivanja fotografija u Daily Mirroru.

Na toj se snimci vidi kako Kate Moss iz svoje torbice vadi prilične količine kokaina te ih stavlja na plastičnu kutiju nekog CD-a. Potom uzima kreditnu karticu i njome raspoređuje kokain na dvadesetak bijelih traka te novčanicu od pet funti, koju je zarolala u cjevčicu i kroz nju ušmrkala prvu traku kokaina. U idućih četrdeset minuta ušmrkala ih je još četiri. Preostale trake ušmrkali su drugi koji su bili u tom studiju. Radilo se o znatnoj količini kokaina.

Kada su fotografije objavljene u Daily Mirroru, izbio je skandal. Isti je list u proteklih nekoliko godina više puta tvrdio da se Kate Moss kontinuirano drogira: konkretno, objavio je da se 2001. na jednoj narkomanskoj seansi predozirala i pala u komu iz koje se jedva izvukla. Njezini odvjetnici tužili su list, a kako Daily Mirror svoje tvrdnje nije uspio dokazati, bio je prisiljen platiti Kate Moss golemu odštetu. Nakon što su objavljene najnovije kompromitirajuće fotografije, njezini su odvjetnici smjesta pregledali cijeli materijal, no zaključili su da bi ovaj put bilo apsurdno poricati što je Daily Mirror tvrdio, a tužiti list još apsurdnije.

Taj skandal otvorio je mnoga neugodna pitanja koja se tiču i Kate Moss i njezine karijere. Te fotografije dokazuju i da je konzumirala drogu i da ju je posjedovala – izvadila ju je iz svoje torbe – a to je kažnjivo djelo. Poznata britanska konzervativna političarka Ann Widdecombe zatražila je da je policija uhiti jer daje loš primjer drugima. Iz policije je stiglo objašnjenje zašto Kate Moss nije uhićena: ne može se uhititi nekoga na temelju novinske fotografije.
Za Kate Moss cijeli je slučaj neugodan i zbog toga što je ona majka dvogodišnje kćeri, koju ima sa svojim bivšim partnerom, novinskim izdavačem Jeffersonom Hackom. Čule su se tvrdnje da će Hack tražiti da socijalne službe da se on skrbi o djevojčici jer je majka očevidno nesposobna s obzirom na to da je narkomanka.

Napokon, otvorilo se i pitanje njezinih sponzora, koji su je angažirali za svoje reklamne kampanje i za nadolazeće jesenske modne revije. Bilo je spekulacija da će velike modne tvrtke za koje Kate Moss sada radi, zahvaljujući kojima je stekla bogatstvo koje je procijenjeno na više od 30 milijuna funti – Chanel, Burberry, Christian Dior, Rimmel, H. Stern i H&M – početi preispitivati njezine ugovore. Prema tvrdnjama britanskih listova, njezini aktivni ugovori trenutačno vrijede više od četiri milijuna funti.

Zbog tih fotografija, objavljenih u Daily Mirroru, mogao bi se odjedanput početi rušiti cijeli njezin svijet, sve što ima u privatnom i poslovnom životu. A njezin privatni život bio je oduvijek prilično kontroverzan.
Kate Moss postala je slavna sasvim slučajno. Rodila se 16. siječnja 1974. u londonskom predgrađu Croydonu. Godine 1988. ljetovala je s roditeljima i bratom na Bahamima. Na povratku kući, na newyorškom aerodromu Kennedyju pristupila joj je Sarah Ducas, agentica slavne londonske manekenske agencije Storm i ponudila da radi za njezinu agenciju. Taj slučajni susret bio je početak jedne velike karijere.

Prvi posao koji je Kate Moss dobila kao fotomodel bilo je da se pozira bez grudnjaka za naslovnicu britanskog pomodnog časopisa Face i odmah je skrenula pozornost na sebe: bila je sasvim drukčije od ondašnjih fotomodela, izgledala je kao obična djevojka, koja se slučajno našla među glamuroznim ljepoticama. Iako je relativno visoka i dosta dobro građena, doima se iznimno mršavo, čak i iscrpljeno, pa su je od početka napadali da promiče pomalo bolestan imidž što može pogubno djelovati na mlade djevojke koje će je oponašati.

Unatoč tim svim kritikama, njezina je karijera stalno išla uzlaznom putanjom. Već na početku devedesetih postala je jednom od najfotografiranijih žena na svijetu. Njezino je lice postalo zaštitnim znakom brojnih reklamnih kampanja najslavnijih svjetskih kozmetičkih i modnih kuća. Nastupila je na nebrojenim modnim revijama najslavnijih modnih kuća kao što su Calvin Klein, Chanel ili Versace. Počela se pojavljivati i na filmu i na televiziji. Bila je glavni lik dokumentarnog filma Models Close-Up, nastupala je u popularnoj BBC-jevoj humorističnoj seriji "French and Sounders" te u nekoliko emisija na MTV-ju.
Kate Moss danas je jedna od najtraženijih svjetskih manekenki, koja radi za tri agencije: Women u New Yorku, Marilyn u Milanu i Storm u Londonu. Ima stan u Londonu i u Parizu, ali joj je baza u New Yorku. Već odavno je dio svjetskog jet-seta. No sav taj njezin golem uspjeh imao je i svoju drugu, mračniju stranu.

Još na početku devedesetih godina britanski je tisak počeo tvrditi da njezin iscrpljeni imidž nije posljedica slučajnog hira gena i prirode, nego njezina načina života, ali i karaktera. Tako se proširila priča da je vrlo rano postala žrtvom onog negativnog što prati manekenski svijet – droge, alkohola, promiskuitetnog života. Kate Moss vrlo je rano postala tipična party girl: dan bi joj počeo navečer nekom modnom revijom, a potom bi se nastavio zabavama dugo u noć.
Tabloidi su je povezivali s različitim muškarcima, no to su u početku bile kratke veze sve dok nije ušla u vezu s američkim glumcem Johnnyjem Deppom, koji se djelomično i zbog nje preselio u Europu. Bila je to strašno burna veza koja je trajala četiri godine. Veza je trajala sve dok 1998. Kate Moss nije završila u klinici za odvikavanje od droge Priory, u kojoj je ostala šest tjedana. Izašavši iz klinike, izjavila je sljedeće: "Ja sam sada druga osoba. Pa ja se uopće nisam trijeznila punih deset godina."

Kate Moss je potom promijenila još nekoliko muškaraca, nešto je ozbiljnija bila veza s fotografom Marijem Sorrentijem, koji je radio za Calvina Kleina, zatim sa Jessejem Woodsom, sinom gitarista The Rolling Stonesa Rona Woodsa, a udvarao joj se i rocker Bryan Adams. Godine 2001. ušla je u vezu s mladićem o kojem javnost ništa nije znala. Bio je to Jefferson Hack, urednik časopisa Dazed and Confused – Omamljen i zbunjen, jednog od najutjecajnijih britanskih časopisa za modu i trendove u posljednjih deset godina. Ubrzo je ostala trudna i u rujnu 2002. rodila kćer Lilu. Tvrdilo se da će se oni i vjenčati, ali se veza sredinom 2004. raspala. No Kate je veoma brzo ušla u novu, možda dosad najkontroverzniju vezu.
Njezin je novi ljubavnik pet godina mlađi rocker Pete Doherty. On je stekao popularnost kao vođa iznimno uspješne grupe The Libertines, koju je osnovao 2002. s Carlom Baratom. Doherty je sin časnika britanske vojske, vrlo darovit pjesnik i glazbenik, dobro obrazovan, koji je s ocem proputovao svijet. Grupa se vrlo brzo raspala jer je Doherty postao teški narkoman, o čemu su se raspisali britanski tabloidi: zbog narkotika je postao užasno agresivan. U srpnju 2003. postao je otac: njegova tadašnja ljubavnica, pjevačica Lisa Moorish, rodila je kćer, i baš je tada Doherty provalio u Baratov stan i ukrao neke stvari, zbog čega je uhićen i osuđen na šest mjeseci zatvora.

Zbog svega toga Doherty je bio prisiljen napustiti The Libertinese te je osnovao novu grupu Babyshambles, koja je također imala uspjeha, a imala bi ga i više da Doherty nije u nekoliko prilika zbog droge morao otkazivati koncerte. U veljači ove godine ponovno je uhićen jer je u hotelu u Islingtonu napao režisera dokumentarnog filma Maxa Carlisha, a potukao se i s gitaristom tijekom koncerta. Tada je proveo šest dana u zatvoru, sve dok nije skupljeno 150.000 funti za sudsku jamčevinu. U kolovozu je uhićen je i zadržan nekoliko sati u policijskoj postaji jer je pri pregledu na aerodromu u Oslu, gdje je trebao nastupati na koncertu, kod njega pronađena manja količina kokaina.

Kate Moss je ušla s njim u vezu u siječnju ove godine na opće zgražanje britanskih medija, koji su tvrdili da će je on upropastiti jer će je ponovno vratiti u narkomaniju. Ona je odbijala te spekulacije te tvrdila da će ona njega izvući iz narkomanije. Fotografije koje je objavio Daily Mirror dokaz su da je ona krenula Dohertyjevim putem. No to nije bilo sve. Ove nedjelje najnakladniji britanski tjedni tabloid News of the World objavio je nove neugodne tvrdnje o Kate Moss. List tvrdi da je u posljednjih nekoliko mjeseci ponovno postala teškom narkomankom, što dokazuje i lezbijski seksualni odnos u troje s glumicama, 27-godišnjom Davinijom Taylor i 41-godišnjom Sadie Frost, bivšom suprugom glumca Judea Lawa, te da je to učinila pod utjecajem teških droga. List tvrdi da je ona postala toliko ovisnom o kokainu da ju je uzela i tijekom svečanog ručka u čast umirovljenog južnoafričkog državnika, nobelovca Nelsona Mandele.

Kate Moss je nakon objavljivanja tih fotografija i neugodnih tvrdnji na njezin račun shvatila da mora brzo reagirati da ne bi ostala ne samo bez izdašnih ugovora nego možda i bez djeteta i osobne slobode. Smjesta je poslala pismo tvrtki "H&M" u kojem se ispričala se zbog konzumiranja droge te obećala da se takvo što neće ponoviti, da će u potpunosti poštivati uvjete ugovora i slijediti politiku tvrtke, koja angažira samo modele dobrog ponašanja. Nakon što je stiglo to pismo, predstavnica tvrtke Liv Asarnoj iz sjedišta u Stockholmu izjavila je novinskoj agenciji Associated Press sljedeće:
"Politika naše tvrtke ja jasna. Mi smo energično protiv droga, alkoholizma i drugih ovisnosti. Naša politika angažiranja modela također je jasna jer mi radimo samo s modelima koji su zdravi, dobra ponašanja i zdrave pameti. Mi strogo osuđujemo njezino ponašanje. Smatramo ga sasvim neprihvatljivim. No ona se ispričala i obećala da se to neće ponoviti pa smo spremni dati joj još jednu priliku."

Časopis Vogue, čiji broj od prosinca uređuje upravo Kate Moss, obznanio je da neće prekidati odnose s Kate Moss. No Chanel, Burberry i Christian Dior nisu se oglasili, a prema tvrdnjama londonskog dnevnika Daily Telegraph, u tim se modnim kućama upravo održavaju sjednice uprava na kojima će se odlučiti što će s Kate Moss. Bude li ona ubuduće izbjegavala skandale, onda će se suradnja nastaviti. Ona pak nastavlja s potezima koji bi trebali dokazati da je shvatila svoju grešku. Iz kruga njezinih poznanika stigla je informacija da je napokon prekinula vezu s Dohertyjem.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika