Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Komunisti HRT-a izveli državni udar

Proglašeni dekreti o sreći i mljevenom mesu

Ivan StarčevićIvan Starčević24 SATA
Subota, Nova TV, 19.00
četiri kaktusa
Leteći reporter Andrija Jarak žrtva je pogrešne dijete. Večeras je, s nešto većim podvoljkom nego zadnji put, stao u obranu neobranjivog. Našao je pozitivan pristup i lijepe riječi za mještanina Novalje koji je zagradio uvalu, a država mu sad to ruši. Pritom je Andrija Jarak dodatno pao u grabu i zatajio da gospodin bespravni graditelj naplaćuje brodski vez i tako si nadoknađuje investiciju u bespravno sagrađeni mul, mol, nasip, lukobran. HRT je to objavio. Dakle, g. Jarak je kao novinar postao lak kao perce, umjesto da mu se to dogodi kao čovjeku i dragom biću do kojega nam je svima stalo kad ga vidimo u ovakvom stanju. Gori od njega je onaj pop, uvaženi franjevac čije su lisičarenje zabilježile sve televizije. Potpisan kao viši poglavar franjevačke provincije fra Bernardin Škunca, dotični gospodin racionalist govorio je kako je on ovdje došao ukazati svima na zdrav razum, a nikako njegov dolazak pred bager ne znači da Crkva ne poštuje zakon. Našu bol zbog ove nove crkvene blamaže ublažila je vijest da je policija ugušila pobunu, tj. nekolicinu bukača strpala u pritvor, a ostale sljedbenike razuma otjerala s ceste koju su zapriječili. Naravno da je i tu vijest objavio HRT, ali ne i A. Jarak. On je već otišao na drugo mjesto, da se malo oporavi.
Vikend ove strane televizije opet su obilježili skečevi voditeljskog para, ovaj put Jasmine Gruić i Petra Vlahova. Iste primitivne igrokaze izvodi i drugi par (Kopljar i Hrga), ali to je manje važno. Poslije svake vijesti svi oni malo popričaju, štono bi se u njihovom selu reklo: da olakšaju dušu. Tu svoju nakaznu dobrosusjedsku baljezgariju (zar ne Petre, da Jasmina, a jesi vidio, komšija, šta se radi u svijetu) izvode s toliko ukočenosti da je svima jasno kako je tu samo riječ o neznanju i nemoći da ostvare svoju osnovnu funkciju: komunikaciju s gledateljima.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
kaktus
Voditelj Šprajc najozbiljnije je najavio novinara Gordana Stojića koji je najozbiljnije izvijestio o datumu kada je «drug Tito» uveo svoju državu u doba samoupravljanja, zatim još ozbiljnije izjavio da nam je tada bilo lijepo, da smo bili sretni i da je samoupravljanje bilo jedinstven model na kojem su nam zavidjeli moderni radnički pokreti. Poslije novinara Stojića puštene su najozbiljnije izjave akademika Bilandžića i dr. Darka Tipurića (profesora na Ekonomskom fakultetu), pa je od tolike količine ozbiljnosti sve postalo smiješno. Da nije, morali bismo čestitati komunistima Rvacke TV na prvom pokušaju izvođenja klasičnog državnog udara, gdje je najvažnije najprije zauzeti televiziju, a može i radio. Na tako osvojenoj medijskoj utvrdi g. Dušan Bilandžić izjavio je da je samoupravljanje, ekonomski gledano, bilo zlatno doba u kojem smo «mi» za četrdeset godina postigli ono za što je Švedskoj trebalo 120 godina, a Hrvatska da je prosperirala više nego ikad u svojoj povijesti. Ne bismo se željeli dizati u visine teorije i nedajbože osporavati akademika na njegovu polju, jer sputava nas sumnja da je čovjek možda htio reći da je Jugoslavija već 1971. godine dosegla razinu na kojoj je Švedska bila stotinjak godina prije. Budući da su u tu zaostalu Švedsku tih godina masovno pristizali radnici iz ekonomski superiorne Jugoslavije, sve to skupa zvuči strašno logično, pogotovo Bilandžiću koji je akademik i Tipuriću koji je profesor i kolekcionar memorabilija INA-e. Logo te kompanije je na njegovu stolu, na kutiji za olovčice, što djeluje odgojno na studente koji imaju čast sjesti sučelice ovom nezavisnom teoretičaru kojega je novinarska brzopletost i neozbiljnost HRT-a proizvela u prvorazrednu budalu, baš kao i akademika Dušana Bilandžića. Svaki državni udar ima svoje žrtve, pale za pravednu stvar.


FOTOGRAFIJA U HRVATSKOJ: PAVO URBAN (1968-1991)
Nedjelja, HRT 1, 15.20
vijenac
Proizvedena 2003. godine, ova je emisija Antuna Maračića već bila reprizirana, a njeno sljedeće mjesto emitiranja moraju biti škole i fakulteti. Kult Pave Urbana, kojega je najutjecajniji javni svećenik sam Maračić, ne će nikad nestati, jer pogibija mladog umjetnika fotografije na vratima rodnog grada, s kamerom u ruci, ima privlačnost koju će osjetiti i najpovršniji potrošač senzacija današnje medijske scene.


VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 22.45
kaktus
Za kraj odlazimo u Leskovac, reče šarmantni voditelj i urednik Dragan Nikolić, liberalni intelektualac strogo kvadratne fizionomije. Idi, bre, leči se – rekoše mu dežurni električar i službujući portir, pošto nam je taj čovjek zvani Prle pustio sliku neke okrugle izgoretine i rekao: «Nadam se da ova slika nije u vama pobudila glad». Nije, sine, nego nešto drugo, o čemu nije pristojno govoriti. Pristojno je reći da je g. Nikolića očarala lepinja teška 33 kg, pravljena za pljeskavicu od 28 kg i 270 grama, debelu 2 cm, promjera 1 metar i 23 cm, koju je u pet dana vidjelo «200.000 posjetitelja s cijelog Balkana». Što će rvackom gledatelju ovaj simpatični kuriozitet iz simpatične države lako je znati, ako se uzmu u obzir sumanuto montirane izjave naših stručnjaka za samoupravljanje u jučerašnjem Dnevniku. Ono je bio dekret o sreći, a ovo o mljevenom mesu. Proglašeni smo sretnima i upućeni ka mljevenom mesu, da se pridružimo masi posjetitelja. Idućeg vikenda na redu je čitanje pozdravnih brzojava urednicima Dnevnika i Vijesti plus još nekoliko neprikosnoveno kratkih i glupih izjava tandema Tipurić-Bilandžić.


IZVANREDNE VIJESTI
Ponedjeljak, RTL TV, 13.00
kaktus
Još u prijepodnevnim satima (HRT 1 u 10 sati) ozbiljne su televizije, s neozbiljno ulagivačkim komentarom Mislava Bage, objavile pismo-bombu u sobi za poštu britanskog veleposlanstva u Zagrebu. Službeniku koji je pismo otvarao lakše je ozlijeđena potkoljenica. Naša vrhovna dvojica, predsjednik vlade Ivo Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić, odmah se, nezapamćenom brzinom koja je za svaku pohvalu, nevjericu i pokudu, oglasiše priopćenjima i osudiše ovaj teroristički napad. Britanski veleposlanik odmah je uzvratio zahvalom, shvatio je čovjek koliko nam je svima neugodno.
Uz domaće sile (HRT i dvojica glavonja) svoj prilog dale su i medijske kompanije u potpunoj vlasti stranaca, npr. RTL TV. Voditelj i tipični Hrvat Tomislav Jelinčić, shrvan rvackim grizodušjem baš kao i donedavni mu suradnik Bago, nikako da na kraju glatko izgovori «bile su ovo izvanredne Vijesti RTL-a». Kod riječi «izvanredno» Jelinčić, Čovjek Koji Čita, gadno je zapeo. Znamo da lijepi i uvijek blago osvijetljeni Tomek inače zna tu riječ, kao što i svaka misica zna reći da je za mir u svijetu, pa stoga ovo njegovo mucanje znači da je on kao Hrvat uznemiren i da prihvaća krivnju svih nas što je to prokleto pismo otvoreno baš u Hrvatskoj. Misteru Jelinčiću ipak hvala i slava, jer bolje je mucati, nego razgovijetno mljeti gluposti kao samozvanac Bago.

Vezane vijesti

Maurovićevi komunisti

Maurovićevi komunisti

Bilo je to 1935., dok još nije ni bilo riječi strip, nego se taj novi medij nazivao roman u slikama i novinarski film. Nakon velikog uspjeha prvog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika