20.09.2005. / 10:21

Autor: Hrvoje Perinić

PREGOVORI O ULASKU U EU

Carla Del Ponte na sastanku Vijeća ministara EU

Glavna Haaška tužiteljica Carla Del Ponte izjavila u intervjuu za B92 u ponedjeljak da ju je Vijeće ministara Europske unije pozvalo u Bruxelles da podnese izvještaj o suradnji, na čemu je ujedno i izrazila zahvalnost na prilici da iznese svoje mišljenje. "Ja se ne miješam u politiku. Odluka o pregovorima je politička. Moja briga su bjegunci i njihovo prebacivanje u Haag, ali i da nas EU i dalje podržava da to ostvarimo", odgovorila je Del Ponte na komentar britanskog Guardiana da Njemačka smatra da EU ne smije biti talac Carle Del Ponte. Glavna haaška tužiteljica je na upit o lokacijama trojice haaških bjegunaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine odgovorila da je Mladić u Srbiji pod zaštitom vojske, Karadžić u Republici Srpskoj iz koje prelazi u SCG, dok je za Gotovinu kazala da "nema podataka". "Sada čujem da je u Hrvatskoj ili u Hercegovini", izjavila je glavna haaška tužiteljica. Također je prilikom razgovora podsjetila da joj je srbijanski premijer Vojislav Koštunica obećao da će izručiti Mladića do 5. listopada.

Podsjetimo, na sastanku Radne skupine održanom u nedjelju u New Yorku donesen je zaključak da je od 17. ožujka učinjen veliki napredak po pitanju suradnje s Haagom. No ipak, kako prenosi Novi list, tri ravnatelja ministarstava vanjskih poslova Finske, Luksembourga i Velike Britanije, predstavnik Europske komisije Reinhard Priebe te Stephan Lene iz ureda Javiera Solane još ne podržavaju konstataciju da Hrvatska sada u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine. Opći stav je, znači, da je učinjen napredak koji je za sada još uvijek nedovoljan. Predstavnik za odnose s javnošću misije Velike Britanije nakon sastanka nije želio ulaziti u pojedinosti sastanka, već je samo potvrdio da se razgovaralo o napretku Hrvatske u odnosima s Haagom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika