20.09.2005. / 11:52

Autor: Ante Pavić

HAAŠKI TRIBUNAL

Del Ponte: Gotovina je u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj

Haaška tužiteljica Carla Del Ponte izjavila je u intervjuu za britanski Daily Telegraph kako ima saznanja da se haaški bjegunac general Ante Gotovina nalazi u jednom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj. Pritom je naglasila da je o tome izvijestila i zatražila pomoć Vatikana za koji je rekla da odbija suradnju. Del Ponte je u srpnju posjetila Rim kako bi s ministrom vanjskih poslova Vatikana Giovannijem Lajolom podijelila informacije o haaškom bjeguncu, ali tvrdi da je odbio pomoć uz obrazloženje da Vatikan nije država te da stoga nema međunarodne obveze da pomogne UN-u u hvatanju ratnih zločinaca. Nakon toga je odlučila pisati papi Benediktu XVI. od kojega još nije primila nikakav odgovor. Dodala je i da je nakon njene primjedbe na izjave gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića kojima on osuđuje Haaški tribunal kao politički sud Vatikan ostao bez reakcije te da je jako razočarana tom šutnjom.  

U Hrvatskoj se nalazi 12 franjevačkih samostana: Na Cresu samostan sv. Frane, u Molvama samostan Uznesenja BDM, u Novom Marofu sv. Antuna Padovanskog, u Puli sv. Franje i sv. Ivana, u Sisku sv. Antuna Padovanskog, u Splitu sv. Frane, Šibeniku sv. Frane, Vinkovcima Bezgrešnog srca Marijina i sv. Antuna, na Visu sv. Jere i u Zagrebu sv. Duha.

 

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika