Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Mario Duspara

KARIJERA I NOVAC

'Utrka Formule 2000 u Vukovaru bit će skup svjetske poslovne elite'

U organizaciju utrke uložit će se 600 tisuća eura

  Hrvatski motonautički savez uložit će 600.000 eura u organizaciju utrke svjetskog prvenstva Formule 2000 koja će se sljedeće godine održati u Vukovaru. No u usporedbi s ostalim utrkama te vrste koje se održavaju diljem svijeta, vukovarska će se iskoristiti za promidžbu mogućnosti ulaganja u taj grad i u Hrvatsku. "Vlasnici momčadi su bogataši iz cijelog svijeta, od Koreje preko arapskih zemalja do Skandinavije. Stoga ćemo ih u Vukovaru zadržati od 1. do 7. svibnja kako bismo im pokazali gdje mogu uložiti novac", istaknuo je Davor Buljan, predsjednik Hrvatskog motonautičkog saveza.
  Sama zamisao da se ti potencijalni ulagači dovedu upravo u Vukovar došla je zapravo slučajno. Utrka koju je prošle godine organizirao Hrvatski motonautički savez u Zadru proglašena je najbolje organiziranom utrkom u povijesti svjetskog prvenstva Formule 2000. Hrvatski motonautički savez ima pravo i obvezu organizirati jednu utrku svake godine. U konkurenciji za tu utrku u 2006. bili su Dubrovnik, Poreč i Zagreb kao najveći kandidat.
  "Takve se utrke u pravilu organiziraju na rijekama i jezerima, pa nam je Zagreb zbog dobrih uvjeta na Jarunu i smještajnih kapaciteta bio očigledan izbor. No jedan mi je prijatelj usput natuknuo da ne bi bilo loše utrku organizirati u Vukovaru", rekao je Buljan. On je s vlasnikom licencije Joseom Luisom del Palaciom otišao u Vukovar pogledati uvjete. Dvadesetak dana nakon prvog kontakta, prošli su tjedan potpisali ugovor s vukovarskim gradonačelnikom Tomislavom Šotom o održavanju utrke u svibnju.
  "Pristali smo kada smo vidjeli da novosagrađeni hotel Lav zadovoljava standarde smještaja vlasnika 25 momčadi, a oduševila nas je i pripremljenost tamošnje gradske uprave. Već smo počeli obavještavati biznismene koji će doći na utrku o mogućnostima ulaganja u Vukovar. Odmah su se zainteresirali za uspješnu riječnu luku u kombinaciji sa slobodnom poslovnom zonom i ostalim povlasticama pri ulaganju koje dosad nisu bile osobito promovirane", dodao je Buljan.
  Od 28. do 30. listopada održavat će se posljednja utrka sezone Formule 2000 u Seoulu, pa će organizatori vukovarske utrke i predstavnici lokalnih vlasti izravno kontaktirati potencijalne ulagače iz Južne Koreje, kojima je zanimljiva mogućnost izvoza u Europsku uniju preko vukovarske luke. U vukovarskoj će utrci sudjelovati 600 izravnih natjecatelja, vlasnika momčadi, pilota i mehaničara, a u TV prijenosu gledat će je 250 do 300 milijuna gledatelja. Uz to, prezentaciju sa snimkom utrke naknadno će dobiti brojni poslovni ljudi diljem svijeta.
  "Zadovoljan sam uvjetima na Dunavu i drago mi je što možemo pomoći obnoviti gospodarstvo u tom lijepom gradu", kaže Jose Luis del Palacio, glavni organizator svih utrka formule 2000 u svijetu. "Mi ćemo se u suradnji sa gradonačelnikom Tomislavom Šotom pobrinuti za vrhunsku organizaciju, a na hrvatskim je gospodarstvenicima da ponude mogućnosti za investiranje", zaključio je Del Palacio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika