Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Marina Biluš

EKSKLUZIVNO

Dokaz HDZ-ove korupcije u Velikoj Gorici

Nacional posjeduje audiozapis razgovora između novinara lista Glas Turopolja i velikogoričkog HSP-ovca Ivana Brdeka u kojem ovaj priznaje da ga je HDZ pokušao podmititi

Slučaj Ivana Brdeka na težini dobiva i zato što postavlja pitanje je li i koliko u skandal o političkoj korupciji upleten šef velikogoričkog HDZ-a i bivši gradonačelnik Ivan Šuker, aktualni ministar financija u vladi Ive SanaderaSlučaj Ivana Brdeka na težini dobiva i zato što postavlja pitanje je li i koliko u skandal o političkoj korupciji upleten šef velikogoričkog HDZ-a i bivši gradonačelnik Ivan Šuker, aktualni ministar financija u vladi Ive SanaderaNacional posjeduje audiozapisna kojem Ivan Brdek, velikogorički haespeovac, nedvosmisleno potvrđuje da mu je ponuđeno 350 tisuća eura mita kako bi u Gradskom vijeću Velike Gorice svoj glas dao HDZ-u, koji je u svibnju izgubio vlast u tom gradu (audio zapis je postavljen na dnu stranice). Riječ je o članu HSP-a, koji je 16. rujna nenadano podnio ostavku na članstvo u Poglavarstvu, od kada se počelo spekulirati da je pokleknuo pod pritiscima HDZ-a, kojem za ponovno osnivanje vlasti nedostaje upravo taj jedan vijećnički glas.
A pritisak je navodno bio težak 350 tisuća eura, koliko je HDZ ponudio haespeovcu za "suradnju". Brdek je isprva sam obznanio da ga HDZ pokušava vrbovati mameći ga koferom punim eura, a nakon ostavke sve je porekao.

No na snimci konferencije za novinare Ivana Brdeka, u dijelu u kojem on razgovara s velikogoričkim novinarom Aleksandrom Božićem, novinar Brdeka pita: "Jesi li mi osobno u prisustvu četiriju svjedoka u kafiću kod Starog Pejaka rekao da su ti otvorili kofer s 350 tisuća eura i da ti je jedan čovjek nosio taj kofer, zove se B.R.?". Brdek na to odgovara: "Da. Da. Da, ali ovoga… jesam li ja odbio taj kofer? Ja sam odbio sve novce, ali isto tako mogu tvrditi da Šuker za to nije znao."
Brdek je naknadno priznao i da se noć uoči podnošenja ostavke sastao s Ivanom Šukerom, a cijeli je razgovor zabilježen na audiosnimci koja je u posjednu Nacionala. Upravo bi zbog toga spomenuti audiozapis Brdekova priznanja mogao biti koristan Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala koji je, nakon što su na početku prošlog tjedna mediji objavili priču o još dva u nizu slučajeva navodnog kupovanja gradskih vijećnika, napokon odlučio reagirati na sve učestaliju praksu trgovanja vijećničkim mandatima i pokrenuti istragu o političkoj korupciji u Velikoj Gorici i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

USKOK je tako u petak policiji dao nalog da provede kriminalističku obradu dvaju slučaja. U prvome je riječ o optužbama Miše Veraje, HSP-ova vijećnika iz Metkovića, koji je u međuvremenu prešao Nezavisnoj listi Stipe Gabrića Jamba, a u kojima tvrdi da mu je predsjednik županijskog HSP-a, Željko Kulišić, ponudio 200 tisuća eura mita te da je krivotvorio njegovu ostavke na vijećničko mjesto. Drugi se slučaj pak odnosi upravo na podmićivanje velikogoričkog HSP-ovca Ivana Brdeka.
Upravo je taj velikogorički skandal imao najveći odjek, čemu se ne treba čuditi kada se zna da je ostavka Ivana Brdeka dovela u pitanje opstanak gradske koalicije, koja je nakon svibanjskih izbora vlast osvojila zahvaljujući tek jednom, četrnaestom vijećničkom, mjestu više od HDZ-a od ukupnih 27. Napuštanjem vladajuće koalicije u velikogoričkom Poglavarstvu, koju čine SDP, HNS, HSP i HSS, predvođeni gradonačelnikom Toninom Piculom, Brdek je de facto otvorio mogućnost HDZ-u da povrati vlast.

Hoće li se to dogoditi, nije se znalo do ponedjeljka, kada je na konferenciji za novinare Brdek objavio da će svoj vijećnički glas doista dati HDZ-u, ali nikako bezuvjetno nego samo ako mu ta stranka da jamstvo da će krenuti s ostvarivanjem triju kapitalnih objekata u Velikoj Gorici: izgradnjom bazena, sportske dvorane i hladnjače.
"Ako se barem dva od tih triju projekata ne pokrenu sljedeće godine, HDZ-u ću ukinuti svoju potporu i ponovno ću izazvati krizu vlasti u Velikoj Gorici", izjavio je Ivan Brdek obrazlažući kako je odluka o davanju potpore HDZ-u rezultat volje 214 članova HSP-a, koji su ga poduprli nakon ostavke jer su, kao i on, nezadovoljni koaliranjem svoje stranke s "lijevima" i "crvenima".

Prema Brdekovim riječima, tu jednoglasnu odluku donijelo je u četvrtak na večer svih 214 članova haespeovaca koji ga podržavaju. No Ivan Brdek tom je izjavom uhvaćen u maloj nedosljednosti jer je, što je poslije i sam priznao, odluku u privatnoj kući donijelo tek 12 članova HSP-a. Na Nacionalovo pitanje hoće li policijskim istražiteljima poreći da mu je HDZ nudio 350 eura mita, Brdek je odgovorio: "Da, jer to nije istina". Ostaje samo pitanje kako će im objasniti audiosnimku na kojoj priznaje da mu je mito ponuđen.

Treba reći da uz prijetnje da sruši vlast u Velikoj Gorici, slučaj Ivana Brdeka na težini dobiva i zato što postavlja pitanje je li i koliko u skandal o političkoj korupciji upleten šef velikogoričkog HDZ-a i bivši gradonačelnik Ivan Šuker, aktualni ministar financija u vladi Ive Sanadera. Šuker, koji je godinama vladao Velikom Goricom, i Ivan Brdek dugogodišnji su prijatelj, a sastali su se večer uoči Brdekove ostavke, što je HSP-ovac i sam priznao i tako podgrijao sumnje da je ministar financija u najmanju ruku znao da njegova stranka pokušava podmititi gradskog vijećnika.
Sve se posljednjih dana dodatno zakompliciralo ne samo zato što je Ivan Brdek počeo opovrgavati svoje prijašnje optužbe o HDZ-ovu podmićivanju nego što su velikogorički hadezeovci za cijeli slučaj okrivili lokalnog novinara Aleksandra Božića, optužujući ga da je njima i Brdeku podmetnuo skandal.

Priča o korupciji i vrbovanju vijećnika velikogoričkog Poglavarstva počela je još sredinom srpnja, kada je na HSP-ovoj konferenciji za novinare Ivan Brdek prvi put javno spomenuo da je izvrgnut golemim pritiscima HDZ-a te da ga članovi te stranke nagovaraju da prijeđe k njima. Tako je samo potvrdio glasine koje su se Velikom Goricom proširile već u svibnju, nakon lokalnih izbora na kojima je novopečena koalicija neočekivano osvojila većinu u Poglavarstvu.
Nakon izborne noći, koja je pokazala da HDZ-u nedostaje tek jedan glas da zadrži vlast u gradu, krenula su nagađanja kako će i od koga HDZ pokušati namamiti presudni glas. Istodobno je pukla glasina da će se na piku naći upravo velikogorički poduzetnik i jedan od osnivača lokalnog HSP-a, Ivica Brdek, te da je njegov mandat već stavljen "na bubanj" - i to za nevjerojatnih četiri milijuna kuna. No informacije su tada kružile po sistemu rekla – kazala.
Nakon spomenute srpanjske presice HSP-a, Ivan Brdek je pred svjedocima, doduše u neslužbenom razgovoru, izjavio da ga je HDZ doista pokušao kupiti bacivši pred njega na stol kofer sa 350 tisuća eura. U šesteročlanom društvu u kojem je Brdek prvi put priznao da mu je ponuđen mito, bio je i velikogorički novinar i vlasnik lista Glas Turopolja Aleksandar Božić, koji je za Nacional potvrdio ono što Ivan Brdek posljednjih dana pobija.

"Nakon presice u HSP-ovim službenim prostorijama u Velikoj Gorici, sišli smo kat niže u kafić Stari Pejak, gdje je Ivica Brdek poveo priču o poslijeizbornim govorkanjima da je HDZ za njegov glas spreman dati četiri milijuna kuna. Tada je pred kolegama iz Jutarnjeg i Vjesnika te pred dva haespeovca rekao da u stvarnosti nije bila riječ o četiri milijuna kuna nego o 350 tisuća eura. Odmah potom priznao je da je čovjek inicijala B. R. taj novac u koferu stavio pred njega na stol u kafića uz Hercovu autopraonicu u Buzinu. Nakon svega zamolio me da to ipak ne objavim nego da pričekam da padnu pritisci HDZ-a i Ivana Šukera pa da će potom dati veliki intervju Glasu Turopolja".
Ono što je uslijedilo nije bio intervju nego neopoziva ostavka Ivana Brdeka na mjesto člana Poglavarstva u petak 16. svibnja, nakon čega ga se nije ni vidjelo ni čulo sve do srijede 21. svibnja, kada je ponovno sazvao konferenciju za novinare. Na njoj je tvrdio da ostavku nije podnio zbog ponuđenih 350 tisuća eura mita niti pritiska HDZ-a, nego zato što je nezadovoljan radom Gradskog poglavarstva, konkretno rebalansom proračuna, te podjelom bonova za školske knjige umjesto isplate gotovine.

No takvo opravdanje najblaže rečeno zvuči neuvjerljivo jer je poznato da je Brdek bio jedan od najžešćih pobornika koalicije te je redovito glasovao za sve njene prijedloge koji su ga odjednom, kako tvrdi, natjerali na ostavku. Takva prevrtljiva stajališta dodatno je potvrdio na posljednjoj presici, kada je nakon tri mjeseca istaknutog članstva u velikogoričkoj koaliciji, odjedanput zaključio da je koaliranje HSP-a s "lijevima" nedopustivo.
Bilo kako bilo, posljednjih se dana počelo nagađati tko se krije iza inicijala B.R, čovjeka koji je Ivanu Brdeku navodno otvoreno ponudio 350.000 eura mita. Riječ je, doznalo se neslužbeno, o Bošku Radiću, suprugu donedavne pročelnice Ureda za financije, Danijele Radić, i sinu negdašnje predsjednice Općinskog a danas Županijskog suda, Đurđe Radić.
Boško Radić zaposlen je u Eurohercu, tvrtki koja je, doznali smo, osiguravatelj gotovo svih gradskih institucija u Velikoj Gorici. Supruga Boška Radića radila je u Poglavarstvu kao pročelnica Ureda za gospodarstvo i financije, no na početku prošlog tjedna suspendirana je navodno zbog zatajivanja računa od približno 500 000 kuna za odvjetničke usluge. Suočen s optužbama, Boško Radić je u četvrtak 22. rujna za Jutarnji list izjavio kako je riječ o podmetanjima, dodajući kako nije niti u jednoj stranci te da je s Brdekom, kao i s Ivanom Šukerom, prijatelj od djetinjstva. Također je napomenuo da HDZ nikad nije nudio novac niti to namjerava uraditi.
HDZ je tako ponovno odbacio sve optužbe o podmićivanju, što su u petak na konferenciji za novinare potvrdili i njegovi članovi. Štoviše, hadezeovac Ante Šimunović najavio je da stranka, uz Brdeka, ima ponudu i petnaestog vijećnika, te potom odgovornost za cijeli skandal prebacio na novinara Aleksandra Božića, o čemu lokalni novinar za Nacional kaže: "De facto me optužio da sam ja Brdeku podmetnuo cijelu priču na koju su poslije nasjeli svi novinari koji su proteklih dana izvještavali o velikogoričkom skandalu. No svima je jasno da su takve optužbe smiješne. One su samo rezultat dugogodišnjeg nastojanja Ivana Šukera da me uništi, kao što je to pokušao slanjem raznoraznih inspekcija u moj list i sličnim manevrima. No ovo što se dogodilo s podmićivanjem od strane HDZ-a sada više nije tek problem Velike Gorice nego problem cijele države, a mi smo samo o tome otvoreno pisali u Glasu Turopolja".

U nastaloj situaciji mnogi su postavljali pitanje zašto bi HDZ u manevru osvajanja presudnoga vijećničkoga glasa vrbovao upravo Brdeka. Poznavatelji odnosa koji vladaju među velikogoričkim političarima tvrde da za HDZ zapravo i nije bilo drugog izbora. Kako se priča, ostali koalicijski vijećnici sve su samo ne ljubitelji lika i djela bivšeg velikogoričkoga gradonačelnika Ivana Šukera. Animozitet prema ministru financija ide toliko daleko da su neki od njih navodno izjavili da bi radije odrezali vlastitu ruku nego je podignuli kao glas za Šukera i HDZ. Pretjerano lijepe riječi za Šukera nije imao ni Tonino Picula, novi velikogorički gradonačelnik: "Velika Gorica već dugo predstavlja tipično hrvatsko tranzicijsko bojište izrazite političke nestabilnosti, na kojem se su se zbog dugogodišnjeg političkog monopola mnoge mutne stvari odvijale a da nisu bile sankcionirane. Taj politički monopol, prije svega HDZ-ov, duboko se ukorijenio i imao je utjecaja na apsolutno sva zbivanja u gradu, a doveo je do rasula komunalnog sustava i infrastrukture te uništavanja gospodarstva. No ta slika je dugo bila prikrivana, lickale su se samo gradske površine i pročelja, a sve ostalo je bilo u rasulu. Ništa se nije gradilo, nisu otvarana nova radna mjesta niti nove tvrtke".

Prema njegovim riječima, upravo se zbog takva stanja današnjoj situaciji ne treba čuditi jer se u proteklih nekoliko mjeseci "stalo na rep" onima koji su u Velikoj Gorici htjeli nastaviti mutno poslovati, kao što se radilo godinama. "Zato su nas konkurenti prvo pokušavali omalovažiti najavama kako će koalicija pasti zbog ideoloških razlika, pa da ćemo pasti zbog problema s proračunom, a kada su vidjeli da od svega toga nema ništa, morali su napraviti to što su napravili", tvrdi Tonino Picula.

Unatoč svemu, uvjeren je da slučaj Brdek neće značiti kraj velikogoričke koalicije. "U ovom gradu nije problem što smo za kupovinu školskih udžbenika izdali bonove umjesto gotovine, nego što je ovdje netko izdao gotovinu da se kupi vijećnik. Kada čovjek koji je do jučer bio najveći koalicijski entuzijast preko noći promijeni ploču, može se jedino zaključiti da se s njim nešto ozbiljno poremetilo ili je popustio pod golemim pritiskom. Da stvar bude jasnija, on je koristio mnoge prilike da optuži HDZ za ono što sada negira, a to je pokušaj podmićivanja. Ispred mene je nekoliko puta tvrdio da nije lako nositi se s pritiskom s kojim je suočen, a svi znamo da je na glas izrekao inicijale čovjeka koji mu je, kako je rekao, ponudio golem novac da se prikloni HDZ-u. Dakle, stvar je jasna", zaključio je velikogorički gradonačelnik Tonino Picula.


N: Zadnjih dana smo svi slušali priče po Velikoj Gorici da ste primili novac, po birtijama smo slušali da ste primili 300.000 eura, pa na rate...
Brdek: Da sam ja primio 300.000 eura mislim da ne bi danas ni razgovarali. Stvar je vrlo jednostavna. Podijelite 300.000 eura s mjesečnom plaćom. Do kraja života više ne morate raditi.
GT: Zakaj bi ti dali 300.000 eura. Nešto moraš i odraditi.
Brdek: Vjerojatno moram nešto odraditi.
GT: Nisam bio na početku. Rekao si da si od mene čuo da si dobio 300.000 eura.
Brdek: Ne, ne, ne, ovako...
GT: Daj, molim te preciziraj.
Brdek: Prvo, ovako, samo malo da se razumijemo.
GT: Ljudi su mi javili da sam s tobom razgovarao, možda i jesam.
Brdek: Kod prvog zasjedanja 24 sata nakon provjere glasačkih rezultata si me nazvao i rekao da HDZ hoda za menom s koferom od 200.000 eura. Jesi to rekao.
GT: Ne, nisam.
Brdek: Onda mi jednostavno nemamo što razgovarati.
GT: Mi govorimo o danas, a ti govoriš o nečemu što je bilo prije 3 mjeseca.
ES: To je bilo pitanje novinara.
Brdek: Pitanje novinara je bilo. Nisam ja prozivao tebe.
GT: Jesi li ti meni osobno rekao u prisustvu 4 svjedoka u kafiću Kod starog Pejaka da su ti otvorili kofer s 350 tisuća eura u Hercu, da si bio na razgovoru sa Šukerom...
Brdek: Ne, ne, ne...
GT: I da ti je jedan čovjek nosio taj kofer. Zove se BR?
Brdek: Da, ali ovoga. Jesam li ja odbio taj kofer. Jesam li odbio?
GT: Ne znam?
Brdek: Ja sam odbio sve novce i odbio sam sve. Sve sam odbio, ali i to tako mogu tvrditi da Šuker za to nije znao.
GT: Ti si advokat od Šukera. Kako znaš da nije znao?
N: Zašto vas je gospodin Šuker zvao prošli tjedan?
Brdek: Zašto me gospodin Šuker zvao prošli tjedan?
N: Vezano uz ovo ili nešto drugo?
Brdek: Ja se uopće ne sjećam da je mene Šuker zvao. Da, čuo se sa menom u četvrtak, sporne večeri. Pa to sam rekao. Vidjeli smo se tu noć u Steli. Moji dečki, njih dvojica su bili, jako dobro znaju, njih dvojica su bili tam i u toj spornoj večeri došao je i gospodin Šuker i gospodin Šimunović su došli tamo i oni su rekli isto da mi nije pametno da podnosim ostavku na člana Gradskog vijeća. To uopće nije sporno.
GT: Grad je suspendirao djelatnicu na urudžbenom. Da li ste vi osobno donesli?
Milaković: Ja sam osobno predao. Ja i gospodin Siniša Stojanovski.
GT: Je li se vama čini gospodine Brdek da vi niste ni predali ostavku.
Brdek: Jesam, jer sam je potpisao.
GT: Ja bih mogao u ime predsjednika Šukera dostaviti tamo neku odluku.
Brdek: Ne, ne, bitno je da je potpisano. Bitno je tko je potpisao.
ES: Kažete da će o vašem mandatu odlučiti ljudi koji su vam dali podršku iz HSP-a. Očigledno je da nemate baš podršku svih članova HSP-a. Vodstvo HSP-a ostaje u koaliciji. Da li to otvara mogućnost nekakve izvanredne skupštine unutar HSP-a i možda...
Brdek: Ja ću se ovako, gledajte. Puno ljudi inzistira na toj izvanrednoj skupštini i izglasavanju nepovjerenja. Ja ću inzistirati da ne dođe do te skupštine. Inzistirat ću na, bez obzira što će meni HSP napraviti, ili će me izbaciti iz stranke ili ovo, bez obzira što će se desiti, ja ću inzistirati na tome da članstvo ostane jedinstveno i da se ne ide na izvanrednu skupštinu, da se ne ide na izglasavanje nepovjerenja gospodinu Zlatku Bukovcu, jer to bi bilo neprimjereno. Jer sam gospodina Zlatka Bukovca ja osobno zamolio da postane predsjednik HSP-a i s time bih pljunuo sam sebi u lice.
ES: Jeste li se možda sada, kada ste se vratili s vikenda...
Brdek: Jesam, kontaktirao sam s njim. Razgovarao sam s njim i imali smo neke kontakte. Meni su ponuđene određene stvari koje bi trebao poduzeti ako želim dalje zadržati članstvo u HSP-u. Ali je onda vrlo upitno moje poštenje.
ES: Da li je to što biste trebali poduzeti vraćanje vijećničkog mandata?
Brdek: Da.
ES: Znači HSP to traži, odnosno...
Brdek: Da. Onda je vrlo upitno moje poštenje. Znači, nisam pokleko na nekim određenim prijetnjama HDZ-a i bilo koga drugoga sad ću pokleknuti na određenim ultimatumima svoje stranke. Mislim da će to biti vrlo neprimjereno. Moje načelo politike je vrlo jasno. Mi političari smo tu radi ljudi koji su nas izabrali, a ne radi stranke. Ako ćemo svrstavati tako da će biti stranka mjerilo svega što se radi a ne ljudi koji su nas izabrali onda jao nama i politici. Mi predstavljamo tu ljude koji su nas izabrali.
IPŠ: Zašto onda ne želite komentirati ovo da se niste slagali s mnogim odlukama Poglavarstva, onda zapravo nemate što reći.
Brdek: Neslaganja je bilo. Svaka neslaganja i svake moguće ove su se uglavnom radile na brifingu.
IPŠ: Onda ste vi izražavali svoje nezadovoljstvo.
Brdek: U nekim osobnim razgovorima, ne baš na samom brifingu. U nekim osobnim razgovorima.
GT: Znači, nikad se niste bunili na brifingu zbog nekih odluka, nikad niste glasali protiv, ali ste principijelno bili protiv.
Brdek: Gledajte, vi očito želite inscenirati da ja dajem bezrezervnu podršku HDZ-u. Ja nikakvih razgovora ni pregovora s HDZ-om do sada nisam imao. I to neka bude vrlo decidirano jasno.
GT: O čemu ste razgovarali u Steli?
Brdek: U Steli smo razgovarali o tome, oni su me nagovarali.
IPŠ: Oni vas nagovaraju da ne dajete ostavku na članstvo u Vijeću, a ne ljudi iz vaše stranke?
GT: Zašto se niste dogovarali s Bukovcem?
Brdek: Moja je greška, sigurna greška, što nisam tu kontaktirao Bukovca i to priznajem. I možete me razapeti zbog toga. Ako želite, razapnite me zbog toga.
IPŠ: Logično je da se član javi...
Brdek: Ja sam se gospodinu Zlatku Bukovcu javljao, kontaktirao sam, i ukazivao sam na određene greške i to smo danas u toku razgovora u 9 sati te razgovore obavili. Mi smo tu jednostavno utvrdili te određene dijelove. Ali to kako su mene razapeli u novinama, vi to jako dobro znate.
Šta ste radili mojoj ženi, to je prestrašno. Moja žena je na normabelima. Ljudi nemojte biti smiješni. Sad bih ja bio pošten da jednostavno se maknem i dam mandat. Ne. Ja ću svoj mandat dati ljudima koji su glasali za mene. Oni će odlučiti o mom mandatu. Je li to krivo. Recite mi je li to krivo?

Vezane vijesti

Svjedok Williams kaže kako pljačka nakon Oluje nije bila organizirana

Na haškom suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je bivši vojni obavještajac iz kanadskog kontigenta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika