Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Slabiji Sylesov film

'Novi život' ne može se mjeriti s ostalim djelima oca američkog nezavisnog filma

Dean ŠošaDean ŠošaNakon jednog izvrsnog filma s radnjom odvijala na krajnjem sjeveru Amerike, Aljaski ("Deveti krug pakla"), i jednog za nijansu slabijeg, no još uvijek odličnog, u kojem je mjesto radnje pomaknuo na jug, u Floridu ("Zemlja sunca"), kultni američki filmaš John Sayles prešao je američku granicu locirajući priču "Novog života" u neimenovanu latinskoameričku državu. Snimljen 2003., "Novi život" (sumanuti prijevod originalnog naslova "City de los babys") 14. je po redu dugometražni igrani film Johna Saylesa, kako se često kaže oca američkog nezavisnog filma. Osim fascinantnim opusom, Sayles je takvu reputaciju zaslužio i odlukom da zauvijek ostane neovisan o velikim studijima i njihovu novcu, osiguravši tako da njegovi filmovi izgledaju uvijek baš onako kako je zamislio. Jedan jedini film, "Mala, to si ti"/"Baby, It's You", Sayles je snimio za veliki studij, sva su ostala njegova djelca realizirana u nezavisnoj produkciji.
Izvorno romanopisac i novelist, Sayles filmove uglavnom konstruira pomalo romaneskno, kao mozaične drame u kojima prati brojne karaktere čije se sudbine često susretnu tek na kraju filma. Saylesovi likovi spadaju među slojevitije u novijoj povijesti američkog filma a isto se može reći za njegove dijaloge. Fascinantna je, također, uklopljenost likova u društveni kontekst u kojem se Saylesove drame zbivaju. Lijevo orijentirani Sayles (jedan kolega je najduhovitije "Matewan" okarakterizirao kao radnički vestern) bez sumnje je politički angažiran autor, ali njegov angažman nije salonsko-trivijalan poput, primjerice, angažmana Olivera Stonea. Saylesove ideje o funkcioniranju društva i uloge pojedinca u njemu nikada ne remete razvoj priče i likova i ne dolaze do gledatelja u formi jeftinih poruka nego slojevitih studija odnosa pojedinca i društva, međuetničkih i međuspolnih veza i američkog društva u prošlosti ("Osmorica u outu", "Matewan") i sadašnjosti. John Sayles jedan je od onih autora koje više zanima riječ negoli slika. Neki su njegovi filmovi stoga vizualno prosječni (to, međutim, ne vrijedi za "Matewan" i "Deveti krug pakla" koje je snimio glasoviti Haskell Wexler), a ono što Sayles ima ispričati najčešće je toliko fascinantno da mu vrijedi oprostiti vizualni nemar.
"Novi život" krcat je klasičnim Saylesovim autorskim postupcima i preokupacijama. Govoreći jednom o svojim počecima, Sayles je istaknuo kako na snimanju svog prvijenca "Return of the Secaucus 7" zbog ograničenog budžeta nije raspolagao čak ni kranom pa je odlučio stvoriti dinamiku gomilanjem podzapleta, brzo izmjenjujući paralelne priče.
Staroj tehnici Sayles ostaje vjeran i u "Novom životu", čija se priča vrti oko usvajanja djece. Imućne Amerikanke koje ne mogu začeti dolaze u neimenovanu latinskoameričku državu kako bi posvojile dijete, na koje često moraju čekati mjesecima. Usporedo s dramama šestero nesuđenih majki, među kojima je i jedna lezbijka, Sayles prikazuje pozadinu samog procesa. Njegovi su junaci tako i 15-godišnja lokalna djevojka koju, nakon što zatrudni, okolina nagovara da bebu da na posvajanje, vlasnica hotela u kojem odsjedaju Amerikanke i njezin revolucionarni sin koji se protivi prodaji djece, klinci koji životare na gradskim ulicama i korumpirani odvjetnik. Uglavnom, Sayles je problem posvajanja oslikao iz svih mogućih kutova.
Ipak, iako tipično Saylesovo djelce, "Novi život" jedan je od njegovih slabijih, ako ne i najslabije ostvarenje. Dokumentaristički bilježeći problem posvajanja djece u Trećem svijetu, Sayles je jednostavno zaboravio ispričati kakvu-takvu priču. Problem možda ne bi bio toliki da je film dulji, ali za razliku od goleme većine suvremenih američkih filmova koji traju predugo, Saylesov je "Novi život" prekratak. Jednostavno, sat i pol vremena nije dovoljno za prezentaciju 15-ak likova, čak i kad se radi o majstoru Saylesova kalibra, tako da osim prave priče Saylesovu filmu nedostaju i pravi likovi. Ipak, i najslabiji Saylesov film još je zanimljiviji od najboljih filmova goleme većine današnjih američkih redatelja. Neke scene, poput one u kojoj slomljena Amerikanka priča svoj monolog lokalnoj djevojci koja ništa ne razumije, ali s njom suosjeća, jednostavno su neodoljive a čarobna Maggie Gyllenhaal ("Sekretarica"), iako limitirana vremenom, još jednom pokazuje kako spada među ponajbolje mlađe američke glumice. Nakon "Novog života", Sayles je snimio još jedan film, političku satiru "Silver City", no još je nismo vidjeli u hrvatskoj kino i video distribuciji.
VTI
DVD+VHS
Casa de los babys, am.-meks. drama, 2003. R: John Sayles GL: Daryl Hannah, Lili Taylor, Marcia Gay Harden, Maggie Gyllenhaal, Susan Lynch
FILM: 3
DVD: 0


KRUG 2
BLITZ
DVD+VHS
"Krug" Hidea Nakate neosporno je kulturolo{ki bitno djelce koje je skrenulo pa`nju na suvremenu japansku `anrovsku produkciju, ali nakon nastavka njegova hollywoodskog remakea ~ovjek bi po`elio da original nikad nije snimljen. Hollywoodski "Krug" nije bio ni bolji ni lo{iji od japanskog originala, no u odnosu na "dvojku" nedosti`no je remek-djelo. Da stvari budu gore, dvojku je re`irao potpisnik japanskog originala Hideo Nakata. Izgubljen u banalnom scenariju, o~ito zainteresiran jedino za "osiguranje egzistencije", Nakata je snimio film nakon ~ijeg se gledanja name}e zaklju~ak kako bi ~itavu ekipu valjalo ostaviti nekoliko godina na dnu bunara iz kojeg iska~e mala Samara, kako nas ne bi gnjavili sljede}im nastavcima.

The Ring Two, am. horor, 2005. R: Hideo Nakata GL: Naomi Watts, David Dorfman, Simon Baker, Sissy Spacek
FILM: 1
DVD: 2

ROBOTI
CONTINENTAL FILM
Nakon gledanja "Robota" mo`e se re}i da FOX proizvodi sve zanimljivije crti}i i da su doma}e sinkronizacije animiranih filmova sve bolje i bolje. "Roboti" su kroatizirani upravo odli~no, doma}i su posu|iva~i glasova izvrsni a ~ak je i ime glavnog junaka Rudija Kon~ara odabrano vi{e nego ma{tovito. Po~etak "Robota" obe}ava vi{e nego {to film nudi, ali djeca }e njime biti vi{e nego zadovoljna, a ni odrasli ne}e biti posve nezadovoljni. Budu}i da je suredatelj "Robota" Chris Wedge zaslu`an i za "Ledeno doba", rije~ je o~ito o jednom od najzanimljivijih hollywoodskih animatora. DVD izdanje "Robota" stisnulo se na jednom disku, a nesumnjivo nas skoro o~ekuje i rasko{nije, dvostruko izdanje.

Robots, am. anim. film, 2005. R: Chris Wedge, Carlos Sadanha GLASOVI: Ewan McGregor, Robin Williams, Halle Berry, Greg Kinnear
FILM: 3
DVD: 3


DJEVOJKA S BISERNOM NAU[NICOM
DISCOVERY
DVD+VHS
Redatelj Peter Webber snimio je "Djevojku s bisernom nau{nicom" prema bestseleru Tracy Chevalier koji se bavi izmi{ljenom pri~om o nastanku istoimene Vermeerove slike. Osnovna situacija filma nije nezanimljiva: unato~ golemom kulturnom i klasnom jazu i brojnim preprekama, izme|u umjetnika i njegova modela rodi se neobi~na strast. Potencijalno zanimljivu pri~u o umjetnosti i ljubavi Webber, me|utim, pretvara u vizualno atraktivnog ali praznog pretendenta za Oscara, krajnje banalno djelce koje je na dodjeli ostalo kratkih rukava. Webberova re`ija ogledni je primjer najsuhoparnijeg akademizma. Ljubiteljima filmova o slikarima i modelima pametnije je ponovno pogledati bravurozni film Jacquesa Rivettea "Nepoznato remek-djelo".

Girl With a Pearl Earing, brit.-luks. drama, 2003. R: Peter Webber GL: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson
FILM: 2
DVD: 2


OSTALI NOVITETI

KEN PARK - BLITZ
ZEBRA TRKA^ICA - BLITZ
LO[ ODGOJ - DISCOVERY
ZAVOJITI PUT OPROSTA - ISSA
PREVODITELJICA - BLITZ
IZBRISANA SJE]ANJA - UCD

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika