Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Koje je to pseto uskrsnulo našu Vesnu

Kucamo na vrata zaboravljenih asova

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Sudionik kampanje Foreign Officea “s bombom na posao u tranzicijskim zemljama” priznao je nezgodu na svojem odgovornom poslu u engleskom veleposlanstvu u Zagrebu. Neoprezno je rukovao svojim vrhunskim diplomatskim rekvizitom i došlo je do eksplozije koja je u svim relevantnim šupljim hrvatskim glavama odjeknula kao teroristička akcija zbog koje će svi Hrvati patiti, mada im to više ne će pomoći, jer sada je napokon jasno da takvi ljudi i takva država niti žele niti smiju u Europsku uniju. U općem tradicionalnom hrvatskom puzanju u ponedjeljak u Dnevniku primijećen je i čuveni saborski i uopće izvjestitelj Mislav Bago, isti onaj samozvani komentator Bago koji nam večeras slavodobitno rezimira stanje poslije priznanja: “I tako su otišle u vjetar sve velike teorije o euroskepticizmu”. Mogao je reći “među njima i moja”, ali nije, jer se načitao bolesno ulagivačkih uredničkih komentara i predsjedničkih izjava u današnjim novinama, pa mu se njegov grijeh učinio sitan.


DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
četiri vijenca
Na samom kraju Dnevnika reče Zoran Šprajc Tihi “još samo nekoliko vijesti iz državnog protokola”, zatim je slijedila minuta i pol ukupno za to gdje su danas bili Sanader, dva ministra i predsjednik Mesić i tu se ovaj najdraži Dnevnik, u kojem se zbio grandiozan susret HRT-a i novinarstva završio, praćen općim ustajanjem i pljeskom po kućanstvim u cijeloj Hrvatskoj, u svakom hrvatskom domu pred svakim hrvatskim dalekogledom. Svi mi koji smo sa smiješkom na usnama desetljećima bolno krvarili za Hrvatsku sada možemo mirno umrijeti, s istim smiješkom na na našim putenim usnama.
Strpati predsjednike države i vlade, zajedno s ministrima, tamo gdje im je oduvijek bilo mjesto i vrijeme (u par sekundi na kraju Dnevnika), nije velika stvar u nekim drugim zemljama. Učiniti to samo jednom u Hrvatskoj, znači prekrižiti polustoljetno razdoblje u kojem se Dnevnik od svoje prve sekunde naširoko bavio prostotom i prostacima. Urednici Zoran Šprajc (od sada legendarni Tihi) i Tina Šimurina (čiji dosadašnji nadimak, nastao u suzvučju s prezimenom, nije pristojno spominjati) potpisali su povijesni Dnevnik.
U tom je Dnevniku viđen stanoviti Luka Bebić kako s govornice Hrvatskog sabora govori kolegi koji mu je uvrijedio poštenu stranku: “Tuži, dragi, kad ti meni možeš kazati da sam član zločinačke organizacije, onda i ja tebi mogu reći da si notorna pijanica”. Iza liričara Bebića viđen je predsjednik kućnog savjeta zgrade na Markovu trgecu, g. Šeks, kako sjedi, šuti i po staroj svojoj navadi sramoti Sabor.
U povijesnom Dnevniku ponovo je nastupio velikogorički AC/DC političar Ivan Brdek, za sve one koji ga nisu gledali jučer kasno navečer.
Rijetko normalnom ugođaju ovog Dnevnika pridonijela je i gđa Višnja Mišin koja iz Vukovara javlja o svečanosti na kojoj su branitelji političare zamolili da svoje vijence polože malo kasnije. Bilo je to na obljetnici (najslavnije hrvatske) 204. vukovarske brigade čijih je 2300 pripadnika (slovima: dvije tisuće tristo) tri mjeseca branilo Vukovar, a time i sve živo u Hrvatskoj, no danas ni njih ni njihove brigade nema u evidenciji MORH-a, ne postoje dječaci. Kad smo pitali ministarstvo branitelja, kaže nam Dnevnik, poslali su nas u ministarstvo obrane, a tamo nam rekli da se o tome može očitovati samo ministar obrane kad se vrati sa službenog puta. Puštene su i izjave iz kojih se vidi da branitelji više nisu ni bijesni ni tužni, nego ravnodušni. Odlučili da više ne sudjeluju ni u jednoj proslavi državnog blagdana. a za proslavu svojeg jubileja iduće godine sami će skupiti novac. Ekskluzivno za Višnju Mišin nastupio je i general Ivan Kovačić i rekao da Vukovarci nemaju ni jednog generala osim Blage Zadre, kojemu je čin dodijeljen posmrtno, a i on ga ne bi dobio da nije poginuo.
Ne bi ovo bio povijesni Dnevnik da se u povodu radosnog događaja, u skladu s tradicijama svakog boljeg narodnog domjenka (recimo, svadbe), nije pucalo iz pištolja (turcizam: šenlučilo). Pištolj se zove HS, proizvod je karlovačke tvrtke «HS Produkt», kupio ga je siroti FBI, a moćni naš MUP ga ne će. Budući da o tome svi već sve znamo, tim je jasnije zašto je baš ovim povodom u Dnevnik uneseno vatreno oružje. Nismo mi fini kao engleski diplomati, pa da na posao nosimo bombe.


ISTRAGA
Petak, Nova TV, 20.55
kaktus
Kod tih i takvih dosadnih prežvakotina davnih događaja bitno je novinarsko poštenje, a kad pogledamo tko to sve sastavlja bilancu zločina u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana (Andrej Rora ) onda nema nade. Istražite samnom mračnu stranu Hrvatske, poziva nas prezenter-početnik Valdec, pa da ga na trenutak poslušamo. Prije petnaest godina Srbi su napali Hrvatsku, a kad su zaustavljeni i pobijeđeni, pojavilo se nešto što im je po primitivnoj agresivnosti rod rođeni: HRT-ova emisija “Motrišta” i u njoj tadašnji početnik, a danas naš alfa i omega današnje “Istrage”, rečeni Rora. Nazivati novinarstvo policijskim terminima (npr. istraga) znači osjećati se u novinarstvu još uvijek kao strano tijelo, na što rR (rečeni Rora) ima puno pravo. U slična ugodna iznenađenja, za sve bolesno radoznale duhove, spada pojava zvana Domagoj Strize Obrva, jer dugo ga ne vidjesmo kako stoji pred kamerom. I on je, kao i rR, ostavio svoj trag na HRT-u, kad je u svojim izvješćima sa suđenja za zločine u Lori prešućivao divljanje publike, što je sudac Lozina obožavao.

HRT NAJAVLJUJE
Subota, HRT 1, 20.05
vijenac
HRT premalo sam sebe reklamira, pa je svaka minutica dobro došla. Druga je stvar sadržaj tih najava, na što niti se može niti želi utjecati. Kao dobrodošlu bizarnost pozdravljamo najavu Hloverkine emisije “Otvoreno”, koja će se baviti medijskim nasrtajima na svetu privatnost. Na novinare će nasrtati, u utorak navečer, političarka Vesna Pusić od koje smo očekivali svaki prekid kontakata s medijima, pošto je nakon svoje prometne nesreće novinare nazvala lešinarima. Umjesto da tim strvinarima bude zahvalna za sliku svojeg mrtvog peseka koja je nju vratila iz totalnog zaborava, ona nama tako.
Odličan prilog Ivana Hrstića na Novoj TV, u novoj emisiji “Istraga,” o Hloverki Novak Srzić (bez spominjanja njenog vrijednog imena), priča o svemu što je ova sama samcata napravila htijući, u najgoroj tradiciji zvjerske gomile, linčovati nedužnog Aleksandra Tašića iz đačkog doma u Puli. Posljedica njenog uspjeha u strvinarstvu jesu grafiti na njegovu kućnom ulazu (“ne ćemo pedofila u zgradi”) i anonimni prijeteći telefonski pozivi. Unaprijed se veselimo uspjehu i ove emisije.



NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
kaktus
Rvacki bogataš Zlatko Marić, poznat po nedoraslom hvalisanju u medijima (pokazivanje trbušnjaka Josipi Pavičić), ovaj put je odabrao skromniju varijantu. Kako je njemu preko puta sjedio sličan slučaj (skidanje do pasa u vlastitoj emisiji), ono što bi trebalo biti razgovor svelo se na jeste-nisam prepucavanje u kojem ni zaštitar Marić ni novinar Stanković nisu ostavili jači dojam. Da sve bude još gore, nestalo je telefonskog glasovanja gledatelja, te naše jedine utjehe. U trenucima maksimalne proizvodnje dosade uvijek smo mogli gledati na brojeve koji se miču u kutu ekrana, a sad su nam i to uzeli.

ONA ILI ON
Nedjelja, Nova TV, 21.59
vijenac
Pojavila se Mirna Berend, što bi moglo značiti da su producenti odlučili izdvojiti neku ozbiljnu lovu za pravog voditelja, jer gđa Berend ipak to jest, a mi je možemo samo voljeti ili ne voljeti.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika