Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Prosvjed na 'Turističkom cvijetu' u Opatiji zbog PDV-a u turizmu

Putničke agencije ne znaju kako naplaćivati porez

  Prošlotjedni skup turističkih djelatnika u Opatiji "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2005." turističke agencije i hotelijeri iskoristili su kako bi izrazili nezadovoljstvo izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost. "Mi nismo protiv tog zakona, ali smatramo da on nije preciziran i da nisu određena pravila ponašanja. Primjerice, neka putnička agencija koja vozi turiste na izlet u Trst ne zna koliko će naplatiti PDV prije granice i poslije granice jer u svakoj zemlji vrijede drukčiji zakoni", izjavio je gradonačelnik Malog Lošinja i predsjednik Strukovne skupine putničkih agencija Županijske komore u Rijeci, Gari Cappelli.
  Prema novom zakonu, PDV se plaća prema jedinstvenoj stopi od deset posto na sve agencijske usluge i usluge smještaja, dok su prema starom zakonu te usluge bile oslobođene PDV-a ako su se davale agencijskim gostima iz inozemstva. "Inspekcije naplaćuju vrlo visoke kazne ako primijete propuste i mi ne želimo riskirati da zbog različitog tumačenja Zakona dovedemo nekoga u situaciju da mora platiti kaznu zbog pravila koja nisu jasno određena", istaknuo je Cappelli. Dodao je da se ta izmjena najviše odrazila na problem s privatnim smještajem: "Na primjer, ako agencija dovede gosta iz Njemačke i smjesti ga privatno, pretpostavljam da će agencija platiti PDV za svoju dobit, a ne za bruto dobit. Kako ne bi dolazilo do nesporazuma, želimo jasna i precizirana pravila", objasnio je Cappelli, koji je ujedno i direktor agencije Jadranski luksuzni servisi.
  Malološinjski gradonačelnik nezadovoljan je i datumom stupanja na snagu te izmjene Zakona - 1. siječnja, s obzirom na to da agencija već sada moraju sklapati turističke ponude i ugovore sa strancima. (M. Z.)

Vezane vijesti

Zbog Opatije žrtvuju ulazak u EU

Zbog Opatije žrtvuju ulazak u EU

Dok se u Bruxellesu prezentira novi akcijski plan za ispunjenje obveza prema Europskoj uniji, vladajuća koalcija niže odluke koje ne samo da nisu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika