Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Ratković opet prepoznao Marguša

Uskoro početak suđenja za ubojstva u Osijeku 1991.

  Nakon što je prošlog tjedna 44-godišnji Fred Marguš ponovno uhićen zbog sumnje u umiješanost u osječka ubojstva srpskih civila 1991. godine, izgledno je da će ubrzo započeti sudski proces u kojem će Marguš biti optužen za ubojstvo dr. Milutina Kutlića i pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića. Premda je Fred Marguš u nekoliko navrata bio ispitivan zbog indicija da je sudjelovao u misterioznim ubojstvima u Osijeku tijekom 1991., optužbe protiv njega nisu bile procesuirane zbog nedostatka dokaza.
  Kad su u hrvatskoj javnosti prije nekoliko mjeseci zaredali napisi o osječkim ubojstvima, mediji su prenijeli i fotografiju Freda Marguša objavljenu 1991. u Slobodnom tjedniku. Na temelju te fotografije Marguša je prepoznao Radoslav Ratković, koji danas živi u Vojvodini, a 1991. je živio i radio u Osijeku. Ratković je istražiteljima osječkih ubojstava već dao opsežan iskaz kojim Marguša tereti za pokušaj ubojstva, a identificirao ga je i na fotografiji iz Slobodnog tjednika. Kako doznaje Nacional, indicije protiv Marguša sve su čvršće i zbog činjenice da je Ratković identificirao Marguša i na drugim fotografijama koje su se pojavile posljednjih tjedana u hrvatskim medijima, ali i na televizijskim snimkama. Ratkovića su tri uniformirane osobe u prosincu 1991. odvele iz kuće na obalu Drave kraj osječke Tvrđe. Dok su ga dvojica držala, treći je Ratkoviću pucao iz pištolja u glavu, a Fred Marguš ga je nakon toga nogom odgurnuo u Dravu. Zadobivši samo prostrijelnu ranu čeljusti i jezika, Radoslav Ratković je preživio i danas je važan svjedok optužbe protiv Marguša, jer on nema alibi, no pred istražnim sucem navodi da u vrijeme ubojstava uopće nije bio u Osijeku, što Ratkovićevo svjedočenje demantira. Isto tako, pokušaj Ratkovićeve likvidacije vrlo nalikuje tzv. selotejp ubojstvima, jer su svim žrtvama takvih ubojstava u Osijeku usta bila pokrivena ljepljivom vrpcom.
  Bude li Marguš osuđen za pokušaj likvidacije Radoslava Ratkovića, vrlo je izvjesno da će biti osuđen i za ubojstvo dr. Milutina Kutlića, čije je ubojstvo po načinu, mjestu i drugim dokazima gotovo jednako pokušaju Ratkovićeva ubojstva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika