Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Ante Pavić

GAZETA

'Da Vincijev kod' je favorit

Nacional istražio što su saborski zastupnici čitali ovog ljeta

  Zastupnica SDP-a Milanka Opačić ljetni odmor, među ostalim, iskoristila je za čitanje "Da Vincijeva koda" Dana Browna: "Knjiga mi se prilično svidjela i moram priznati da nije baš lagana za čitanje." Druga zastupnica SDP-a Željka Antunović također je čitala "Da Vincijev kod": "Nadoknadila sam mali zaostatak u čitanju knjiga. 'Da Vinciev kod' jako je zanimljiva i dinamična knjiga čiju kvalitetu potvrđuju statistike o čitanosti, ali od mene ćete ionako rijetko čuti da ne volim neku knjigu. Druga knjiga koju sam čitala također je zanimljiva, a ujedno mi je i potrebna za posao kojim se bavim. Riječ je o knjizi Thomasa L. Friedmana 'The Lexus and the Olive Tree' koja na poučan i sugestivan način progovara o globalizaciji i o onom što ona u biti jest."
  Zastupnik HNS-a Srećko Ferenčak je usprkos radnom ljetu našao vremena za čitanje autobiografije moćnog državnika: "'Moj život' Billa Clintona jako je dobra knjiga i moram priznati vrlo poučno štivo - čovjek je, naime, od osam godina mandata čak šest bio pod istragama."
  Ingrid Antičević-Marinović bila je dosta aktivna kad je riječ o čitanju. Pročitala je neke klasike, ali i one koji bi to mogli postati. Kako bi se upoznala s razmišljanjima novog Pape, potrudila se pročitati "Sol zemlje" Josepha Ratzingera: "Pročitala sam 'Zovem se crvena' Orhana Pamuka koja mi se činila dobrom knjigom. Ponovno sam se vratila Shakespeareu, njegovu 'Mletačkom trgovcu' i 'Juliju Cezaru', i moram priznati da s vremenskim odmakom sada mnogo bolje razumijem ono što je napisao i da njegove riječi za mene imaju sada sasvim drugo značenje. Elfride Jellinek nije me se dojmila jer mislim da ljudskoj seksualnosti daje više značenja nego što je potrebno. 'Šok običnosti' i 'Pisma Ivani' Veselka Tenžere na mene uvijek lijepo djeluju, a tako je bilo i ovaj put." Zastupnik IDS-a Damir Kajin tvrdi da čitanje preko ljeta služi za kraćenje vremena. Vrijeme je kratio esejom "Razmatranja i pisma" Hermana Hessea. HSLS-ovac Ivan Čehok bavio se pisanjem udžbenika "Etika", ali je pronašao malo vremena za Orhana Pamuka i njegovu "Zovem se crvena". Nezavisni zastupnik Ivo Josipović više se bavio duhovnim stvarima i poezijom pa se posvetio proučavanju indijskih Veda, a budući da piše novu kompoziciju za zbor Zvjezdice, čitao je poeziju Ivane Hajkan. Alenka Košiša Čičin-Šain posvetila se Stendhalovu romanu "Crveno i crno" i mladoj zvijezdi britanske i svjetske književne scene Zadie Smith i njezinu djelu "Bijeli zubi". Je li to zbog kišnog ljeta ili ne, vječna tema ljudskog otuđenja japanskog klasika Harukija Murakamija u njegovu djelu "Moj slatki sputnik" prilično joj se svidjela. U "Ukradenom licu" književnice Latife upoznala se s tragedijom afganistanskih žena.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika