Objavljeno u Nacionalu br. 516, 2005-10-03

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sretna je TV koja ima “Sretno dijeete”

Oštro demantiramo gnjusnu klevetu da Ozana Bašić kleveće

Ivan StarčevićIvan StarčevićPIRAMIDA
Srijeda, HRT 1, 20.12
vijenac
Najbolji demagog ove srijede i pravo otkriće bila je novinarka «Slobodne Dalmacije» gđa Anita Malenica. Njena pobjeda u telefonskom glasovanju gledatelja jasan je znak promjene zanimanja. Osoba koja je toliko uvjerena u bezvezarije koje izgovara samo gubi vrijeme u novinarstvu, njena prava vokacija je politika. Nema sumnje da će Malenica biti dostojna nasljednica našeg velikog političkog mislitelja Vlade Gotovca, a mi smo tu samo da pribivamo rađanju nove zvijezde na hrvatskom političkom nebu.

POSLOVNI KLUB
Srijeda,
četiri kaktusa
U Hrvatskoj, kao nigdje drugdje, postoji jedna jedina tvornica cigareta. Svi hrvatski političari obožavaju tu tvornicu i to je jedini razlog njene jedinstvene pozicije u svemiru. Zadnjih pet godina u Zadru je trebala početi proizvodnja cigareta, ali sad je i to gotovo. Strani investitor, British American Tobacco, najavio je odlazak, što je Galićeva TV proslavila prilogom o napredovanju građevinskih radova u novom pogonu TDR-a u Kanfanaru.

LUDA KUĆA
Srijeda, HRT 1, 21.18
vijenac
Kao Hrvati prvom McDonaldsu u Jurišićevoj, tako se i mi, nesvjesni posljedica, veselimo svakoj novoj hrvatskoj sapunici, mada se za ovu kaže da je situacijska komedija, nema veze, sve je to ista kapitalistička roba smišljena s podlom namjerom da zabavi. Namjeri svaka čast, i nema tu rizika, jer serija nije živi stvor da se umisli poslije prvih pohvala, kao npr. voditeljica Big Brothera Antonije Blaće koja je bila normalna samo tu jednu, prvu emisiju. Naravno da je teško uz Mirkovića i onu njegovu ostati normalan, ali treba pokušati.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
kaktus
U povodu Dana policije i sv. Miška, njenog zaštitnika, ugledniji policajci došli su na Pantovčak ne da predsjednika deložiraju iz kuće iz koje je davno obećao iseliti, nego da im gg. Mesić i Sanader nazdrave i u ime svih nas zahvale na čuvanju reda i mira. Običaj je običaj i slavlje i slavlje, pa to treba poštivati, a ne koristiti prigodu za kritiziranje policije zbog nekih neriješenih ubojstava, naročito ne za još uvijek neriješeno «ubojstvo nogometnog menadžera Pokrovca». Tu su počinjenje dvije greške. Novinar je narušio svečanu atmosfera veličanstvenog blagdana, a i zaboravio je napisati «ugledni».

SPORT
Četvrtak, HRT 1, 19.59
četiri kaktusa
Kad Bruni Kovačeviću, Mići Dušanoviću i društvu ponestane vlastitih gluposti, oni ne posegnu za tuđima, nego na brzinu sklepaju nove. Večerašnji trend bili su strani jezici, pa smo tako u kraćem nogometnom pregledu rezultata u Ligi prvaka čuli da je skupina G bila «razočarenje», a da igrači kreću u «poduhvat». U srijedu je «Večernji list» bio «u posjeti», a na današnji ponedjeljak, 3. listopada, nekadašnje novine Matije Babića («24 sata») pišu ogromnim naslovom kako je nogometaš Jerko Leko bio u «žiži» nekakve navodne tučnjave. Očito je da nitko ni u čemu ne može nadmašiti hrvatske sportske novinare i lektore. Da budemo pravedni, i u francuskom su nedostižni: zadnja Velika nagrada nekakve auto-formule-utrke, u nedjelju 25. rujna navečer, za njih nije gran-pri, nego grend-pri. I u ruskom su moćni: u istoj grend pri nedjelji i istoj emisiji (voditelj Stjepan Balog) tenisačica Miškina samo je kod njih «miskina». Čak i takve minorne medijske naplavine, poput RTL TV i Nove TV, znaju razlučiti engleski pravopis od ruskog izzgovora, no sve je to sitnica i davež. Važno je da u sportsko HRT-novinarstvo, poslije poučno lošeg iskustva s popularnošću besmrtnog Ivana Tomića, mogu biti primljeni samo granični slučajevi ili njihova djeca.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.10
kaktus
Sveta Ozana Bašić pojavila se u emisiji Gorana Milića još uvijek prerano. Najprije nam se Rvacka TV trebala ispričati zbog bezumnih i odvratnih kleveta na račun odgojitelja u dječjim domovima, koje je Bašićka lansirala ovog ljeta kod Hloverke. Zbog nekih nepoznatih razloga isprika je izostala, pa se Milićeva suradnica Bašić javila nesuvislom reportažom iz Lovasa. Na istoj valnoj dužini bila je i stvar Srebrenke Herold Mijatović o primorskim preprodavačima ilegalno pržene glazbe. Nejasna je opaska autorice da se prodaja takvih CD-ova odvija «naočigled stranih turista» i da «ne gubi ovdje država samo novac, nego i obraz». Nije jasno zašto bi stranci znali da prodavači nisu platili porez na cajke i sličnu audio-robu, ali pritom svakako treba uzeti da gđi Srebrenki, otkako je na brodu Ecclestoneovih veselo pala na glavu, možda ni jedna argumentacija nije strana.

VIJESTI NA DRUGOM
Petak, HRT 2, 21.00
vijenac
Vjerovali vi ili ne, Božić je pred vratima i prava je šteta što Guinnesova knjiga rekorda ne bilježi ovo hrvatsko postignuće, tako tipično za tranzicijsku zemlju: mi smo prvi na svijetu, 30. rujna o.g., navijestili taj veliki kršćanski i konzumentski blagdan. I reče crnpurasti urednik Siniša Kovačić u trenutku kad smo se najmanje tome nadali, u prognozi vremena na kraju emisije: «Da nam se i u Hrvatskoj bliži vrijeme darivanja svjedoči i snijeg na najvišim planinskim vrhovima». Ovaj smjeli vakulizam, izgovoren bez imalo napora, najlakši je put na stranice te glupe knjige. Uzalud u Srbiji peku najveće pljeskavice, a u Hrvatskoj najveće sarme, kad naš najveći Siniša zna da postoji lakši način.

SRETNO DIJETE
Petak, HRT 1, 21.10
četiri vijenca
Scenarist i redatelj Igor Mirković i producent Rajko Grlić napravili su dokumentarac koji je prava bomba u televizoru prepunom uobičajenog smeća: konačno nešto važno, pametno i suvislo u moru bijede, ispričano na način koji ima glavu i rep. Dokumentarac počinje krajem 70-ih, kad je autor klinac od 12 godina i završava početkom osamdesetih, kad «Film», «Idoli» i «Azra» postaju afirmirani bendovi, a autor prestaje biti dijete. Iz te Mirkovićeve jedino važne, privatne vizure, dokumentarni materijal s koncerata postaje važniji od bilo kojeg političkog događaja u razdoblju odrastanja glavnog junaka – a to je ono po čemu ovaj dokumentarac ulazi u kinoteku bezvremenih filmskih ostvarenja, tj. postaje i relevantno umjetničko djelo.


SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 21.55
četiri kaktusa
Otprilike prije pedeset godina mi stariji čuli smo na radiju pjesmu «Tjera zvijezda mjeseca». Već tada se to zvalo «narodna pjesma», što je status koji je u međuvremenu samo učvršćen, ali voditelj-urednik Danijel Despot u rubrici «Kutak za poetski trenutak», uz pratnju gitare, kaže da je riječi napisao Mate Bulić. Rečeni kantautor čuvenog hita «Gori borovina» premlad je da bi napisao mnoge stvari, među njima hrvatsku himnu, Marseljezu i zvijezdu koja tjera Zemljin satelit iza gorice, gdje curica bijelo lice umiva itd. G. Despot se ruga tom tekstu ne znajući čemu se ruga, ali treba ga razumjeti. U emisiji koja ne propušta ništa iz kronike slavne londonske obitelji Štrok, s jakim vezama u hrvatskim medijima, opet je objavljen neki novi londonski uspjeh tandema Gharani-Štrok, a i tata Goran Štrok u svojoj je izjavi, ekskluzivno za HRT, pohvalio modnu reviju jedne svoje kćeri i novo zaposlenje druge. Urednik Despot trebao je sve to blago potrpati u jednu svoju emisiju i tu se malo pogubio.

Vezane vijesti

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Uvod u Šukerovu smjenu: Marić mora otići zbog kritika na račun HNB-a?

Nakon što je u javnost procurila informacija da je šef HNB-a Željko Rohatinski zbog nedavnog istupa HDZ-ova Gorana Marića koji se u Saboru obrušio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika