04.10.2005. / 09:50

Autor: Ante Pavić

PUT U EU

Otvoreni pregovori Hrvatske i EU

"Ovo je dobar dan za Hrvatsku. Hrvatska je pokazala punu suradnju s Haaškim tribunalom i mi joj dugujemo poštenu igru", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatvarajući ministarski sastanak EU-a na temu Hrvatske

U ranim jutarnjim satima u utorak u Luxembourgu započela je bilateralna međuvladina konferencija Europske unije i Hrvatske kojom će se otvoriti pristupni pregovori. Premijer Ivo Sanader na čelu je izaslanstva u kojem je i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, dok EU predstavljaju ministri vanjskih poslova 25 članica. Nakon ove međuvladine konferencije koja se održava iza zatvorenih vrata očekuje se zajednička konferencija za novinare premijera Sanadera i britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa, čija zemlja predsjedava EU.

Nakon pozitivnog izvješća haaške tužiteljice, u noći sa ponedjeljka na utorak Vijeće ministara EU odlučilo je da pregovori o pristupanju Hrvatske Uniji započnu u utorak u ranim jutarnjim satima.  

Prvi korak u pregovorima je screening - odnosno pregled usklađenosti zakonodavstva - koji bi, prema najavi, trebao započeti 20. ovoga mjeseca, a potrajati godinu dana.

Svaki negativni bod i zastoj u suradnji, može ugroziti pregovore, odnosno potpuno ih obustaviti - sažima se u zaključcima Vijeća.

"Vijeće se složilo da nedostatak pune suradnje s ICTY-em u bilo kojoj fazi može utjecati na općeniti napredak i može biti temelj za pokretanje mehanizma iz paragrafa 12 pregovaračkog okvira", stoji u tekstu zaključaka Vijeća ministara. Paragraf 12 sadrži klauzulu koja regulira mogućnost suspendiranja pregovora u pojedinim slučajevima. Prema njemu, Europska komisija predlaže suspenziju, a Vijeće donosi konačnu odluku kvalificiranom većinom glasova.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika