Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Priča o Tritonu i sirenama

Osnova grčke kuhinje bili su ribe, školjke, rakovi i glavonošci, a Rimljani su bili više okrenuti zemaljskim plodovima i životinjama, jer su, za razliku od pomoraca Helena, u duši sve do kraja ostali seljaci

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKad mu je žena Amfitrita na svijet donijela sina Tritona, Posejdon nije mogao vjerovati vlastitim očima. Umjesto novorođenčeta iz njezine je utrobe, uz silne muke ispao Triton, božanstvo divovskog rasta, s ljudskom glavom i prsima, ali s ribljim repom pokrivenim krljuštima. Zbog nakaznog izgleda odmah se smilio Posejdonu i on ga zavoli kao svog prvorođenog sina. Daruje mu svoje zlatne kočije kojima je mladac hitao površinom mašući svojim trozubom koji je, istina, bio nešto manji nego Posejdonov, ali ipak dovoljno čvrst i jak da probije svako biće i raznese svaku hrid. Kad ne bi jurcao kočijama, jahao je na svetom dupinu, držeći se za njegovu leđnu peraju pa su parali more iskačući i zaranjajući pod površinu, stvarajući pritom struje i valove. Imao je Triton i golemu savijenu školjku, koja se i danas zove Tritonova trublja, u koju bi puhao trubeći po svim morima. Kad bi jako zatrubio, podiglo bi se nevrijeme, a kad bi zatrubio tiho, mogao je utišati i najžešću oluju. Silan i moćan bio je Posejdonov i Amfitritin sin, a ipak nesretan i usamljen, jer nije imao ni ljudskog ni božanskog druga. Prijateljevao je jedino s morskim bićima, ribama, rakovima i školjkama. Kad mu je počelo nedostajati žensko društvo, slijedeći zanosne napjeve koji su odgovarali na svaki zvuk njegove trube, stigne pred Sirenske otoke, po nekima blizu Sorrenta, po nekima Caprija, a po nekima na škojićima s južne strane Pelješca. Na njih su Demetra i Afrodita protjerale četiri sirene Aglajofonu (Jasnoglasnu), Telksiepiju (Zamamnu), Pisinoju (Umiljatu) i Molpu (Raspjevanu), pretvorivši ih u čudovišna bića sa sovinim tijelima, krilima, kandžama i ljudskim glavama, kaznivši ih jer nisu pazile na Perzefonu kad ju je ugrabio Had. Neki tvrde i zbog toga što se nisu htjele podavati ni bogovima ni ljudima koji su čeznuli za njihovom ljepotom, a to je silno srdilo Afroditu. Sirene su bile pogubne za sve mornare koje bi pjesmom namamile na svoje otoke, rastrgale ih i mrtve slale u podzemni svijet da služe Perzefoni. Po drugoj predaji, u koju su Grci i Rimljani također vjerovali, sirene su bile pretvorene u ljepotice sa ženskim glavama i prsima, a ribljim repom, baš kao i Triton. Takvima ih zamišljamo i danas. Ipak, kako god bilo, čim ih je ugledao, Triton se zaljubio u sirene. U zajedničkoj osamljenosti ljubav je bila obostrana. Pa bi jedan dan u mjesecu posjećivao njihovo otočje i provodio noć dijeleći postelju s jednom od sirena, među kojima nije bilo ljubomore. I rađale su one Tritonu mnoštvo djece, a kako im je narav bila više morska nego ljudska, Aglajofona je na svijet donosila ribe, Telksipeja rakove, Pisinoja glavonošce, a Molpa školjke, jer je bila najbolja pjevačica među sestrama. Volio je golemi Triton svoje sirene i svoju podmorsku djecu na veliko zadovoljstvo ribara i moreplovaca koji su iz njegova i Posejdonova carstva imali sve više hrane. Njima u čast osnovu grčke kuhinje činili su upravo ribe, školjke, rakovi i glavonošci, što se baš ne bi moglo reći za Rimljane, više okrenute zemaljskim plodovima i životinjama, jer su, za razliku od pomoraca Helena, u duši sve do kraja ostali seljaci. Ipak, i njihove bogate kuhinje, posebno kasnijeg, carskog razdoblja, obilovale su jelima od morskih slastica baš kao i naše, premda je sudeći po količini ribe u morima, ljubav između Tritona i sirena već na zalasku. Ili im se možda, nakon tolikih tisućljeća, stišao nekadašnji tjelesni zanos i ponestalo davne i silne spolne žeđi.

FRIGANE KOZICE I GAVUNI

1 kg kozica i1 kg gavuna, obrašnote u ½ kg brašna u koje ste dodali 1 žlivu soli i 1 žlicu papara, pa pecite na vrelom miješanom ulju, vrlo kratko tek da dobiju čvrsti koricu. Sluzite vruče. Tipični sredozemni ribarski recept.

ŠKARPINA ISPOD PEKE

Očistite 2 kg škarpine te složite u okrugli lim za pečenje zajedno sa 2 kg očišćenih i na kriške izrezanih krumpira, 2 očišćene kapule u komadu, 2 pomidora ili rajčice, 5 režnjeva češnjaka i 2 mrkve u komadima. Posolite, popaprite i podlijte sa 2 dcl maslinova ulja, pa pecite ispod peke oko 45 minuta. Isto jelo možete pripremiti u pećnici. Tradicionalni način pečenja ribe.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika