14.10.2005. / 13:39

Autor: Ante Pavić

RAZBOJSTVA

Novim zakonom mogli bi se povećati napadi na transport novca

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem. Prijedlog Zakona dolazi kao odgovor Vlade na brojne pljačke izvršene zadnjih mjeseci, koje postaju sve krvavije. Nacional je tim povodom razgovarao sa profesorom Rajkom Radmilovićem, autorom knjige « Priručnik za osposobljavanje djelatnika i građana za držanje i nošenje i pravilnu uporabu vatrenog oružja» koja inače služi za osposobljavanje zaštitara . «Mislim da će novi prijedlog Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem donekle smanjiti upad u poslovnice i povećati sigurnost zaposlenika, ali još uvijek ostaje problem obučenosti zaštitara i njihova sigurnost», rekao je Radmilović. Pritom je naglasio da je policija isključivo ta koja je odgovorna da sa svojim pravilnicima uvede bolje standarde za zaštitare. Ističe da se samo može prepostaviti da će se nakon uvođenja ovog Zakona koji je Vlada uputila u četvrtak u saborsku proceduru povećati napadi na transporte novaca.

Prijedlogom se uvode strože mjere zaštite novčarskih institucija što je u skladu s najavom ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina nakon krvave pljačke Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu kada su ubijena dvojica zaštitara. Novim zakonom se uz postojeće mjere, među kojima je tjelesna zaštita uvodi obveza ugradnje neprobojnog stakla u svaku poslovnicu i odvajanje prostora zaposlenika od prostora dostupnog strankama neprobojnim vratima i neprobojnim pregradama. Poslovnice koje imaju manje od pet zaposlenika neće biti obvezne angažirati zaštitara.

Zakonom je predviđeno da će ovlast za pregled zaštite zakonskog minimuma zaštite u manjim novčarskim institucijama osim nadležnih inspektora MUP-a moći i obavljati i obični policijski službenici, čime je predlagač vjerojatno htio izbjeći dugotrajno uvođenje ovih mjera u manje institucije, s obzirom da će njihovo uvođenje nesumnjivo biti skupo.

Vezane vijesti

Državne tvrtke gomilaju gubitke

Državne tvrtke gomilaju gubitke

U prvom tromjesječju ove godine prihodi državnih tvrtki su smanjeni, troškovi zaposlenih dalje rastu, zaduženost se povećava, a gubici se dalje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika