Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Marko Petrov

PRILOG AUTO

Sportski terenci su izbor elite i znalaca u Hrvatskoj

SUV VOZILA POSTALA su statusni simbol hrvatskih vozača, a kompaktne modele moguće je u Hrvatskoj kupiti već za dvadesetak tisuća eura

NOVI ML druga je generacija Mercedesovih vozila tog tipa NOVI ML druga je generacija Mercedesovih vozila tog tipa Terenska vozila (SUV – sport utility vehicles) posljednjih desetak godina postala su omiljena zahvaljujući malim modelima, poput Toyote RAV4, začetnika izvorne klase SUV-ova. Nakon samo nekoliko modela sredinom 90-ih, ponuda SUV-ova danas se sastoji od velikog broja vozila raznih dimenzija i namjena. Današnji SUV-ovi mogu se podijeliti na kompaktne i luksuzne. Pregled donosimo na sljedećim stranicama.

MERCEDES ML
Najveća novost na tržištu luksuznih SUV-ova nova je generacija Mercedesova ML-a, koja postaje omiljeno prijevozno sredstvo imućnih kupaca. Dizajn je znatno dinamičniji u usporedbi s izvornim. Interijer je višestruko poboljšan, omogućuje komforan smještaj pet osoba.
Novi ML nudi se s dva benzinska i turbodizelska motora, tri sa šest i jedan s osam cilindara, s rasponom snaga od 190 do 306 KS. Snaga se modernim sedmerobrzinskim automatskim mjenjača prenosi na pogon na sve kotače.

AUDI Q7
Dugoočekivani SUV poznatog njemačkog proizvođača napokon se može naručiti od ove jeseni. Impresivan petmetarskiIMPRESIVAN pet metara dug SUV Q7 iz Audija ima benzinski motor zapremnine 4,2 litre, snažan 350 KSIMPRESIVAN pet metara dug SUV Q7 iz Audija ima benzinski motor zapremnine 4,2 litre, snažan 350 KS luksuzni SUV ističe se dinamičnim i prepoznatljivim Audijevim dizajnom. Q7 također odlikuje velika single frame maska kao zaštitni znak dizajnerskog identiteta.
Raskošno dizajniran i opremljen interijer nudi smještaj za sedmero ljudi u tri reda te, zahvaljujući međuosovinskom razmaku od tri metra, iznimno mnogo prostora u svim smjerovima.
Q7 bit će dostupan s dva snažna motora. Benzinsku opciju nzudi 4,2-litreni V8 FSI motor snage 350 KS i 440 Nm, a dizelsku novi trolitreni TDI s posljednjom generacijom common-rail ubrizgavanja koja omogućuje 233 KS i impresivnih 500 Nm okretnog momenta. Prvorazredne vozne osobine omogućuje neovisan ovjes s brojnim elementima od aluminija, a moguće je naručivanje i opcijskog zračnog ovjesa koji poboljšava udobnost.


BMW
BMW-ov ponuda SUV-ova počinje kompaktnim modelom X3 predstavljenim prije dvije godine. Premda neznatno manji odBMW X5, jedan od najpopularnijih SOV-ovaBMW X5, jedan od najpopularnijih SOV-ova većeg X5, X3 u interijeru nudi podjednak prostor, kao i sličnu tehnologiju pogona na sve kotače koja omogućuje vožnju po zahtjevnom terenu. Nude se snažni benzinski i turbodizelski motori, a cijene počinju od 46.848 eura za model 2.5i sa 192 KS.
Spomenuti X5 i dalje je jedan od najpopularnijih SUV-ova na tržištu, ponajviše zahvaljujući impozantnom dizajnu, snažnim motorima i prvorazrednim cestovnim voznim osobinama te, naravno, imidžu bavarskog proizvođača. Terenske mogućnosti ovog modela su ograničene, a one kod SUV-ova ionako nisu presudne. Poželjni X5 u izvedbi s trolitrenim benzinskim motorom moguće je dobiti za 57.031 euro.

HONDA
Uz Toyotin RAV4, Hondin CR-V najdugovječniji je model na tržištu, dostupan još od 1995. Japanski kompaktni SUV i daljeHONDA CR-V, i s diesel motoromHONDA CR-V, i s diesel motorom osvaja kupce, osobito od lani, otkako je raspoloživ i s modernim turbodizelskim motorom. Riječ je o višestruko nagrađivanom i-CTDi četverocilindrašu sa 140 KS. Osnovni CR-V s dvolitrenim benzinskim motorom stoji 26.590 eura.
Model HR-V mnogo je rjeđi na hrvatskim prometnicama. Odlikuje ga pogon na sve kotače i veće odstojanje od tla koje nudi brojne prednosti u gradskom prometu. Kod oba modela naglasak je na cestovnim voznim osobinama, dok su terenske ograničene tek na svladavanje lakših šumskih putova. HR-V se nudi sa 1,6-litrenim benzinskim motorom, a cijene počinju od 20.990 eura.

HYUNDAI
Santa Fe jedan je od modela najzaslužnijih za izgrađivanje imidža korejskog proizvođača. Nudeći moderan dizajn i prostranu unutrašnjost te solidne cestovne i terenske vozne osobine, Santa Fe uživa zavidnu popularnost na hrvatskom tržištu. Osnovna izvedba s nedavno osnaženim dvolitrenim turbodizelskim motorom počinje od 28.905 eura.
Drugi Hyundaijev SUV, Tucson, unatoč manjim dimenzijama također nudi uzornu ponudu prostoru. Za razliku od Santa Fea, isključivo s pogonom na sve kotače, Tucson u osnovnoj izvedbi s dvolitrenim benzinskim motorom, koja stoji 21.380 eura, snagu prenosi samo na prednje kotače. Modeli s 4x4 pogonom omogućuju kretanje šumskim terenima.

JEEP
Legendarni američki proizvođač nudi dva SUV vozila koja omogućuju i zahtjevnu terensku vožnju. Cherokee je kultni modelJEEP Grand Cherokee, luksuz za terenske puteveJEEP Grand Cherokee, luksuz za terenske puteve Jeepa s pravim terenskim pedigreom koji kupuju tradicionalisti i vozači željni pustolovina izvan asfaltiranih cesta. Nudi pogon na sve kotače koji ga čini nadmoćnim na zahtjevnim terenima, dok su cestovne vozne osobine na razini konkurenata. Osnovni Cherokee, koji stoji 33.390 eura, pokreće 2,4-litreni benzinski motor.
Luksuzni Grand Cherokee podjednako je namijenjen asfaltiranim i terenskim putovima, osobito u aktualnoj izvedbi koja nudi jedan od najmodernijih 4x4 pogona na tržištu. Bogato opremljen i prostran interijer nudi velik komfor i tijekom duljih putovanja, dok široka ponuda benzinskih i turbodizelskih motora zadovolava sve ukuse. Osnovni Grand Cherokee s modernim CRD motorom stoji 46.727 eura.

KIA
Nova generacija modela Sportage nastala je suradnjom s Hyundaijem, što dodatno potvrđuje kvalitetu kompaktnog SUV-a.KIA Sportage, glavni adut niska cijenaKIA Sportage, glavni adut niska cijena Znatan napredak učinjen je u interijeru, koji, osim većeg prostora, ima i znatno veću kvalitetu. Sportage odlikuju i dobre vozne osobine, kao i solidne terenske mogućnosti kod izvedbi s 4x4 pogonom. Osnovni model s prednjim pogonom i dvolitrenim turbodizelskim motorom stoji 23.986 eura.
Kia Sorento popularna je već dug niz godina, uz poduže liste čekanja i brojna međunarodna priznanja. Taj model bio je velik korak naprijed za korejskog proizvođača. Osnovni Sorento ima 2,5-litreni turbodizelski motor i pogon na sve kotače. Cijena je 29.320 eura.

LAND ROVER
Jedan od rijetkih proizvođača s neupitnom tradicijom proizvodnje terenskih vozila. Model Freelander začetnik je kompaktneLAND ROVER zadržao je kockasti dizajnLAND ROVER zadržao je kockasti dizajn klase SUV-ova i unatoč modernoj konkurenciji vrlo je popularan. Osim vrijednih voznih osobina i robusnog interijera, među prednosti se ubraja i relativno povoljna cijena osnovnog trovratnog modela s 1,8-litrenim benzinskim motorom – 22.936 eura.
Legendarni Discovery nije bio SUV, ali njegova posljednja generacija po mnogim svojstvima nedvojbeno pripada toj skupini vozila. Prepoznatljivo uglat, ali moderan dizajn nastavlja se u nezaobljenom interijeru sa sedam sjedala. Mnogo elektronike i pogon na sve kotače čine Discovery jednim od najsposobnijih SUV-ova današnjice. Početni model s 2,7-litrenim turbodizelskim motorom stoji 48.678 eura.

NISSAN
Japanski proizvođač nudi SUV X-Trail koji je, poput mnogih kompaktnih modela, dostupan u izvedbama s prednjim i 4x4NISSAN X-trail, odlične vozne osobineNISSAN X-trail, odlične vozne osobine pogonom. Riječ je o modelu s prostranim i varijabilnim interijerom, kao i prilično dobrim cestovnim i adekvatnim terenskim voznim osobinama. Osnovni model s dvolitrenim benzinskim motorom i pogonom na prednje kotače stoji 26.027 eura.
Nissanov najpopularniji model "za slobodno vrijeme" nesumnjivo je novi Murano koji pripada klasi luksuznih SUV-ova. Nesvakidašnji i upadljiv dizajn, kao i bogato opremljena unutrašnjost čine ga jednim od poželjnijih modela na tržištu. Dostupan je samo s jednim, ali snažnim 3,5 litrenim V6 benzinskim motorom koji putem CVT mjenjača snagu prenosi na sve kotače. Jedinstvena cijena Murana iznosi 57.534 eura.
Pathfinder, poput nekih drugih modela u prilogu, nije pravi SUV nego križanac SUV-a i pravog terenca. Osim što nudi zavidne cestovne vozne osobine, novi Nissanov model odlično se snalazi i na zahtjevnom terenu, a dostupan je s jednim turbodizelskim motorom. Osnovna cijena Pathfindera počinje od 39.726 eura.

PORSCHE
Nezaobilazni statusni simbol ima sve veći broj poklonika, neovisno o tome što većina njih nikada neće kročiti izvanPORSCHE Cayenne, nudi se u tri izvedbe u rasponu od 250 do 450 KS PORSCHE Cayenne, nudi se u tri izvedbe u rasponu od 250 do 450 KS asfaltiranih cesta. Cayenne se nudi u tri izvedbe u rasponu od 250 do impozantnih 450 KS te u svakoj od njih nudi zapanjujuće performanse. Ujedno raspolaže vrhunskim cestovnim voznim osobinama usporedivim s mnogo razvikanijim sportskim automobilima. Osnovni Cayenne s V6 motorom stoji 65.326 eura.

SUBARU
Forester je još jedan iz izvorne klase SUV-ova koji je popularnost stekao kvalitetom i izdržljivošću, ali i vrlo dobrim mogućnostima na cesti i izvan nje. Poput svih Subaruovih modela, Forester je jedan od rijetkih automobila na tržištu s boxer motorom, u ovom slučaju dvolitrenog s turbopunjačem ili bez njega, odnosno sa 125 ili 177 KS. Forester s osnovnim motorom stoji 30.309 eura, a za koji mjesec na tržište stiže potpuno novi model.

TOYOTA
Po mnogima začetnik izvorne, kompaktne klase SUV-ova, RAV4 postavio je mnoga mjerila po kojima se uspoređuje svaki novi manji model. Usprkos skorašnjem dolasku potpuno nove generacije ovog SUV-a, RAV4 i dalje je ponajbolji model u svojoj klasi. Nudi se u dvije karoserijske izvedbe, s tri ili pet vrata, te s jednim od najboljih turbodizelskih motora u ponudi. Osnovni RAV4 s 1,8-litrenim benzinskim motorom stoji 23.225 eura.

VOLKSWAGEN
Touareg je još jedan pripadnik klase luksuznih SUV-ova koji je omiljen izbor imućnih kupaca. Nudi se s brojnim motorima, kao i svojedobno najsnažnijim turbodizelskim motorom na svijetu, 5-litrenim V-desetcilindrašem snage 313 KS. Pogon na sve kotače omogućuje zavidne terenske mogućnosti, dok su konkurentne i one cestovne. Touareg u osnovnoj izvedbi s peterocilindarskim turbodizelskim motorom stoji 52.671 eura.

VOLVO
Švedski SUV jedan je od rijetkih koji nudi sedam sjedala u prostranom interijeru. Osim vrhunskog komfora, XC90 nudi i takvu kvalitetu materijala, kao i nizak položaj za sjedenje koji ostavlja dojam vožnje u običnom automobilu. Cestovne mogućnosti su uzorne, a terenske jedva zadovoljavaju. Najbolji je izbor model s novim D5 turbodizelskim motorom, a osnovni model stoji 49.714 eura.


Audi Q7 nije stigao
Mercedes ML 62.129 eura

KOMPAKTNI SUV-ovi
BMW X3 46.848 eura
Honda CRV 26.590 eura
Honda HRV 20.990 eura
Hyundai Santa Fe 28.905 eura
Hyundai Tucson 21.380 eura
Jeep Cherokee 33.390 eura
Kia Sportage 23.986 eura
Land Rover Freelander 22.936 eura
Nissan X-Trail 26.027 eura
Subaru Forester 30.309 eura
Toyota RAV4 23.225 eura

LUKSUZNI SUV-ovi
BMW X5 57.031 eura
Jeep Grand Cherokee 46.727 eura
Kia Sorento 29.320 eura
Land Rover Discovery 48.678 eura
Nissan Murano 57.534 eura
Pathfinder Pathfinder 39.726 eura
Porsche Cayenne 65.326 eura
Volkswagen Touareg 52.671 eura
Volvo XC90 49.714 eura

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika