27.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB - BEOGRAD

MESIĆ OPTUŽIO MILOŠEVIĆA ZA SMANJENJE BROJA SRBA U HRVATSKOJ

MESIĆ OPTUŽIO MILOŠEVIĆA ZA SMANJENJE BROJA SRBA U HRVATSKOJ
Miloševićeva politika stvaranja Velike Srbije kriva je za smanjenje broja Srba u Hrvatskoj izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirajući smanjenje broja Srba na manje od 5% prema poslijednjem popisu u Republici Hrvatskoj za srbijanski tjednik Reporter.
Dio krivice za to stanje ima i Tuđmanovo prihvaćanje te politike, što je rezultiralo pokušajem podijele Bosne i Hercegovine. Sve to dovelo je do egzodusa stanovništva, pa tako i Srba nakon što su izgubili rat, no povratak Srba u Hrvatsku je naš interes i test demokracije – dodao je Mesć. ‘Hrvate u susjednim zemljama Hrvatska smatra mostom suradnje, a ne pravom za mijenjanje granica, a isti takav stav neophodno mora zauzeti i Srbija. Milošević je srpske izbjeglice iz Hrvatske namjerno obespravljivao da bi ih lakše naselio na Kosovo, nakon što ga očisti od Albanaca’.
Predsjednik je dodao i da bi se ispričao Srbima za zločine koje su nad njima počinili Hrvati jer je to moralan čin, ali da ne treba inzistirati na isprikama nego na promjeni politike.
Dotaknuvši se aktualnog suđenja za zločine počinjene u Lori, Mesić je rekao da suđenje u Splitu prati preko novinskih napisa i tako izbjegao zamku u koju je nedavno upao premijer Račan kada je, neoprezno izjavivši da je nezadovoljan suđenjem, doveo u pitanje samostalnost sudske vlasti. Izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje je li to suđenje farsa, Mesić je rekao da su suđenja za ratne zločine u Splitu i Rijeci test hrvatske ozbiljnosti i da ono u Rijeci smatra sasvim korektnim, te kako misli da atmosfera u splitskoj sudnici neće imati utjecaja na sud, iako je tužilaštvo pokrenulo zahtjev za izuzeće tog suda.
Vrijeđanje na mitinzima desničarskih stranaka Mesić je prokomentirao u svom poznatom stilu: ‘Kada bi oni mene hvalili, tek onda bih se zabrinuo. Budući da me kude, na pravom sam putu’.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika