22.10.2005. / 10:34

Autor: Hrvoje Perinić

PTIČJA GRIPA

Nema znatnije opasnosti od prijenosa ptičje gripe na ljude

Nema mjesta nikakvoj panici, a nema ni znatnije opasnosti za prijenos bolesti na ljude, rekao je ministar Čobanković u petak navečer, nakon što je javnost obaviještena o prisutnosti virusa ptičje gripe u Hrvatskoj. Napomenuo je kako nema opasnosti od konzumiranja pilećeg mesa ili neke druge domaće perade koja je iz organiziranog i zatvorenog uzgoja i gdje je sve pod nadzorom pa nema mogućnosti da dođe do zaraze. Virus ptičje gripe je termo labilni virus, što znači da se kuhanjem ili pečenjem uništava.

Virus zaraze pronađen je na uzorcima 6 od 12 uginulih labudova pronađenih u četvrtak na ribnjaku orahovičkog PP-a "Grudnjak" u Zdencima. Jato labudova koji su se sumnjivo ponašali primijećeno je još u srijedu, 19. listopada, a u petak kasno popodne potvrđena je nazočnost virusa H5. Dragan Radović iz Zavoda za ornitologiju HAZU-a   napomenuo je da su za ispitne uzorke uzete samo one ptice kod kojih su bili vidljivi simptomi, koje su uginule ili su upravo ugibale. "O daljnjim mjerama ne bih previše govorio, ali svakako ubijanje ptica nije definitivno rješenje, dapače moglo bi biti i kontraproduktivno", rekao je Radović te dodao da negdje u Europi postoji žarište ptičje gripe koje do sada nije otkriveno.

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo i predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje epizotiološkog stanja ptičje gripe, Mate Brstilo, iznio je procjenu da je ovo jato labudova došlo iz kontaminiranih područja migracijskim putevima te da je bolest raširena vjerojatno u široj populaciji divljih ptica, koje sada kreću prema svojim nekim novim privremenim staništima Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante-Zvonimir Golem rekao je da zasada nema naznaka pojave bolesti kod ljudi, pa nema niti potrebe za jačim mjerama prema ljudima. Ministarstvo zdravstva i dalje će pratiti i pripremat se za slučaj mogućeg prelaska bolesti na čovjeka kako bi moglo promptno reagirati.

Mađarski ministar zdravstva Jeno Racz izjavio je u petak ranije mađarskoj novinskoj agenciji MTI, da se mađarsko cjepivo protiv smrtonosne ptičje gripe definitivno potvrdilo kao učinkovito te da su to pokazali konačni testovi na ljudima. "Sada je u potpunosti dokazano da je cjepivo100 posto učinkovito kod ljudi", rekao je Racz. Cjepivo je ispitano na oko 100 dragovoljaca među kojima je bio i mađarski ministar zdravstva. Mađarska kaže da će, kada pokrene proizvodnju, moći proizvoditi 500.000 doza cjepiva tjedno te da će kasnije moći proizvodnju povećati na desetke milijuna doza ako će biti potrebno.

Vezane vijesti

EU ne želi mijenjati pravila za kontrolu širenja ptičje gripe

Europska unija je u ponedjeljak 12. veljače objavila kako nema potrebe da se pojačaju pravila za kontrolu širenja ptičje gripe, unatoč izvješćima da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika