Objavljeno u Nacionalu br. 520, 2005-10-29

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nije sin kriv što Mesić voli njegova oca

Da nije ljubavi, e moj Saša bio bi na cesti

Ivan StarčevićIvan StarčevićOPROSTI ZA KUNG FU
Ponedjeljak, HRT 1, 20.15
četiri vijenca
Fenomenalna komedija, jedna od najboljih ikad snimljenih u hrvatskom filmu, traje nepunih sedamdeset minuta, što je sramota i rvacke TV i rvackog ministarstva kulture, tj. ministrovih privatnih kretena koji su ovom tv-ostvarenju uskratili svaku bitniju pomoć. Svatko tko je ikad vidio to predivno i premilo čudo zvano «Oprosti za kung fu» znao je da je njime režiser i scenarist Ognjen Sviličić sebi definitivno priskrbio status hrvatske filmske dragocjenosti. HRT je očito mislila drugačije, jer na njoj se nije našao nitko tko bi producentski dopisao još petnaestak minuta scenarija i time «Oprosti za kung fu» premjestio iz opasne zone siromašne jednosatne tv-dramice u područje ozbiljno proizvedena filma. Glavni ravnatelj Mirko Galić mogao svojeg najintimnijeg prijatelja i suradnika, glavnog HRT-ova producenta, imenom Ivo Erić, zamoliti za uslugu. Ivo, tvoja je žena proljetos napisala scenarij za Doru, i ja sam joj potpisao honorar od 55.000 kuna. Ona nikad prije toga nije ništa napisala, ona je kućanica, ukratko, ona je genijalna. Daj, Ivo, zamoli je sad da pomogne Sviličiću, neka ona napiše još dvadeset minuta scenarija, njoj to nije nikakav problem, a ni novac nije u pitanju, znaš da te ja ne ću zajebat', oprosti što psujem, malo sam uzbuđen.

NEŠTO OSOBNO
Utorak, HRT 1, 20.45
kaktus
Pred dvorištancem rodne kuće Zlatka Kranjčara priučena voditeljica zabavnog talk showa Nives Ivanković obasula je dotičnoga serijom besmisleno preciznih pitanja (a tu ste vi igrali/a gdje je bio gol, a tata, gdje je stajao vaš tata), kao da rekonstruira zločin. Budući da je zločin počinjen već samom odlukom da gđica Ivanković bude išta na HRT-u, sve ostalo je oprostivo.

ŽIVOT UŽIVO
Srijeda, HRT 1, 16.35
kaktus
Prije ove emisije ide «Znanstvena petica», pa ni u trenutku objavljivanja ovog broja «Nacionala» još nismo sigurni je li prilog o urednikovoj ženici objavljen tamo ili tuteka, jer riječ je o našoj velikoj znanstvenici i književnici koja je supruga urednika «Shpitze». Osim takvog njenog bračnog statusa i ukusa, nikakvog drugog razloga za populariziranje njene krajnje minorne pojave nema niti će ikada biti. Počujmo splet njenih misli: «Zapravo sam jako zadovoljna lingvistikom/pa evo, iskreno rečeno, svi me pitaju kako ti sve stižeš/smatram gubitkom vremena sjesti i buljiti u TV/imam hobi: pišem romane/jako puno planinarim». Razgovor Despotove novinarke Marine Banović s Despotovom ženom završen je legendarnom rečenicom, upitno intoniranom, «vaši planovi za budućnost». Neka budući novinari uče što je novinarski posao, a i to kakva je cinična moralna crkotina (CMC) i HRT i ljudi koji je vode.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
kaktus
Uz vijest o tome da Njemačka traži (bivšeg udbaša i bivšeg suradnika Gojka Šuška) Josipa Perkovića, zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, svi osim visokomoralne HRT objavljuju da je njegov sin Saša Perković Mesićev savjetnik za nacionalnu sigurnost. To je išlo dan-dva, a onda je Sašin poslodavac objavio uvjerljiv demanti koji je u subotnjem Večernjaku opremljen naslovom «Nije sin kriv zbog oca». Slažemo se s predsjednikom države i to dvostruko. Ne samo da nije sin kriv zbog oca, nego nije sin kriv što Stipe Mesić voli njegova oca do te mjere da mu je sina zbrinuo kod sebe. A da bi se toliko voljelo g. Josipa Perkovića treba imati politička i ljudska uvjerenja g. Mesića.

VIJESTI
Petak, RTL TV, 18.45
vijenac
Naše poznato i priznato poduzeće «Veterina» u stanju je za deset dana proizvesti dovoljne količine cjepiva protiv ptičje gripe za perad. Ni HRT ni Nova TV, ni subotnji dnevni tisak i pritisak nisu prenijeli ovu novost, pa je ona ekskluzivno dobro RTL TV, što će i ostati. To da je kokice moguće cijepiti, nagađamo, vjerovatno ne može postati jako doborodošla vijest sada, kad je država već na razne žandarsko-milicijske radosne načine pobila živadi u vrijednosti najmanje milijun kuna. Najvažnija vijest sada je, zar ne, da počinje isplata odštete peradarima i ostalim seljacima, s blagim naglaskom na našu sreću što imamo tako dobru i poštenu vlast.

PROMIDŽBENI PROGRAM
Petak, HRT 1, 23.34
kaktus
Vrlo zanimljiv i svake hvale vrijedan kratki propagandni film o pogubnim posljedicama pijenja piva prikazan je unutar bloka reklama, najavljenog uobičajeno kao «Promidžbeni program». Još od davnih vremena poučnih crno-bijelih filmova «Škole narodnog zdravlja» i njenog osnivača, velikog Slavonca i akademika našeg dr. Andrije Štampara (1888-1958) nije viđeno nešto našem neukom puku toliko korisno.
Večerašnji film, stručnjaci bi rekli «spot», prikazuje mlađeg čovjeka zapuštenog izgleda koji na ulici prilazi onom zvonolikom čudu za stakleni otpad i kroz mali okrugli otvor počinje bacati boce koje vadi iz najlonske mreže. Tu mrežu više nema nitko i ona je još jedan dokaz njegova siromaštva. Prazne boce koje on baca već su diskretan znak, može biti da su bile pune pića koje je on popio. Potpuno objašnjenje nastupa u trenutku kad propalica zastane i gleda u bocu, ne želi je zveknuti u okrutni kontejner, nego pozorno promatra etiketu. Vidi se da je u toj boci bilo pivo, ono jedno od naša dva najčuvenija sportska napitka, a onda uz nježnu glazbu i vokal (only youuuu...) slijedi niz prizora iz prošlosti (kreteni bi rekli flashback-ova) iz kojih se vidi čega ga je sve prokleta piva lišila. Vidi se da je taj alkoholičar nekad trčao po samoposluživanju za svojom zanosnom ženom, provodio je vrijeme pecajući ogromne ribe, imao je i dva mlada prijatelja koji sad, gle ti čuda i invencije, stoje uz njega i kontejner i sad svaki od ta tri odrpanca bulji u svoju praznu bocu i prazan život. Umjesto da iznad te trojice alkoholičara (dvojicu sam prepoznao: Krešimir Mikić i Bojan Navojec) lijepo piše «pas mater i meni i ovoj flaši i proklet bio čas kad sam počeo piti iz nje», na ekranu se pojavljuje obavijest «Hrvati su emotivni», ali ne ćemo sad zamjerati, važna je dobra namjera naših proizvođača i distributera piva.
Oni najbolje i najtočnije, do u lipu, znaju koliko je alkoholizam veliko zlo i koliko je on uzeo maha među omladinom. Hrvatska mladež opija se dnevno, čak u školi, prije škole i poslije nje, a ono što se viđa petkom i subotom navečer, prizori su krajnje neugodni i po duh i zdravlje nacije porazni. Kamo ćemo dospjeti ako cvijet hrvatskog naroda, njegova mladež, ako taj cvijet loče kao svinja? Zar ćemo pivom zalijevati klicu našeg narodnog preporoda?! Stoga je bio krajnji čas da naša pivarska industrija progleda i digne svoj glas, a način na koji je to učinjeno (sredstvima moderne propagande) ne ostavlja nikakve sumnje u dobru namjeru organizatora i financijera ovog dojmljivog filmskog uradka.
Nešto ranije iste večeri, u Dnevniku, prikazan je veliki sin hrvatskog naroda, inače predsjednik Sabora, kako sporo i s velikom mukom traži i nalazi riječi na vlastitoj pres-konferenciji. Iako je tema krajnje ozbiljna i zakonodavna, govornik se i opet smiješio, očito protiv vlastite volje, jer ne vjerujemo da bi se netko, trijezan i ozbiljan kao naš poznati veliki sin i predsjednik, inače Valdimir Šeks, namjerno smijuljio i time omalovažavao sebe, svoje riječi i naše najviše predstavničko tijelo. I on se, u to smo sigurni, na svoj samozatajni način pridružio velikoj odgojnoj akciji tvrdog jezgra hrvatske pivarske industrije.

Vezane vijesti

Stari generali u mirovinu, slijede imenovanja novih

Stari generali u mirovinu, slijede imenovanja novih

Nedavnim umirovljenjem generala HV-a Pavla Krpana, Viktora Koprivnjaka, Darka Rukavine i komodora Ivice Supića, započet je proces selekcije unutar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika