Objavljeno u Nacionalu br. 520, 2005-10-29

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

HDZ-ova sramota na Rebru

Predsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićPredsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićProblemi s ptičjom gripom prolaze i sve je manje zanimanje javnosti za to. Masakri i etnička čišćenja u Bosni, Ivica Rajić i Haag, pa čak i slučaj Ante Gotovine… sve je to stvar prošlosti, kao i optužbe protiv Josipa Perkovića zbog njegova navodnoga sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića u Njemačkoj. Niti u jednom tom slučaju više nema političkoga naboja i sve će se bez ikakve strasti rješavati na tehničkoj razini. Hoće li se to riješiti danas, sutra ili za dvije godine, to 99 posto hrvatske populacije ne zanima. Ljude zanima samo jedno – i na to postaju svakim danom sve osjetljiviji i politički senzibiliziraniji – bolji život i za sebe i za svoju djecu i unučad.
Državu imamo, demokratski sustav je uspostavljen, u EU idemo sigurnim putem, ružna i krajnje nacionalno ispolitizirana povijest je za nama, i na toj povijesti, političarima mora biti jasno, više nitko nikada neće dobiti izbore.
Budući da Sanader nije glup, sigurno je to i njemu jasno. Stoga se postavlja pitanje zašto dopušta da ga Andrija Hebrang i Željko Reiner miniraju pokušavajući mu umanjiti izglede na sljedećim izborima. Jer sljedeći izbori, kao i svi iza njih, dobivat će se ili gubiti samo na pitanjima poboljšanja životnoga standarda. A jedna od glavnih karika toga standarda je zdravstvo.
Iz dana u dan Hebrangov medijski stroj tuče po Josipu Paladinu, bivšem ravnatelju KBC-a Zagreb, popularnog Rebra, koji je imao viziju suvremenog medicinskog centra kakvog Zagreb odnosno Hrvatska treba imati. Uz viziju, imao je i dovoljno hrabrosti da se upusti u borbu u neviđeno birokratiziranom i uvijek neprijateljski raspoloženom okružju u Hrvatskoj, koje ne trpi bilo kakav uspjeh ili napredak što se može povezati s jednim čovjekom.
Promjenom vlasti Hebrang je ostvario što je četiri mjeseca prije izbora najavljivao: smjenjivanje rukovodećeg "komunističkog" kadra u svim zdravstvenim ustanovama koje je "postavio" Račan. Razlog za smjenjivanje uvijek je isti – gubitak u poslovanju bolnica. Danas, kada njegovi ravnatelji ostvaruju i veće gubitke, o tome se ne priča. No to trenutačno nije niti važno za priču. Važno je to da se pokušava medijskim manipulacijama prikazati cijeli projekt Rebra potpunom katastrofom i promašenom stvari.
Kao što Sanader nije idiot, tako idioti sigurno nisu niti Božo Prka, Franjo Luković i Goran Gazivoda koji su Paladinu, odnosno Rebru, dali kredit za proširenje i modernizaciju bolnice. S obzirom na to da njih trojica nisu baš poznata po razbacivanju novca, da je to bio luzerski projekt, sigurno u njega, bez obzira na poštovanje prema Paladinu kao vrhunskom kirurgu, ne bi dali niti jedan euro.
Pri svemu tome teško je shvatiti nepromišljenost vrha HDZ-a koji, nakon što je osvojio vlast, takvu stvar koju je pokrenuo Paladino, nije prigrlio i u javnosti prikazao kao svoj uspjeh, kao primjerice dovršetak autoceste. Nevjerojatno je da svaka vlada ima potrebu uništavati ono što je pokrenula ili učinila prethodna, samo zato da pokaže kako je ona bolja i pametnija.
Uz Rebro, tu je i Čačićeva poticana stanogradnja (POS), koja je bila uistinu dobar projekt, ali ga je HDZ uglavnom napustio. Ako će svaka nova vlast odbacivati ono dobro prijašnje, onda Hrvatska ne može ići naprijed.
Smiješno je da Sanader nikada nije pozvao Paladina da s njim razgovara o cijelom projektu odnosno kako bi se on mogao najlakše, najbrže i najbezbolnije završiti. Ili Sanader ne shvaća koliko je to vlažno ili se ne usudi pozvati Paladina u strahu od Hebranga. Bit će cijela priča još zanimljivija kada nakon kriminalizacije Paladina u javnosti i prijetnji kaznenim prijavama i zatvorom izađe na svjetlo dana izvještaj Državnog odvjetništva, u kojem je Bajić nakon šestomjesečne istrage došao do neželjena rezultata po Hebranga i ostale bukače. Josip Paladino napravio je sve prema zakonu i apsolutno ni za što nije kriv, jer u cijelom tom poslu oko Rebra nije bilo ni pokušaja a kamoli samog kaznenog djela.
Sanader sada ima priliku da pokaže snagu i viziju. Zagreb može biti medicinski centar za cijelu regiju i svaka kuna koja bi se uložila u nove bolnice i modernizaciju starih, kao i u kadrove, mogla bi se višestruko isplatiti. Zadnje mu je vrijeme da pokaže tu odlučnost i kaže dosta svojim jastrebovima, predvođenima Hebrangom. Umjesto da svi zajedno, bez obzira na stranačke simpatije ili pripadnost, prionu na posao i hitno završe Rebro i vječnu gradnju sveučilišne bolnice u Blatu, troši se vrijeme i energije na glupave, sitne osvete i podmetanja u novinama.
A oni koji stoje iza takvih podmetanja čine zlo ne samo svojoj stranci nego i običnom građaninu, kojeg zanima kvalitetna, sigurna i brza zdravstvena skrb. Tko to ne shvati, radi protiv sebe na sljedećim izborima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika