Objavljeno u Nacionalu br. 520, 2005-10-29

Autor: Mario Duspara

OSNIVAČ NOVE KOMUNISTIČKE PARTIJE VUKOVARAC DRAGAN BATAK:

'Uvest ću moderni komunizam'

Dragan Batak, Vukovarac koji osniva Komunističku partiju Hrvatske, izazvao je zanimanje hrvatske javnosti, ali publicitet dobiva i u susjednim državama. Spremajući se na put u BiH, odbio je naš poziv da o novoj stranci razgovaramo u novom vukovarskom luksuznom hotelu Lav i zatražio da razgovor obavimo u hotelu Dunav, koji je nekada bio ponos Vukovara a danas je napola srušen i jedva da je u funkciji. "Dunav je sagrađen na 60. obljetnicu drugog kongresa KPJ koji je u Vukovaru podržan 1920. godine i zato inzistiram da razgovaramo u njemu", rekao je Batak.
Svoju stranku namjerava osnovati 29. studenoga, na obljetnicu proglašenja Titove Jugoslavije u Jajcu 1943. O broju članova ne želi govoriti. Kaže da to neće biti zastarjela komunistička partija i da se ne želi vraćati u prošlost. U skladu s tim promijenit će i znamenje stranke. "Zastava više neće biti crvene boje, nego moderne narančaste nijanse. Zadržat ćemo srp i čekić, kao i zvijezdu, ali imat ćemo jednu novost. U zvijezdi će biti kompjutorski čip s osam nožica, a na njemu će biti srp i čekić. To je zato što se zalažemo za rad, ali ne mislimo da je jedini rad onaj fizički." Batak smatra da današnji komunistički režimi propadaju jer nisu dovoljno evoluirali nego su zastali u vremenu. "Ne želim uvoditi socijalizam kakav je na Kubi ili u Sjevernoj Koreji. Uzor su mi Kinezi, koji su pod okriljem komunizma prihvatili sve najbolje od kapitalista i sada postaju svjetska gospodarska sila. I mi ćemo djelovati na prostoru cijele Hrvatske, a širimo svoje ideje i u susjednim zemljama." Do sada je Batak promijenio nekoliko stranaka, ali ni u jednoj nije pronašao istomišljenike u dovoljnoj mjeri. "Bio sam član SDP-a, ali shvatio sam da su prevaranti dan nakon što su pobijedili na izborima. Više ih nismo mogli dobiti na telefon, nitko im nije bio bitan kad su došli na vlast. Odmah sam Ivici Pančiću, s kojim sam i osnivao stranku u Vukovaru, dao svoju člansku iskaznicu." Račana nimalo ne cijeni, za razliku od Ive Sanadera za kojeg kaže da je barem ono za što se i izdaje. Nakon izlaska iz SDP-a prešao je u Socijalističku radničku partiju Stipe Šuvara. "Pokojni Šuvar bio je jako inteligentan čovjek i političar ali nije bio dobar vođa. Bio je kao stvoren za drugog čovjeka u nekoj jakoj stranci." Sa Šuvarom i SRP-om Batak se razišao kada se pokrenulo pitanje promjene imena stranke. "Šuvaru je dosadilo da ga propitkuju kada će uz srp dodati i čekić pa je htio da se stranka zove samo Socijalistička partija. Ja sam se s druge strane zalagao da se nazove svojim prirodnim imenom, Komunistička partija Hrvatske. Šuvar mi je svojedobno rekao neka osnujem svoju stranku pa je mogu nazvati kako hoću – to sam napokon odlučio i napraviti."
Osnovni principi Batakove partije mogu se svesti na četiri parole. Prva je "Naše tvornice našim radnicima", a druga "Naša zemlja našim seljacima". Ove su parole, kako nam je objasnio Batak, prilagođene modernom vremenu jer danas običnim ljudima ne prijete samo domaći kapitalisti nego poglavito oni strani. Druge dvije odražavaju moderan duh stranke, a kažu "Rock&roll rockerima" i "Motori motociklistima". Ova potonja nastala je jer je i sam Batak strastveni motociklist. "Iako to među njima malo tko uočava, motociklisti zapravo žive prema komunističkim načelima - nisu im bitni rasa i nacija a žive u zajednici i pomažu si." Svoj novi motocikl također je odlučio registrirati 29.11., kao i Partiju. Ako bude imao uspjeha na izborima, kaže da će mu prva zadaća biti razbaštiniti obitelj Tuđman, a rekao je i da svakako napišemo da HDZ smatra zločinačkom organizacijom. "Oni i srpski SDSS iste su stranke s istim načelima. Zajedno su proizveli rat, zajedno su ga završili, a danas zajedno vladaju u Vukovaru", izjavio je Batak osvrćući se na prešutnu koaliciju HDZ-a i SDSS-a u Vukovaru. "Isto tako nova će partija nakon osnutka zatražiti povratak nekretnina, počevši od Radničkog doma u Vukovaru, gdje je na drugom kongresu 1920. godine partija iz Socijalistička radnička partija promijenila ime u Komunistička partija."

Vezane vijesti

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Kapetana Dragan uskoro u Hrvatskoj?

Australski Federalni sud odbacio je u petak žalbu kojom je osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan", želio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika