04.11.2005. / 10:25

Autor: Hrvoje Perinić

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Bajić: USKOK se nije bavio velikim predmetima

Državni odvjetnik istaknuo da je USKOK kao elitni dio službe trebao kapitalizirati velike predmete osuđujućim presudama na sudovima, a ne baviti se dojavama građana i istraživati anonimne predstavke iz kojih se ne mogu utvrđivati elementi kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić komentirao je smjenu ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera, koju je Nacional najavio još u posljednjem broju u nedjelju, navodeći da je toj instituciji nedostajala zakonska agresivnost. "Smisao USKOK-a i jest – zakonski, pa onda i s razloga njegova formiranja – u tome da bude dio Državnog odvjetništva, da koristi sve ljudske i tehničke potencijale službe, a da se on pojavljuje tek u nekoliko ključnih predmeta godišnje kojima bi se presijecali kanali korupcije i organiziranog kriminala" kazao je Bajić. Prema njegovom mišljenju, USKOK je bio zatrpan brdom malih predmeta, a istrage su propadale   zbog slabih dokaza, poput prošlogodišnje afere vezane uz Matu Granića i Darinka Bagu, koje je Žganjer osumnjičio za primanje mita. "Za interese službe presporo se provodila organizacija Ureda kao dijela tužiteljstva, odjela za informatiku i analitiku, bez kojih Uskok jednostavno ne može biti efikasan" dodao je Bajić. Državni odvjetnik istaknuo da je USKOK kao elitni dio službe trebao kapitalizirati velike predmete osuđujućim presudama na sudovima, a ne baviti se dojavama građana i istraživati anonimne predstavke iz kojih se ne mogu utvrđivati elementi kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika