Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Berislav Jelinić

SKANDAL NA TRGOVAČKOM SUDU U ZADRU

OTP banka u velikoj pravosudnoj aferi

Mađarska OTP banka i predsjednik NO te banke u Hrvatskoj Laszlo Wolf iskoristili su nezakonitu presudu Sutkinje Maje Jurovicki s Trgovačkog suda u Zadru da bi Nevena Barača, bivšeg direktora Dubrovačke banke, lišili naknade milijun kuna koja mu pripada

Neven Barač će ovih dana podnijeti kaznenu prijavu protiv Maje Jurovicki, OTP banke, te predsjednika nadzornog odbora te banke u Hrvatskoj Laszla WolfaNeven Barač će ovih dana podnijeti kaznenu prijavu protiv Maje Jurovicki, OTP banke, te predsjednika nadzornog odbora te banke u Hrvatskoj Laszla WolfaMađarska OTP banka i predsjednik nadzornog odbora te banke u Hrvatskoj, mađarski državljanin Laszlo Wolf, našli su se u središtu velikog skandala koji prijeti teškim posljedicama po njihove investicije u Hrvatskoj, ali i po korumpirani dio hrvatskog pravosuđa.
Wolf i OTP banka pojavili su se kao stranke u sporu pred sutkinjom Majom Jurovicki na zadarskom Trgovačkom sudu. Postupak je završio tajnovitom i sumnjivom presudom bez obrazloženja koju su pravni stručnjaci koje je Nacional konzultirao već i ocijenili nezakonitom. Ako su njihove sumnje točne, OTP banka, koja odnedavna s velikim ambicijama posluje na hrvatskom tržištu, mogla bi se naći u središtu jedne od najvećih pravosudnih i financijskih afera posljednjih godina. Nacional je iz dobro upućenih pravosudnih krugova doznao da će Ministarstvo pravosuđa, sukladno svojim ovlastima, zatražiti da se hitno ispita što se to prije nepuna tri tjedna dogodilo na zadarskom Trgovačkom sudu.
Dokumenti u posjedu Nacionala pokazuju da bi taj slučaj osim po OTP banku, mogao biti izrazito neugodan i za Maju Jurovicki. Nacional je iz dobro upućenih pravničkih krugova doznao da je ona ranije bila sutkinja na Općinskom sudu u Zagrebu, te da je potom radila kao pravobraniteljica, nakon što joj nije povjeren novi sudački mandat. Potom je postala sutkinjom Trgovačkog suda u Zadru, navodno na preporuku Petra Šale, negdašnjeg HDZ-ova pravosudnog kadrovika i moćnika.

Nakon što je Dubrovačka banka teškom mukom uspjela preživjeti posljedice afere koja je koncem 90-ih srušila HDZ s vlasti, Dalmatinska banka je 4. veljače 2002. za 24 milijuna eura kupila Dubrovačku banku, koja je unutar grupacije Dalmatinske banke još dvije godine poslovala kao samostalna banka. Potom su se Dalmatinska, Istarska i Sisačka banka u lipnju 2002. spojile u Novu banku, kojoj se Dubrovačka banka pripojila 15. ožujka 2004. Njihovo pravno i tehničko spajanje okončano je početkom listopada 2004. i otad Dubrovačka banka više ne postoji pod tim imenom, već posluje u okviru Nove banke.
U veljači ove godine Savjet Hrvatske narodne banke prihvatio je ponudu mađarske OTP banke za preuzimanje Nove banke. Postupak preuzimanja završio je 10. ožujka 2005. Na svečanom zaključenju posla vrijednog 236 milijuna eura u zagrebačkom hotelu Sheraton predsjednik Uprave OTP banke Sandor Csanyi, inače potpredsjednik mađarske naftne kompanije MOL, suvlasnika Ine, rekao je da je plan novih vlasnika da Nova banka do 2010. osvoji 10 posto tržišta, te se pozicionira među tri vodeće banke u Hrvatskoj. U roku od tri godine plan je, uz postojećih 90 poslovnica, otvoriti novih 20-30 poslovnica Nove banke, ponajprije na jadranskom području i u zagrebačkoj regiji.

S Novom bankom je OTP banka postala i pravnom sljednicom Dubrovačke banke. Tako je u proljeće ove godine naslijedila i spor koji je pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku protiv Dubrovačke banke vodio nekadašnji prvi čovjek te financijske institucije. Neven Barač je još u srpnju 1999. pokrenuo parnicu kojom je tražio novac koji mu pripada temeljem menedžerskog ugovora, koji mu je predvidio nagradu u slučaju da Dubrovačka banka posluje pozitivno u vrijeme dok joj je on bio na čelu. Barač je već ranije u spis kao glavne dokazne prijedloge priložio svoj menedžerski ugovor, koji mu daje pravo na dio dobiti banke ako banka posluje pozitivno, te godišnja financijska izvješća kao dokaz da je Dubrovačka banka 1995. i 1996. poslovala pozitivno. Međutim, odvjetnici iz Odvjetničkog društva Bogdanović, Dolički i partneri iz Zagreba, koji zastupaju OTP banku, 27. listopada 2005. su na raspravu donijeli pravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zadru, u kojoj su financijska izvješća o poslovanju Dubrovačke banke iz 1995. i 1996. proglašena ništavnim. Na temelju te presude sudac je odlučio odbiti Baračev zahtjev za isplatu njegova honorara, zaključio je raspravu i u ponedjeljak 7. studenog donio presudu u korist OTP banke. Tako je OTP banka uštedjela oko milijun kuna, koliko je Baraču s kamatama pripadalo.

Baračevi odvjetnici šokirali su se čim su vidjeli kopiju pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zadru. Ona pokazuje da je Laszlo Wolf, predsjednik nadzornog odbora OTP banke u Hrvatskoj, tužio OTP banku sudu. Sutkinja Maja Jurovicki glavnu raspravu u tom sporu otvorila je i zaključila istoga dana, 21. listopada 2005. Wolfa je u sporu zastupao odvjetnički vježbenik Ivan Vrdoljak, zaposlen kod odvjetnice Jake Ćurić iz Zagreba. OTP banku zastupala je Diana Glavan.

Dokumenti u posjedu Nacionala pokazuju da se radi o nevjerojatnom slučaju, najvjerojatnije bez presedana u hrvatskoj pravosudnoj povijesti. Iz njih se ne vidi zašto je Wolf tužio OTP banku, niti zašto je OTP banka priznala da je njegova tužba opravdana, kao niti je li sutkinja provjeravala koji su motivi natjerali te stranke za takvo ponašanje. Iz dokumenata u posjedu Nacionala ne vidi se niti na temelju čega je sutkinja donijela presudu u kojoj proglašava ništavnim financijska izvješća o poslovanju Dubrovačke banke od prije desetak godina. Uglavnom, epilog tog slučaja je takav da je Trgovački sud u Zadru, po svemu sudeći nezakonito, proglasio ništavnim ključne dokumente na temelju kojih bi OTP banka trebala Baraču isplatiti naknadu u sporu pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku.

Dokumenti u posjedu Nacionala pokazuju da je sutkinja Jurovicki najvjerojatnije bez provjeravanja koja joj zakon nalaže, povjerovala OTP banci kada je priznala da su istinite tvrdnje šefa njenog nadzornog odbora Wolfa da su financijska izvješća o poslovanju Dubrovačke banke ništavna. Sutkinja Maja Jurovicki donijela je presudu po kojom se utvrđuju ništavnom izvješća o poslovanju Dubrovačke banke za 1995. i 1996. Nakon što je sutkinja donijela takvu odluku, obje su se stranke odrekle prava na žalbu, kao i pismene otpreme presude. Stoga je ta odluka istog dana postala i pravomoćnom.
T

jedan dana poslije donošenja presude u Zadru, odvjetnici OTP banke tu su pravomoćnu presudu pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku podnijeli kao krunski dokaz da Baraču ne moraju isplatiti naknadu za uspješno vođenje Dubrovačke banke u te dvije godine. Čim je sudac najavio da će na temelju te presude presuditi u korist OTP banke, Baračevi odvjetnici su zatražili uvid u cijeli predmet između Wolfa i OTP banke. Sutkinja Jurovicki odbila je njihov zahtjev, pa su oni uvid u taj predmet pismeno zatražili od Ardene Bajlo, predsjednice Trgovačkog suda u Zadru. Njoj su Baračevi odvjetnici napisali i sljedeće:'… nije teško zaključiti da su stranke postupak pokrenule i vodile samo iz razloga da bi zahtjevatelja (Barača op. a.) onemogućile u naplati potraživanja'.

Ardena Bajlo u ponedjeljak im je dopustila uvid u taj spis, pa su Baračevi odvjetnici otkrili o čemu se u tom sporu zapravo radi. Pravni stručnjaci uvjereni su da se radi o nezakonitoj farsi koja bi mogla trajno štetiti ugledu OTP banke u Hrvatskoj, ali i šire. Wolfova tužba neobična je iz više razloga. Prije svega, vjerojatno nijedan predsjednik Nadzornog odbora neke banke dosad nije tužio banku koja mu plaća da nadzire njezino poslovanje. Iz Wolfove tužbe ne vidi se zašto on osporava godišnja financijska izvješća Dubrovačke banke. Wolf uopće nije imao nikakve odnose s Dubrovačkom bankom sredinom 90-ih, te nije niti mogao tražiti od suda poništenje financijskih izvješća Dubrovačke banke.

Pravni stručnjaci koje je Nacional konzultirao vjeruju da je sutkinja Jurovicki nezakonito presudila u tom predmetu, jer Zakon o parničnom postupku određuje da sud neće donijeti presudu na temelju priznanja tuženika, ako je riječ o zahtjevu kojim stranke ne mogu raspolagati, jer tužitelj nije bio dioničar niti je dokazao ikakvo postojanje svog interesa. Kod takve vrste sporova, zvanih statusni sporovi, priznanje ne može dovesti do presude. Osim toga, isti zakon nalaže sudu da potpuno i istinito utvrdi sporne činjenice o kojima ovisi osnovanost zahtjeva. Prema Baračevim odvjetnicima, to sutkinja Jurovicki nije učinila.

Kako su se i Wolf i OTP banka odrekli prava na žalbu, ali i pismene otpreme presude, sutkinja Jurovicki nikada nikome niti ne bi morala pismeno obrazložiti je li uopće provjeravala i na temelju čega je godišnja izvješća o poslovanju Dubrovačke banke proglasila ništavnim. Također, budući da su se stranke odrekle prava na žalbu cijeli je slučaj zaključen i arhiviran. Zanimljivo je da je cijeli slučaj sutkinja okončala za nepuna tri tjedna. Wolfovu tužbu primila je 28. rujna, a pravomoćnu presudu donijela je 21. listopada. Ako je postupala po zakonu, trebalo bi joj za efikasnost u radu dodijeliti posebno odličje. Presudu su odvjetnici OTP banke upotrijebili na Trgovačkom sudu u Dubrovniku već šest dana kasnije, kad je 27. listopada sudac zaključio raspravu i nije prihvatio prijedlog da se pribavi i pregleda spis iz Zadra.

Nacional je dobio kopiju sporne presude koncem prošlog tjedna, te je odmah na više adresa pokušao dobiti objašnjenje o čemu se zapravo radi u tom sporu. Autor ovog teksta telefonom je pokušao stupiti u kontakt s Jakom Ćurić, Wolfovom odvjetnicom i zamoliti je za uvid u njegovu tužbu protiv OTP banke. Ona je odlučila ostati nedostupna. Nacional je razgovarao i s pravnicima OTP banke u Zadru te pokušao stupiti u kontakt s Dianom Glavan, koja je u sporu s Wolfom zastupala OTP banku. I oni su bili nedostupni.

Nakon što su dobili uvid u spis, Baračevi odvjetnici uvjereni su da je Maja Jurovicki donijela nezakonitu presudu. Oni tvrde da Maja Jurovicki nije navela nijedan razlog koji Zakon o trgovačkim društvima navodi kao preduvjet za utvrđivanje ništavnosti. Tvrde da se u ovom slučaju OTP banka ne može tužiti umjesto Dubrovačke banke, čak iako je nesporno da je OTP banka pravni sljednik Dubrovačke banke, jer nema više nijednog dioničara ili drugih pravnih subjekata koji bi se toj tužbi mogli protiviti. Oni navode da je Wolf mogao sudskim putem pobijati samo odluke skupštine OTP banke. Utoliko smatraju da je očito da je Wolf zloporabio svoje ovlasti, a i postavljaju pitanje što je to potaklo Maju Jurovicki da donese nezakonitu presudu.

Pokažu li se sumnje Baračevih odvjetnika opravdanima, bit će uistinu zanimljivo vidjeti kakve će posljedice snositi Maja Jurovicki, a bit će to vjerojatno i slom ozbiljnih ambicija OTP banke da u Hrvatskoj preuzme desetak posto bankarskog tržišta. Za OTP banku još je neugodnije to što se pokazalo da su spremni na krajnje sumnjive sprege sa sucima radi milijun kuna, iako su ulazak na hrvatsko tržište platili 236 milijuna eura. Zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li i kako na ovaj slučaj reagirati i Hrvatska narodna banka.

Neven Barač će ovih dana podnijeti kaznenu prijavu protiv Maje Jurovicki, OTP banke, te predsjednika nadzornog odbora te banke u Hrvatskoj Laszla Wolfa. Lako je moguće da će Barač OTP banku, Laszla Wolfa i Maju Jurovicki optužiti i za nezakonitu spregu.

Vezane vijesti

Ulazak u EU mogao bi biti odgođen za godinu i pol

Postoji realna opasnost da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bude odgođeno za najmanje godinu i pol, ocijenio je u današnjem Jutarnjem listu SDP-ov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika