Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Obećavajuća počast Tuđmanovu grobu

Ministrica za rušenje poklonila se bespravno sagrađenom objektu

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
kaktus
Na sam dan Svih Svetih isti reportažni glas (novinar Miljenko Milanović) priča nam koliko je na čijem grobu danas bilo što svijeća, što lampaša. Grobovi Eugena Kumičića i «akademika Gustava Krkleca», slabo su posjećeni – tek jedna svijeća, ali najslabije je posjećen grob Hermana Bollea, graditelja Mirogoja – tek nekoliko lampaša, nabraja nam i uspoređuje g. Milanović. Nema veze što će vječnom tajnom ostati zašto je jedna svijeća slabiji rezultat od nekoliko lampaša, no za ovo malu logičku netransparentnost našega Dnevnika nagrađeni smo samim početkom Milanovićeve reportaže s Mirogoja, gdje se kaže da je najviše svijeća zapaljeno na grobu predsjednika Tuđmana. Vidimo šesteročlanu vladinu delegaciju kako se klanja i križa u znak počasti prema pokojniku i njegovu najnovijem uspjehu. U delegaciji je, treća s lijeva, ministrica krajnje ozbiljnog izražaja lica, gđa Marina Matulović – Dropulić koja je u vladi zadužena za rukovanje bagerima, tj. za rušenje bespravno sagrađenih objekata. Zna se da je Tuđmanov grob bespravno sagrađen i ovo je prvi put na svijetu da se neka ministrica za rušenje nečemu takvom klanja. Dodajmo i naš tranzicijski desert: bivša moćna gradska komunistička šefica pobožno se križa, ali budimo elastični i dajmo joj šansu. Možda ona na taj način izražava svoje čuđenje i nemoćno ogorčenje nad bespravnom gradnjom kosog groba usred Mirogoja. Možda ona vapi za građevnom dozvolom koja je u međuvremenu bez problema pribavljena. Marina, što god o tome mislili lampaši, narod je uz tebe.

VIJAK U MOSTU
Utorak, HRT 1, 21.30
četiri kaktusa
Na početku ove polusatne i, što ćemo vidjeti odmah, čudovišno zbrkane reportaže gđa zauvijek tobožnja novinarka Silvija Luks stoji na mostu i podupire se nemoćnom ručicom. Tako oslonjena na kamenu ogradu ona uvodno priča ne zna se o čemu i zašto, ali obratimo pozor na njenu inovativnost. Mlađe novinarsko osoblje govori u kameru kao gđa Luks sada (što se zove «stand up») mirno spuštenih ruku ili s mikrofonom u jednoj ruci ali naša staričica, od bilo kakvih profesionalnih konvencija slobodna kao ptica, odabrala je pozu turističkog slikanja za obiteljski spomenar. Umjesto da štrika u staračkom domu, naša najstarija novinarska početnica drži se za ogradu da ne padne i uvodi novu tv pozu: stand up za starije kolegice.
Njena uvodna totalno suluda priča, izgovorena na mostu preko rijeke u jednom francuskom gradiću, ide ovako. Francuski predsjednik Mitterand, u svojoj knjizi «Slama i zrnje», kaže kako je upravo u Beogradu, prelazeći preko mosta koji spaja kalemegdansku tvrđavu i Zemun, spoznao da ono «što povijest i rijeke jednom razdvoje, mostovi i međunarodna politika teško mogu trajno pomiriti i ponovo spojiti». Je li Mitterand bio potrošeni političar ili je bio u pravu, zaključuje naša načitana Silvija, pokazat će ova emisija. Dragim čitateljicama i čitateljima skrećemo pažnju da ovo nije emisija o ponovnom ujedinjenju u Jugoslaviju, nego o pobuni raznoraznih vojnika s prostora bivše NDH, po Anti Paveliću unovačenih u njemačku vojsku. Njihov grob je u francuskom gradiću Villefranche kojim se Silvija sada teatralno smuca, tema je poznata i obrađena, a cijela stvar je u tome da na njihovu grobu piše da su oni Jugoslaveni, a trebalo bi nešto drugo. Što bi to trebalo pisati (Hrvati?) naša draga pobožna čitačica Mitterandovog smeća Silvija nam ne otkriva, jer nije u stanju savladati osnove novinarskog zanata. Jest da je u gradiću Avenija Hrvata i da svjedoci govore o Hrvatima, ali... Budući da ne zna ništa o novinarstvu i budući da je u svojoj jedinoj 30-godišnjoj ambiciji (biti na ekranu) potučena već od Brankice Čonde i svih ostalih iz samo dvije sezone Big Brothera, gđi Luks preostalo je da mistificira stvari koje su očite, jer to je njen jedini način. Nije nam objasnila što na komemoraciji, uz hrvatskog veleposlanika, radi i BiH veleposlanica u Francuskoj. Nije nam objasnila što autorica knjige o pobuni misli kad kaže da su o pobuni do sada svi imali samo svoje nacionalne mitove, a da nitko nije napisao istinu. I da ne duljimo: na kraju emisije autorica nam servira važnost lokalne tvornice vijaka, a kako ona stoji na mostu, i kako je sve međunarodnoj javnosti o Hrvatima upravo ona objasnila, eto, ova njena teškoamaterska sprdačina od novinarstva bit će jedan mali vijak u mostu od Hrvatske ka Europi, misli i kaže nam ona. Pozdravljamo činjenicu da je «Vijak u mostu» ispao sav iz njene glave, a nemali programski doprinos odgovornih urednika i savjetnika doboroćudno otpisujemo, jer ipak je ovdje riječ o težem slučaju. Na polaznicu škole govorenja Branke Šeparović, bez obzira na uspjeh u učenju, pedagoški je primjenjivati blaže kriterije i voditi računa o zalaganju učenice.

DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Umjesto da odbije zadatak nedostojan profesije, novinarka Višnja Mišin iz Vukovara putuje u Beograd samo zato da snimi gospodina iz UDBE, koji se hvali ubojstvom Đurekovića. Isti gospodin je odmah idućeg dana s Višnjom objavljen još i kod Ladišića u «Otvorenom», a iduće večeri uspostavila se s njim i bliska video-veza u emisiji «Kontraplan». Tri večeri za redom HRT nas časti njegovom finom fizionomijom i još finijim riječima, radujemo se ponovnom susretu do kojeg će, u to smo sigurni, uskoro opet doći.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
kaktus
Dnevnik nam opširno javlja da je g. Predrag Matvejević Šuvar osuđen zbog uvrede i klevete, ali se pritom ni večeras ni u iduća četiri dana hajke na suca Lekića, ne želi reći da je sudac Lekić sudio pošteno i po zakonu i da je u cijelom slučaju osnovno to što zakon ne valja. Druga prešućena stvar, da je Matvejević bio vjeran stanovitom Stipi Šuvaru, najomraženijem hrvatskom političaru, sve do njegove smrti, još bi bolje zabavila javnost. Drugi vjerni Šuvarov drug i prijatelj, g. Ninoslav Pavić, objavljuje u svojem «Jutarnjem listu», 7. o.m., Matvejevićev inkriminirani članak. Popularni Peđa sada se zalaže za formiranje novih sudova časti koji bi bili «bolji i stroži od sudova časti što su poslije Drugog svjetskog rata u nas i u Europi sudili kvislinškim piscima». Iz svojeg točno pedeset godina starog groba oduševljeno mu maše hrvatski kvisling Tin Ujević, jedan od bezbrojnih što iskusiše dobrotu tih raznoraznih nedovoljno strogih pravnih institucija. A i Šuvar se s nebesa veseli sinku svome Predragu.


GENIJALCI
Četvrtak, HRT 2, 21.15
vijenac
Od Zlatana Zuhrića, Ivanke Mazurkijević, Davora Gobca, Gorana Pirša, Luke Bulića i voditelja Pjera Žardina saznali smo da je kravljak biljka koja uoči kiše listom poklopi svoj cvijet. Vavoljak je mala kuglica ne iz nosa, nego od tjestenine, ali najvažnije za nas gledatelje je da pošaljemo pitanje i dobijemo tisuću kuna, ako pet genijalaca ne uspije točno odgovoriti. Ako oni metodom postupnog približavanja pogode odgovor, ostat ćete bez nagrade, ali zabava je zajamčena, jer svih petero imaju pravo u isti čas pogađati i nagađati, ter voditelju Žardinu slobodno iznositi najnevjerovatnija baljezganja o tome što bi kravljak ili vavoljak mogli značiti.

Vezane vijesti

Domoljublje je in

Domoljublje je in

Na komemoraciji u povodu 12. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, predsjednica HDZ-a Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika