Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Nacionalova redakcija

BRITANSKI PRINČEVI

William je pametniji od brata Harryja

  Princ William, 23-godišnji sin britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa, znatno je pametniji od svojeg mlađeg brata Harryja, pokazao je Williamov prijamni ispit za britansku vojnu akademiju Sandhurst. Harry, koji se nakon prilično muka da završi gimnaziju odlučio za vojnu karijeru, već se prošle godine upisao na tu akademiju, nakon što je jedva položio prijamni. Osobito se mučio na testu inteligencije; dobio je četiri od mogućih deset bodova.
  Ove se godine i William upisao na vojnu akademiju Sandhurst, nakon što je u međuvremenu veoma uspješno završio studij iz zemljopisa i povijesti umjetnosti na elitnom sveučilištu St. Andrews u Škotskoj. William ne namjerava biti profesionalni časnik britanske vojne, što je Harryjev cilj, nego – u skladu s tradicijom britanske dinastije – kao budući kralj, a to znači i vrhovni zapovjednik britanske vojske, želi steći i vojna znanja. On je na tom prijamnom ispitu postigao znatno bolji rezultat od Harryja u svim kategorijama, a napose je bio bolji na testu inteligencije: osvojio je čak sedam bodova.
  Časnici koji ocjenjuju potencijalne kadete na prijamnom ispitu kažu da je test inteligencije sastavljen s pomoću kompjuterskog programa koji precizno određuje kako se kandidat snalazi u iznenada postavljenim zadacima. Tko na tom testu dobije svih deset bodova, čisti je genij, a tko osvoji samo jedan bod, jedva funkcionira. Sedam je prema njihovu mišljenju iznimno dobar rezultat. William se, navodno, pokazao jako dobrim u još nekim provjerama sposobnosti, posebno na zajedničkoj vježbi sposobnosti vođenja drugih te u govorništvu.
  Već se otprije znalo da je William puno bistriji od Harryja, no to je bio prvi slučaj da su dva brata bila na istovjetnoj provjeri, nakon koje se može točno vidjeti razlika među njima. William je s odličnim uspjehom položio sva tri izabrana predmeta na maturi u privatnoj gimnaziji u Etonu, a Harryju je bilo iznimno dopušteno polagati samo dva predmeta: iz zemljopisa je dobio ocjenu dovoljan, a iz povijesti umjetnosti vrlo dobar, no poslije se doznalo da su mu na ispitu pomagali nastavnici. Zbog slabih ocjena nije ni išao dalje na studij, nego je smjesta otišao u vojsku.
  Zanimljivo je da će u akademiji kada William krene u nju u siječnju, Harry imati viši čin - zato što je ondje već godinu dana - pa će mu stariji brat morati salutirati, no to će se promijeniti kada obojica završe akademiju s činom poručnika, jer će tada Harry morati salutirati Williamu.

Vezane vijesti

Nizozemski princ spašen iz lavine u Austriji

Nizozemski princ spašen iz lavine u Austriji

Nizozemski princ Johan Friso stradao je u lavini u zapadnoj Austriji, ali spasilačke su ga ekipe izvukle i sad je u kritičnom, ali stabilnom stanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika