25.02.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

PRAVOSUĐE

IZBJEGAO SMRTNU KAZNU

Brian Patrick Regan, stručnjak za analizu snimaka špijunskih satelita, zaposlen u obavještajnoj agenciji National Reconnaissance Office, za kojeg je ustanovljeno da je američke vojne tajne želio prodati Kini i Iraku, neće biti osuđen na smrt, kako što je to tražilo američko državno tužiteljstvo, nego najvjerojatnije na doživotni zatvor. Tako je odlučila porota, koja je – nakon što ga je proglasila krivim – analizirajući važnost tajnih informacija koje je on želio prodati stranim silama razmotrila težinu njegovog grijeha. Porota je ustanovila da je on u posjedu imao neke strogo povjerljive dokumente, ali to nisu bili dokumenti o nuklearnom oružju, vojnim satelitima, ratnim planovima ili o nekim ključnim američkim oružjima, čije bi otkrivanje bitno ugrozilo američku sigurnost, pa stoga nije zaslužio smrtnu kaznu. On je Kini i Iraku namjeravao prodati neke informacije o američkim saznanjima o njihovim raketnim sistemima.
Uhićen je u ljeto 2001. godine na aerodromu u Washingtonu kada se spremao odletjeti u Švicarsku gdje je te dokumente želio prodati iračkim i kineskim diplomatima. Kod njega su otkriveni tajni dokumenti, te adrese iračke i kineske ambasade u Bernu. On je za te dokumente namjeravao tražiti 13 milijuna dolara. Ustanovljeno je da je sve to radio, jer se našao u dugovima, budući da je pretjerivao sa korištenjem kreditnih kartica. Posljednji puta smrtna kazna zbog špijunaže u SAD primijenjena je 1953. godine, kada su smaknuti muž i žena Julius i Ethel Rosenberg, koji su američke nuklearne tajne predali SSSR-u.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika