Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Maroje Mihovilović

ZVIJEZDA NBC-a U DUBROVNIKU

Najveća promocija Hrvatske u SAD-u

U petak 11. studenog Hrvatska je dobila najveću promociju u SAD-u ikada: NBC-jev voditelj Matt Lauer izvještavao je iz Dubrovniku u šest navrata uživo za jutarnju emisiju 'Today', koju svakog dana gleda više od deset milijuna Amerikanaca

 NBC-jev voditelj Matt Lauer u Dubrovniku prilikom javljanja NBC-jev voditelj Matt Lauer u Dubrovniku prilikom javljanjaU petak, 11. studenoga, Hrvatska je dobila nedvojbeno najveću propagandu svog turizma svih vremena u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što je tog jutra po američkom vremenu o Dubrovniku emitirano u sklopu emisije "Today" američke komercijalne TV mreže NBC neusporedivo je s bilo čim što je ikada emitirano na američkoj televiziji o Hrvatskoj i njenom turizmu. Doduše, hrvatskom obalom krstare posljednjih godina brojne televizijske ekipe, snimaju razne emisije, ali ništa od toga ne može se po svojem značenju i vjerojatnim pozitivnim posljedicama mjeriti s onim što je emitirano u emisiji "Today", čija je ekipa na čelu s voditeljem Mattom Lauerom bila toga dana u Dubrovniku.

U SAD postoje tisuće televizijskih programa, pogotovo su se namnožile otkad se razvila kabelska televizija, ali unatoč tomu dominiraju tri komercijalne televizije, stvorene još između dva svjetska rata, koje su počele djelovati kroz mrežu zemaljskih odašiljača. To su NBC, ABC i CBS, koje i danas, unatoč tisućama konkurentskih kanala, privlače svakodnevno u svako doba dana više od pola gledateljstva. S njima se ne mogu mjeriti čak ni popularni kabelski programi kao HBO ili najpoznatija američka mreža u svijetu CNN, koji ima zapravo relativno malo gledatelja u SAD-u. NBC, CBS i ABC emitiraju većinu najpopularnijih serija, prenose najpopularnije sportove i imaju odlične informativne emisije.

Ttelevizija se najviše gleda navečer, pa neke popularne večernje serije gleda više od 15 milijuna gledatelja. Popularni su i podnevni programi za žene, kao "Oprah Winfrey Show". Ali u SAD-u se mnogo gleda i jutarnji program između 6 i 9 sati kad se ljudi kod kuće pripremaju za posao i školu. NBC je 1952. promijenio program u tom dijelu dana i počela emitirati magazinsku trosatnu jutarnju emisiju koja je – prema istovjetnom radijskom programu – dobila ime "Today" - "Danas". Najnovije i najvažnije političke dnevne vijesti kombiniraju se sa savjetima o kupnji hrane i kućanskih aparata, o kuhanju, voditelji intervjuiraju američke političare i slavne glumce, ali i obične ljude s neobičnim pričama, da bi potom održali godišnje natjecanje za najsmrdljivije i najpodrapanije tenisice, koje tinejdžeri ponosno pokazuju u studiju.

Program svakodnevno gleda 10 milijuna ljudi. I najutjecajniji političari i najslavniji glumci, kad ih pozovu u tu emisiju, ne oklijevaju ustati u zoru, kako bi na vrijeme bili u studiju jer se sve emitira uživo. Studio iz kojeg se "Today" emitira nalazi se u prizemlju uz pločnik, tik do newyorške Pete avenije, pa se svakog jutra dok se emisija emitira ondje okuplja velik broj ljudi, jer često voditelji i njihovi gosti izlaze iz studija i na ulici snimaju segmente emisije, što prolaznici žele vidjeti. Voditelji "Todaya" popularne su američke TV zvijezde. Emisija se ne emitira izvan SAD-a, ali se odnedavno može vidjeti na internetu. "Today" je poseban uspjeh imao dok su ga potkraj 70-ih i početkom 80-ih vodili kasniji voditelj večernjih vijesti Tom Brokaw i jedna od najomiljenijih američkih voditeljica Jane Pauley. Kad su zamijetili kakav uspjeh NBC postiže tom emisijom, ABC i CBS su ih oponašali pa je ABC prije 30-ak godina počeo emitirati jutarnju emisiju "Good Morning America", a CBS "CBS Morning". Ali "Today" je i danas kudikamo gledaniji od svojih konkurenata, često i za 2 milijuna gledatelja.

Trenutačno "Today" vode 48-godišnja Katie Couric i njezin vršnjak Matt Lauer, vijesti tijekom emisije čita Ann Curry, a vrijeme najavljuje Al Rocker. Katie Couric sigurno je među pet najpopularnijih i najbolje plaćenih američkih televizijskih voditelja. Karijeru je počela kao reporterka u Miamiju i Washingtonu, a potom se bavila temama nacionalnog značenja. Zbog se potkraj 80-ih često u jutarnjoj emisiji "Today" uživo javljala kad bi se nešto značajno događalo u Washingtonu. Ta sitna ženica simpatičnog smiješka svidjela se i publici i urednicima pa je počela zamjenjivati odsutne voditelje informativnih emisija, pa tako i u "Todayu".

To je radila i između 1989. i 1991. kad je uredništvo NBC-ja napravilo kobnu grešku s emisijom "Today". Umirovilo je popularnu Jane Pauley, a umjesto nje za voditeljicu dovelo mladu i privlačnu Deborah Norville, koju publika zbog nepoštenog odnosa prema Jane Pauley nikako nije prihvaćala. U te dvije godine uzaludnih pokušaja da Deborah Norville stekne popularnost sve popularnija bivala je Katie Couric koja se povremeno pojavljivala u emisiji, pa su se urednici Deborah Norville zahvalili na suradnji i umjesto nje 1991. angažirali Katie Couric. Amerikanci su s suosjećajno pratili i njenu dramu kad joj je suprug umirao od raka.

Katie Couric "Today" je isprva vodila s iskusnim Bryantom Gumbelom, a vijesti u emisiji od 1994. je čitao Matt Lauer. Lauer je odmah nakon završetka studija počeo raditi kao novinar na NBC-ju i stekao veliko iskustvo na brojnim reporterskim i voditeljskim zadacima diljem SAD-a. I on se jako svidio gledateljima pa je 1997. naslijedi Gumbela. I o Laueru su mnogo pisale novine jer se dvaput ženio imao veze s raznim poznatim ženama.

Emisija "Today" stalno unapređuje svoje sadržaje, njeni urednici smišljaju razne inovacije, pa povremeno i turističke teme obrađuju na inovativan način. Prije nekoliko godina smislili su u sklopu emisije i program "Where in the World is Matt Lauer". Svake godine tijekom jednog tjedna Lauer s televizijskom ekipom putuje svijetom do nekih najatraktivnijih svjetskih turističkih odredišta, a da čak ni najbližim suradnicima ne kaže kamo će ići. Tako je prošlog tjedna bio na tajno pripremanom putovanju i posjetio u ponedjeljak Uskrsne otoke, u utorak Panamu, u srijedu Innsbruck, u četvrtak Šangaj i u petak Dubrovnik. Čim bi završio emisiju u jednom gradu, Lauer bi s ekipom odletio do sljedećeg i tako prevalio nekoliko desetaka tisuća kilometara, a u zraku je proveo 56 sati. Emisija iz Dubrovnika bila je posebno atraktivna.

Budući da se "Today" svakog dana sastoji zapravo od šest polusatnih segmenata, koji počinju najnovijim vijestima, a potom slijede magazinski prilozi i intervjui, i Lauer se nije javljao u emisiji u jednom komadu, nego se i iz Dubrovnika javio šest puta, svaki put s druge lokacije po otprilike pet minuta. U prvom javljanju on je Katie Couric i druge voditelje u studiju pokušao natjerati da pogode gdje se nalazi, jer je to i za njih bila tajna, ali – iako im je pokušao pomoći da pogode da se nalazi na dalmatinskoj obali podsjećajući ih na film "101 dalmatinac" – oni nisu pogodili. U prvom segmentu Lauer je motornim čamcem stigao u dubrovačku gradsku luku, a već prvi kadrovi bili su iznimno atraktivni jer je u Dubrovniku bio sunčan dan, pa su gradske zidine izgledale prekrasno. Potom je gledateljima objasnio gdje se nalazi, rekao osnovne podatke o Hrvatskoj, pri čemu je pogriješio rekavši da graniči s Albanijom i proteže se do Alpa. Nekoliko je puta rekao kako je Dubrovnik stradao u ratu, pa su pokazani i kadrovi bombardiranja. Istaknuo je da su Dubrovnik napali Srbi i Crnogorci, da grad nije bio vojni cilj, ali je ipak bombardiran.

U sljedećim segmentima podsjetio je da je Hrvatska domovina kravate, da je Hrvat Slavoljub Penkala izumio kemijsku olovku, pri čemu se malo mučio izgovarajući njegovo ime, razgovarao je o dubrovačkom turizmu s poduzetnikom Goranom Štrokom, gradonačelnicom Dubravkom Šuicom i drugim Dubrovčanima. Veselo je razgovarao i s američkim turistima koje je u velikom broju susreo na Stradunu i drugim dubrovačkim lokacijama, a neki turisti na brzinu su napisali male plakate na kojima su pozdravljali svoje rođake i prijatelje u SAD-u i njima mahali pred kamerama. Razgovarao je i s američkim bračnim parom koji se prije nekoliko mjeseci doselio u Dubrovnik radi zaposlenja u međunarodnoj obrazovnoj ustanovi iz Rochestera koja ima filijalu u Dubrovniku.

Cijeli segment posvetio je razgovoru s glumcem Goranom Višnjićem, koji je zbog toga u Dubrovnik došao iz rodnog Šibenika i pričao kako je na festivalu u Dubrovniku sedam sezona glumio Hamleta. Govorio je i što se s gradom događalo u ratu. Razgovor Lauera i Višnjića na ulici pratili su mnogi znatiželjnici. Lauer je posebno napomenuo da je to specifičan slučaj s Višnjićem, ali da tamošnji stanovnici nisu posebno neugodni prema slavnim ljudima pa su mnogi od njih ljetovali u Dubrovniku i drugim mjestima na hrvatskom Jadranu, kao Tom Cruise, John Malkovich i Bill Gates.

Lauer je govorio i o dalmatinskoj kuhinji, a u zadnjem javljanju obavijestio je voditelje u studiju u New Yorku da im je u Dubrovniku kupio darove, Katie Couric srebrnu ogrlicu, Ann Curry čipkasti stolnjak, a Alu Rockeru, naravno, kravatu. Bio je to vrlo bogat, zabavan i efektan program, vrhunski produciran i snimljen, na visokoj razini onoga što se u "Todayju" i inače emitira. Sve se to može vidjeti i na internet stranicama emisije "Today" na siteu MSNBC-ja, gdje su i dodatni članci o Dubrovniku i turističke informacije.

S obzirom na značenje, gledanost i važnost emisije "Today", s obzirom na činjenicu da je iz Dubrovnika u taj iznimno gledani program uživo emitirao oko pola sata programa, to je nedvojbeno dosad najveća propaganda hrvatskog turizma u SAD-u.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika