Objavljeno u Nacionalu br. 523, 2005-11-21

Autor: Eduard Šoštarić

POZADINA ODLUKE VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

HDZ-ov medijski rat za Varaždin

Uz niz televizijskih postaja, Vijeće za elektroničke medije opomenulo je u nedavnom istupu samo jednu radijsku postaju, varaždinski Radio 042: upućeni tvrde da se u pozadini krije bitka za utjecaj na jednom od najprosperitetnijih područja Hrvatske

Nagađanja o Mačekovu utjecaju na odluke Vijeća za elektroničke medije potkrepljuju se javnom tajnom da već neko vrijeme traje sukob između Ratka Mačeka (na slici) i Ernesta FišeraNagađanja o Mačekovu utjecaju na odluke Vijeća za elektroničke medije potkrepljuju se javnom tajnom da već neko vrijeme traje sukob između Ratka Mačeka (na slici) i Ernesta Fišera Nedavnom odlukom Vijeća za elektroničke medije, kojom su za prikriveno oglašavanje prekršajno prijavljene vodeće TV kuće u Hrvatskoj i NET iz Kutine, prijavljen je i najslušaniji varaždinski radio 042. Među 146 radijskih postaja u Hrvatskoj Vijeće na čelu s Varaždincem Denisom Peričićem opomenulo je jedino taj varaždinsku radio čiji je direktor Ernest Fišer, ujedno glavni urednik tjednika Varaždinske vijesti u kojem je Denis Peričić do lani radio kao novinar i kolumnist.
U varaždinskim kulturnim krugovima odmah se počelo govoriti da iza prijave protiv Radija 042 stoji HDZ-ov i Vladin glasnogovornik, Varaždinac Ratko Maček, za kojeg kažu da je zaslužan za dolazak Denisa Peričića i bivšeg glavnog urednika Radija 042 Srećka Lebinca u Vijeće za elektroničke medije.

Nagađanja o Mačekovu utjecaju na odluke Vijeća za elektroničke medije potkrepljuju se javnom tajnom da već neko vrijeme traje sukob između Ratka Mačeka i Ernesta Fišera. Prvo, stoga što Fišer po nalogu varaždinske gradske vlasti nije dopustio Mačekovu kumu i direktoru varaždinskog Regionalnog tjednika Robertu Veseljaku da preuzme Varaždinske vijesti, odnosno u posljednji trenutak Grad Varaždin spriječio je prodaju većinskog paketa dionica tjednika Robertu Veseljaku.

To se obrazložilo time što gradskom poglavarstvu nije u interesu da Veseljak preuzme tjednik, a kao drugi razlog navedena je zaštita zaposlenika od eventualnih otkaza. Nakon toga je uslijedio otvoreni medijski rat između dvaju varaždinskih tjednika. Moglo se čuti da Veseljak nije uspio preuzeti ni Radio 042 kao jednu od najslušanijih radijskih postaja čiji je direktor također Fišer, a u vlasništvu je Medijskih servisa.
Sukobu u koji je uvučen i Denis Peričić dodatno pridonose i medijski krugovi koji ga, izravno pogođeni njegovim odlukama, nastoje diskreditirati i prikazati kao osobu sklonu kockanju.
Stoga smo za spekulacije o Mačeku i razloge opominjanja Radija 042 zatražili komentar od predsjednika Vijeća za elektroničke medije Denisa Peričića: "Naravno da poznajem Mačeka, zajedno smo studirali. U dobrim smo odnosima, ali nismo bliski prijatelji. Nije tu ništa čudno, u Varaždinu se svi poznaju. Radio sam cijeli život tamo kao novinar, i Ivana Čehoka poznajem i često sam s njim kontaktirao. S indignacijom odbacujem sve denuncijacije o svom privatnom životu, jer to nema veze s poslom koji obavljam. Ja svoj posao radim profesionalno i uopće me ne zanimaju privatne korelacije. Zakon je zakon, ja ga nikad nisam prekršio, a ako su ga kršile postaje, Vijeće mora reagirati. Nije točno da smo pod monitoring stavili samo Radio 042. Uskoro ćemo iznijeti rezultate monitoringa i drugih lokalnih postaja, među kojima će biti i jedan drugi varaždinski radio. Monitoring nad Radiom 042 proveli smo na temelju zamijećenih nepravilnosti i zaprimljenih pritužaba. Evidentirali smo 250 prekršaja u samo 7 dana i postupili na najblaži zakonom propisani način: uopće ih nismo kaznili nego im izrekli opomenu. U 30 dana moraju prestati ignorirati odredbe o oglašavanju i opomena im se briše. Prema Radiju 042 dugo smo bili blagonakloni, iako smo znali niz činjenica. Da smo zanemarili pritužbe protiv Radija 042, netko bi mi spočitnuo da ih štitim jer sam s njima povezan, a da postoji neka skrivena namjera protiv Radija 042, na nedavnom javnom natječaju ne bismo im produljili koncesiju. Upravo sam prije nekoliko dana s predstavnikom Radija 042 potpisao novi koncesijski ugovor na četiri godine", za Nacional je izjavio Peričić.

Ipak, Nacionalovi sugovornici smatraju da je opominjanjem radijske postaje 042 odaslana jasna poruka Ernestu Fišeru da će HDZ učiniti sve da vrati utjecaj u varaždinskom medijskom prostoru gdje, osim djelomice u Varaždinskoj TV, nigdje ne stoji dobro. "Opominjanjem Radija 042 HDZ se želi osvetiti za nedavno propale pokušaje preuzimanja najjačih varaždinskih medija, Varaždinskih vijesti i Radija 042 koje vodi Ernest Fišer", Nacionalu je izjavio izvor s jedne od radijskih postaja koji je dodao kako je očito da, uslijede li još dvije opomene, Radio 042 gubi koncesiju.
Opće je poznato da HDZ nema dovoljan politički utjecaj na razvijenom području i u HDZ-u posljednjih godina nesklonom biračkom tijelu. Stoga je jasna i uloga Ratka Mačeka da vrati utjecaj HDZ-a kroz medije, oslabi tradicionalno najjače stranke i njihove čelnike, predsjednika HSLS-a i varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka te prvog operativca HNS-a i varaždinskog župana Radimira Čačića.

Međutim, Maček je naišao na otpor većine elektronskih medija u Varaždinu i cijela operacija naprasno je zaustavljena i dovedena u pitanje. Većina Nacionalovih sugovornika ustvrdila je da Peričić nije na svoju ruku opomenuo Fišera, jer mu je upravo Fišer proteklih godina pomogao srediti neke životne probleme.
Premda će mnogi reći da je Peričić profesionalac u svom poslu, svojim položajem na čelu Vijeća stekao je i brojne neprijatelje u medijskim kućama. Kako budu dolazile nove opomene elektronskim medijima, tako će se Peričić sve više morati suočavati s optužbama izravno pogođenih kako su on i ostali HDZ-ovi članovi Vijeća postavljeni radi ostvarenja HDZ-ove medijske strategije kojom se želi ojačati stranačka pozicija u lokalnim medijima kroz financiranje i opominjanje kao sredstva privole i pritiska.

Neke TV postaje vrlo su nezadovoljne raspodjelom novca iz Fonda Vijeća za medije prema kojoj su varaždinska, riječka i pulska lokalna televizija dobile golem dio financijskog kolača. Nezadovoljni čelnici u elektronskim medijima tvrdili su da je financiranje takvih TV postaja u sredinama koje tradicionalno nisu sklone HDZ-u pokušaj promjene uređivačke politike. Medijski krugovi neskloni Peričiću tvrde da mu je HDZ pomogao riješiti goruće kreditne probleme dajući mu položaj koji donosi veliku plaću, a Peričić se može lako odužiti s položaja na kojem se nalazi. Spekulacijama o Peričićevoj ulozi na mjestu predsjednika Vijeća pridonosi i to što je uz njega u stručnoj službi Vijeća zaposlen Varaždinac Srećko Lebinec, bivši glavni urednik danas prijavljene radiopostaje 042.

Za razliku od Peričića i Lebinca, Varaždinaca pozicioniranih u Zagrebu, Mačekov vjenčani kum Robert Veseljak nositelj je HDZ-ova medijskog širenja u Varaždinskoj županiji. Veseljak je osnivač i vlasnik varaždinskog Regionalnog tjednika, bivšeg Novog Varaždinca, koji je prije nekoliko godina pokušao biti konkurencija Varaždinskim vijestima. Nedavno je dobio i koncesiju za novi Radio Aktiv za koju u Varaždinu tvrde da je stvoren samo zato što Veseljak nije uspio doći do vlasništva nad Radiom 042.

Maček nije samo glasnogovornik Vlade i osoba zadužena za kontakte s medijima nego i glavni kadrovik premijera Sanadera i njegova desna ruka koja se ne ustručava očitati lekcije potpredsjednicima Vlade i ministrima. Mačekov je stranački posao ojačati HDZ-ovu medijsku poziciju u svim segmentima hrvatskog društva, osobito u sredinama gdje HDZ ne stoji dobro. Ali Mačekova strategija HDZ-ovaq ovladavanja lokalnim medijskim prostorom naišla je na poteškoće na prvom većem, ali zbog gospodarskih pokazatelja možda i najvažnijem području, u Varaždinu. Uskoro treba očekivati daljnje prekršajne prijave Vijeća protiv hrvatskih elektronskih medija, kako je već najavljeno. Bit će zanimljivo protiv koga će prijave biti usmjerene stvarno, a ne samo deklarativno.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika