Objavljeno u Nacionalu br. 523, 2005-11-21

Autor: Dean Sinovčić

NAJVEĆA KOMIČARSKA I TV ZVIJEZDA

Plače od smijeha i ozbiljno zarađuje

Željko Pervan je najbolje plaćeni komičar u RH: u 'Večernjoj školi' zarađuje 6-7 tisuća kuna po epizodi, u 'Uzmi ili ostavi' mjesečno 32 tisuće kuna a po stand-up nastupu oko 15 tisuća kn

Pervan je veliki ljubitelj automobila i otac četiriju kćeri a kaže da se kći Pavla radije igra s njim nego s drugom djecom Pervan je veliki ljubitelj automobila i otac četiriju kćeri a kaže da se kći Pavla radije igra s njim nego s drugom djecom Trenutačno je 43-godišnji Željko Pervan prema mišljenju gledatelja najveća komičarska i televizijska zvijezda u Hrvatskoj. Ali i najkomercijalnija. Njegovo sudjelovanje u dvjema televizijskim emisijama, "Večernjoj školi" i game showu "Uzmi ili ostavi", pokazalo je svu njegovu darovitost, duhovitost i mogućnost improvizacije, pa je on to odlučio "naplatiti" kroz raznovrsne oblike zabave. Ponajprije je to tzv. stand-up komedija, vrlo popularna u Americi, koja se u Hrvatskoj pojavila u posljednjih godinu dana: jedan komičar, u ovom slučaju Pervan, priča i zabavlja ljude u dvorani.
Budući da to Pervan radi tako dobro, prije mjesec dana krenuo je na hrvatsku turneju sa svojim stand-up showom "Božanstvena komedija". Dosad je nastupio u 15 gradova, turneja će trajati do svibnja i u svakom, ali baš svakom gradu dvorana je bila unaprijed rasprodana.

No marketing je ono što njega najviše privlači; polako se pojavljuje kao autor reklama, a uskoro će objaviti i knjigu "Promo Sapiens", u kojoj prikazuje marketing kakvim ga on vidi. Prema istraživanjima javnog mišljenja, osim Tarika Filipovića, Hrvatska televizija odavno nije imala takvu zvijezdu.
Nastupi na televiziji Pervanu trenutačno služe i kao reklama za njegove dodatne poslove i kao izvor dobre zarade. Hrvatska televizija plaća "Tapir produkciji", tvrtki proizvođaču "Večernje škole" iza koje stoje Pervan i Vinko Grubišić, 44 tisuće kuna po produkciji. Kada se oduzmu troškovi proizvodnje, od zakupa dvorane i tehničkog osoblja pa do montaže, te kada se novac podijeli na Pervana, četiri njegova asistenta i redatelja Vinka Grubišića, jasno je da Pervan ne zarađuje više od šest do sedam tisuća kuna bruto po epizodi.

Prema sadašnjim pokazateljima gledanosti, Pervan HTV-u vrijedi kudikamo više. No u trenutku kada je HTV kupio pravo na prikazivanje "Večernje škole", taj je show već bio zaboravljen i nitko nije znao reći hoće li funkcionirati onako dobro kao što je funkcionirao prije pet-šest godina na OTV-u.
Na HTV-u su vrlo brzo shvatili da su dovevši Pervana dobili multitalentiranu osobu pa su mu veoma brzo povjerili vođenje iznimno zahtjevna game-showa "Uzmi ili ostavi". Prema Pervanovim riječima, riječ je o showu koji na papiru izgleda vrlo banalno, te i sam priznaje da sve ovisi o snalažljivosti voditelja koji vlastitom domišljatošću mora 25 minuta zabavljati i one u studiju i sve gledatelje. "Uzmi ili ostavi" prikazuje se dvaput na tjedan, a Pervan po emisiji zarađuje četiri tisuće kuna odnosno 32 tisuće kuna bruto na mjesec.

I tako je Pervan, negdašnja lokalna zvijezda lokalnog OTV-a za koju se povremeno čulo i šire, na primjer kada je dobio ulogu, ali samo ulogu prodavača u kiosku u seriji "Jel' me netko tražio", postao jedna od HTV-ovih zvijezda. Pervan je imao sreće što su se s početnom popularnošću "Večernje škole" u zagrebačkom klubu Hemingwayu pokrenule večeri stand-up komedije. Na maloj sceni tražili su se komičari koji će zabavljati publiku, što je doista rizičan posao.
"To je vaga koja te najbolje izvaže", naziva Pervan stand-up komediju, tvrdeći da ta vrsta zabave točno pokazuje koliko vrijediš. Očigledno da Pervan vrijedi jako puno jer se uz pomoć Duška Srijemca, bivšeg menadžera bivšeg boy banda Saša, Tin i Kedžo, odlučio na hrvatsku turneju. Rezultati su fascinantni jer su sve dvorane dosad bile rasprodane. Primjerice, u Puli je bilo 700 gledatelja, u Čakovcu 650, u Samoboru 370, a u Kninu 500 gledatelja; da je u dvoranama bilo i više mjesta, opet u njih ne bi stali svi koji su htjeli gledati show Željka Pervana.
Show traje stotinjak minuta. Njegov menadžer Duško Srijemac zakupi dvoranu, organizira plakatiranje grada i reklamu u novinama i na lokalnom radiju. Ulaznice stoje između 40 i 50 kuna, što znači da je čista zarada u Puli mogla iznositi oko 22 tisuće kuna, gdje je Pervan zaradio 11 tisuća. Troškovi zakupa dvorane u manjim mjestima nisu veliki jer Pervan nastupa ili u domovima kulture u kojima godinama nitko nije nastupao ili u nekim sličnim dvoranama koje bi bile prazne da on nije došao. U Zagrebu će Pervan nastupiti 26. i 27. studenoga u kazalištu Vidri.

Teme koje Pervan obrađuje na nastupima kao stand-up komičar su politička situacija, muško-ženski odnosi, Slovenija, umirovljenici, regionalna različitost, i sve su se publici bile vrlo zanimljive. Dakako, bilo je i prije Srijemca estradnih menadžera koji su Pervanu nudili takvu turneju, no s obzirom na to da se njemu činilo da su to menadžeri koji rade po principu uzmi novac i bježi, on je odlučio ostaviti novce i pobjeći od njih.
Zanimljivo je da je prije nekoliko mjeseci Dragan Jurak, novinar Jutarnjeg lista, u svojoj tv-kritici žestoko napao Pervana i "Večernju školu" nazvavši njegov humor jeftinim i desničarskim. "Što je niži stupanj intelekta, lakše je gurnuti nekoga u određene kućice i time kompenzirati svijest da nešto nisi shvatio", rekao je Pervan za Nacional te dodao da ne shvaća kako netko uopće može pomisliti da je njegov humor desničarski.

Nedavno se na HTV-u počela prikazivati reklama tvrtke Velpro, u kojoj glume Pervan i Mladen Horvat iz "Večernje škole", a Pervan je ujedno i autor reklame. Proračun za tu reklamu bio je 300 tisuća kuna, a Pervanov se honorar za idejno rješenje i nastup vrti oko 100 tisuća kuna. Manje je poznato da marketing Pervana zanima ne samo kao način da zaradi novac nego i kao fenomen. Nekoć je razvijao ideje za reklame, a tek bi naknadno razmišljao na koje bi se proizvode to moglo primijeniti.
Te je ideje Pervan razvijao u kreativnoj agenciji JFK odnosno Jadran Film Kreaciji, koja je u sklopu Jadran Filma, tvrtke čiji je jedan od suvlasnika Vinko Grubišić, Pervanov dugogodišnji partner. Razvoj njegovih ideja vidjet će se već na početku sljedeće godine kada će se pojaviti reklame za Erste Leasing i za Podravkin "Studenac" koje je Pervan osmislio.
Čini se da se Pervanu 20-godišnja sklonost inteligentnom i često radikalnom humoru napokon isplatila. Upravo se s takvim humorom Pervan pojavio na Radiju 101 u jesen 1985. sa skupinom prijatelja koji su se nazvali "Zločesta djeca": Damir Pocrnić, Zlatan Zuhrić Zuhra, Nino Bantić, Goran Pirš, Nenad Pavlica i Vinko Grubišić, a jedino su Pervan i Zuhra ostali u komičarskim vodama.
Goran Pirš sada ponovno sudjeluje u emisiji "Genijalci", Nino Bantić živi u Londonu, Nenad Pavlica je novinar na Radiju 101, Damir Pocrnić je poduzetnik, a Vinko Grubišić veoma se dobro snašao u razdoblju tranzicije i privatizacije. Pervan je, kao i Grubišić, bio dečko iz Dubrave koja u to vrijeme nije bila omiljena zagrebačka četvrt, pa se i ne treba čuditi Pervanovoj izjavi za Nacional: "Kao mlad nisam izlazio, puno sam čitao i sastajao se u vrlo uskom društvu".
Prema njegovim riječima, već u samim počecima njegov je humor bio reakcija na svakodnevni život, što se najbolje vidjelo 1989. kada je Vinko Grubišić režirao a Pervan napisao tekst pjesme "Serbus" te ju otpjevao tako da se naruga narodnjacima koji su tada preplavili glazbenu scenu bivše Jugoslavije.

Nakon osnutka OTV-a, prve nezavisne televizije u Hrvatskoj koja zapravo nikada nije postala prava televizija, Pervan je bio jedan od dioničara, ali dandanas tvrdi da nema pojma što je bilo s njegovim dionicama. Već tada je pokazivao izniman smisao za ono što se danas naziva stand-up komedija. Njegovi skečevi "Zlatna Bula", "Mala škola glume" ili provokativno politička "Sused Rade" bili su briljantni ali pomalo neorganizirani i nekomercijalni.
Tek u drugoj polovici devedesetih, nakon kviza "Kalamburgud" u kojem Pervan prvi put predstavlja Mladen Horvata, na OTV-u se pokreće iznimno gledana "Večernja škola" sa Zuhrićem, Horvatom, Ahmedom el Rahimom i Đurom Utješanovićem. Već je tada HTV trebao reagirati i otkupiti "Večernju školu", no u tom razdoblju nije imao medijskog konkurenta koji bi ga natjerao na takvo razmišljanje. Nešto je kriv i sam Pervan koji kaže da nije želio napustiti "mjesto rođenja".

Tada mu je HTV prvi put ponudio posao voditelja talk showa u stilu Željke Ogreste. Pervanu je to značilo ne samo odvojiti se od ekipe iz "Večernje škole" nego i ostaviti vjerne suradnika na cjedilu, stoga poziv nije prihvatio. Prije godinu dana ponovljeni HTV-ov poziv, ovaj put cjelokupnoj "Večernjoj školi", nije odbio; jedino je Đuro Utješanović zamijenjen Damirom Folnegovićem. Ugovor za prikazivanje "Večernje škole" obnavlja se svake godine.
Kad je o game showu "Uzmi ili ostavi" riječ, u njemu će Pervan prema ugovoru biti voditelj još tri godine. Prema njegovim riječima, taj je show užasno teško voditi, no upravo je to njegova najjača strana - snalaženje u trenutku uz puno improvizacije. Takva je i "Večernja škola", koja u posljednje vrijeme ima i posebne goste, poput Severine, u pojedinim emisijama u kojima se, kaže Pervan, neke poznate osobe nisu željele pojaviti u strahu od nesnalaženja u takvoj emisiji.
Pervan se nije odrekao želje da na HTV-u radi još poneku emisiju. Kaže da bi želio napraviti emisiju o stvaranju reklama u kojoj bi kao voditelj s publikom u studiju kreirao reklamu za potencijalni proizvod. To je samo medijski nastavak njegova zanimanja za marketing. Uostalom, njegova marketinška privlačnost vidjela se i kada je ekipa "Večernje škole" došla u Opatiju kako bi gostovala na Festu, nacionalnom festivalu oglašavanja. Svoje gostovanje naplatili su s nevelikih 20 tisuća kuna.

S tri emisije na HTV-u Pervan bi vjerojatno bio najveća medijska zvijezda u Hrvatskoj. I ne samo to, bio bi prva zvijezda koja to nije postala zato što je visoka, zgodna i atraktivna. On je toga i te kako svjestan. Rekao je da je razmišljao o izgledu svih poznatih svjetskih komičara i voditelja talk-show emisija i zaključio da oni "svojim izgledom kompenziraju strah", čega on očigledno nema.

Vezane vijesti

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatska eskadrila na zimovanju

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunom je rasulu. Zbog čestih kvarova i nedostatka pričuvnih dijelova za zrakoplove i helikoptere trenutačno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika