Objavljeno u Nacionalu br. 523, 2005-11-21

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Deset godina Nacionala

Predsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićPredsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićPrije točno deset godina 23. studenoga 1995. izišao je prvi broj Nacionala. Tih deset godina proletjelo je nevjerojatnom brzinom i ja sam se a da to nisam u prvi mah ni primijetio, od uvijek bezbrižna mladića pretvorio u uvijek zabrinuta sredovječnog muškarca. Nakon takvoga desetljeća pitam se – je li vrijedilo potrošiti deset godina najljepšeg razdoblja života na poduzetništvo u novinarstvu? Je li vrijedilo uskratiti vlastitoj obitelji zadnjih 520 vikenda koje nisam imao ili deset godišnjih odmora na kojima nisam bio? Je li vrijedilo podnositi udarce mnogo jačih neprijatelja, raskidati prijateljstva, biti pod smrtnom opasnošću samo zato da bi se ustrajalo na pisanju istine?
Odgovor na to pitanje za mene je vrlo jednostavan – vrijedilo je. Jer tih deset godina pružilo je meni i ljudima u Nacionalu zadovoljstvo normalnoga stvaranja novina. Naime, nema ljepšega osjećaja od onoga kada vam novine iziđu, a vi to jutro idete normalno i mirno, bez grča u želucu na posao, znajući da vas nitko ne može nazvati te vas s visine oribati zbog nečega što ste objavili. Zbog tog osjećaja postao sam poduzetnik i uputio se s još nekoliko ljudi u pustolovinu koja se zove poduzetništvo - i to u medijima.
Kada sam odlazio iz EPH godine 1995., imao sam cjelonoćni razgovor s Ninom Pavićem koji me je pokušao nagovoriti da ostanem u njegovoj tvrtki. Uvjeravao me je kako će me Kuljiš prevariti, kako će to sve propasti, da bi mi na kraju ponudio za to vrijeme plaću koja se nije mogla odbiti i mjesto koje se nije moglo odbiti. Odbio sam jedno i drugo te mu rekao da hoću imati nešto svoje, odnosno da hoću biti poduzetnik te da je to osnovni motiv mojeg odlaska iz njegove tvrtke. Tek kad sam mu to rekao, Pavić se povukao i rekao da shvaća taj moj poduzetnički nagon. Upozorio me je da i ne slutim što me sve čeka, prvo da preživim, a onda da uspijem.
Pavić je bio potpuno u pravu. U tih deset godina bilo je tisuću situacija gdje se je mogla izgubiti glava, tisuću kušnji i dvojbi što učiniti, tisuću neprijatelja koji su željeli uništiti Nacional. Nažalost, među njima su bili i oni koji su sa mnom pokrenuli Nacional. Uz teška odricanja i veliki rad Maroja Mihovilovića, Sine Karli, Ide Šagovac, Srećka Jurdane, Tonka Vulića i mene, Nacional ne samo da je preživio nego je i uspio. Istodobno moram zahvaliti i odvjentiku Ivanu Polanu, kao i Gabrielu Dielacheru, koji su uvijek s pametnim savjetom znali pomoći u razvitku i očuvanju tvrtke. Isto tako zahvaljujem i svim novinarima koji su vrijedno i savjesno radili u Nacionalu. Nadam se da su kroz njega ostvarili i dio svoga sna o poštenome i nezavisnome novinarstvu.
NCL Media Grupa, izdavač Nacionala, danas je jedna od najvećih i najjačih izdavačkih kuća u Hrvatskoj i regiji. Njena snaga leži i u tome što je sve učinila bez novca stranog strateškog partnera, što su učinile sve izdavačke kuće. Dakle sve što je učinjeno, učinjeno je vlastitim radom i mukom.
Prihodi NCL Media Grupe u usporedbi s prošlom godinom povećani su 35 posto, što je vjerojatno najveći rast prihoda u cijeloj izdavačkoj industriji u Hrvatskoj, i približio se brojci od desetak milijuna eura. Sljedeće godine želimo nastavak rasta i još veće poboljšanje kvalitete naših proizvoda, koji nisu samo rezultat profesionalnog odnosa prema poslu nego i nemjerljive ljubavi prema novinarstvu. U rano proljeće sljedeće godine bit će gotova i velika nadogradnja sjedišta NCL Media Grupe u središtu Zagreba, što će nam omogućiti daljnji razvitak.
U proteklih deset godina bilo je mnogo onih koji su napravili puno ružnih stvari protiv Nacionala: od pokušaja diskreditacije i prodaje lista najljućim neprijateljima, uništavanja tvrtke iznutra, izdaje i manipulacije. Ovim putem im svima opraštam. Istodobno im i zahvaljujem na kušnjama u koje su nas doveli jer bez takve vrste čeličenja, možda nas danas više ne bi bilo. Svakome od njih želim mnogo sreće u daljnjem životu.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika