Objavljeno u Nacionalu br. 523, 2005-11-21

Autor: Berislav Jelinić

DORIS KOŠTA JOŠ PRIJE GODINU DANA PRIJAVILA VESNU ŠKARE-OŽBOLT:

'Premijer zataškava prijavu'

Iako je još 31.svibnja 2005. premijer Ivo Sanader dobio pismeni zahtjev kako bi i osobno ubrzao istragu protiv ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, pola godine kasnije postupak još nije pokrenut. Riječ je o optužbi protiv Vesne Škare-Ožbolt, koju splitska odvjetnica Doris Košta tereti da je otuđila 100.000 eura. Ministrica pravosuđa je pred svjedocima za vrijeme predizborne kampanje u jesen 2003. sastavila ugovor u kojem je DC primio donaciju od 100.000 eura od Ante Mrdeže iz Dusseldorfa, koji je zauzvrat dobio garanciju da će postati saborski zastupnik Demokratskog centra. Ministrica pravosuđa je za vlastitu kampanju tom prilikom uzela 25.000 eura, dok je ostali dio potrošen za ostale stranačke aktivnosti. Premda je dogovor – koji je sastavila Vesna Škare-Ožbolt – sadržavao i obvezu vraćanja novca ako Mrdeža ne postane zastupnik, ona nije ispoštovana. Poslije izbora, kada je ušla u vladu, kao kompenzaciju je Mrdeži ponudila posao u diplomaciji. On je to odbio, nakon čega je Vesna Škare-Ožbolt negirala da je ikada sudjelovala u sastavljanju ugovora.
Doris Košta je kao Mrdežina zastupnica 25. studenoga 2004. podnijela kaznenu prijavu u kojoj se ministricu pravosuđa tereti za kaznena djela prijevare, utaje poreza i protiv sigurnosti platnog prometa. Prijave su podnijete Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, međutim unatoč brojnim dokazima i postojanju svjedoka, pravosuđe nije ništa učinilo. Prije godinu dana, zatraženo je i sudsko vještačenje poslovnih knjiga Demokratskog centra, međutim niti taj posao nije odrađen. Kaznena prijava sadrži i imena petero svjedoka koji su vidjeli da je Vesna Škare-Ožbolt sastavila sporni ugovor: Mate Granića, Denisa Bevande, Dabiše Bučanca, Amadea Krajnovića i Đurđice Pražetkine.
Doris Košta je 31. svibnja ove godine, pismenim putem od Sanadera zatražila da ubrza postupak. U pismu upućenom predsjedniku vlade piše kako nadležne institucije nisu odradile posao kao što to predviđa zakon. Unatoč svemu, premijer kao i Državno odvjetništvo već pola godine ne rade ništa i na taj način štite Vesnu Škare-Ožbolt od kaznenog progona.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika