28.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

ŠTRAJK LIJEČNIKA I STOMATOLOGA

UNATOČ VLADINOJ ZABRANI, LIJEČNICI STUPILI U ŠTRAJK

UNATOČ VLADINOJ ZABRANI, LIJEČNICI STUPILI U ŠTRAJK

Hrvatski liječnici i stomatolozi danas su u štrajku. Riječ je o štrajku upozorenja, najavljenom još prije deset dana, kojim liječnici traže povećanje plaća, zaštitu stečenih prava prema granskom ugovoru te potpisivanje kolektivnog ugovora. Samo održavanje štrajka dovelo je do sukoba između Sindikata i Vlade.
Naime,Sindikat liječnika i Udruga poslodavaca štrajk smatraju zakonitim a Vlada i Ministarstvo zdravstva nezakonitim. Sporan je, naime, postupak mirenja koji, prema Zakonu o radu, mora prethoditi eventualnom štrajku. Vlada smatra da do tog postupka nije došlo što je demantirao predsjednik Sindikata dr. Ivica Babić istaknuvši kako su liječnici već dva puta bili kod ministra zdravstva koji je ne samo kategorički odbio sve njihove zahtjeve nego, i sve sindikalne prijedloge o tome kako riješiti problem.
Na prijetnju Vlade da vrijeme provedeno u štrajku liječnicima neće biti plaćeno, Babić je odgovorio da se sa jednom dnevnicom liječnici ne mogu kupiti. Ukoliko se zahtjevi liječnika ne ispune, ovaj bi prosvjed mogao eskalirati u opći štrajk.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika