24.11.2005. / 16:03

Autor: Ante Pavić

PRETVORBA

Sindikat Slobodne razočaran obustavljanjem postupka protiv Kutle

Predsjednik Sindikata novinara Slobodne Dalmacije Toni Paštar izrazio je u četvrtak razočaranje u povodu rješenja o obustavi kaznenog postupka protiv Miroslava Kutle i drugih optuženih za gospodarski kriminalitet kojim su toj novinskoj kući nanijeli štetu od 100 milijuna kuna."Još se jednom potvrdilo kako će jedino Ilija Maršić, koji se najviše borio protiv privatizacijskih malverzacija u Slobodnoj i za njihovo dokazivanje, ostati jedini osuđen, a da će oni koji su nezakonitosti uistinu počinili ostati slobodni". Ta je optužnica bila samo "nastavak trakavice aljkavog hrvatskog pravosuđa i ništa se drugo nije moglo očekivati", rekao je Paštar dodajući kako je "privatizacija Slobodne Dalmacije majka svih pretvorbenih pljački u Hrvatskoj» Predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Ugrin kazao je samo kako "vjeruje da Sud svoj posao radi kako treba". budući da "u pravilu ne komentira sudske odluke i presude, jer", kako je rekao, "to ni nije stvar kojom bi se trebali baviti sindikati".

Osim Kutle, optužnicom se teretio Ante Bušić (44), predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije, zatim Tomislav Dragun (67), suvlasnik štedionice Dukat, Ivica Bočina (54), direktor Štedno-kreditne službe Slobodne Dalmacije, zatim Dubravka Vučković (48), direktorica tvrtke Kaštelanska rivijera te Nikola Piasevoli (78), član Nadzornog i Upravnog odbora iste firme. Kutle je optužen zbog pet kaznenih djela dok je bio predsjednik Uprave Globus holdinga, predsjednik Nadzornog Odbora Slobodne Dalmacije i predsjednik skupštine Slobodne Dalmacije. Riječ je o zloporabi položaja i ovlasti, zloporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju te poticanju na to kazneno djelo. Za odbacivanje optužnice od strane vijeća Županijskog suda u Splitu bila su presudna čak dva financijsko-knjigovodstvena vještva: Zvonko Silić, stalni sudski vještak, utvrdio je da su postupci Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije bili u skladu sa zakonom, a to mišljenje je potvrdio i dr. sc. Radimir Buljan.Riječ je zapravo o isisavanju novca (bilo kreditima, bilo dionicama) kojim se ukupna šteta za Slobodnu i Fond za privatizaciju popela na više od stotinu milijuna kuna.

Vezane vijesti

Bjegunac u biznisu: Kutle bi u Sarajevu proizvodio zdravu hranu

Bjegunac u biznisu: Kutle bi u Sarajevu proizvodio zdravu hranu

Kontroverzni hrvatski poduzetnik Miroslav Kutle, koji se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem skriva u Bosni i Hercegovini, osnovao je novu tvrtku sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika