Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Nacionalova redakcija

ITALIJA

Berlusconi izvor novih riječi

  Talijani često izmišljaju nove riječi, rado ih upotrebljavaju u medijima i svakodnevnom govoru pa tako ulaze u talijanski jezik. Kao svake godine, i ove je izišao rječnik neologizama s mnogo zanimljivih kovanica. Ima čak 14 novih riječi koje su nastale od prezimena sadašnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, u vezi s raznim aspektima njegova političkog djelovanja. Evo nekih od tih riječi:
- berluschista – politički konvertit koji je prihvatio Berlusconijeve političke ideje
- neoberlusconismo – najnoviji zaokret u neprestanoj evoluciji političkog djelovanja premijera Berlusconija.
- berluschese – politički jezik kojim se služi premijer
- berlusconeide – politički put premijera (analogija prema Odiseji i Eneidi)
  Dr. Guido Bonsaver, profesor talijanskog jezika na Oxfordu, kaže da Berlusconi svojom pojavom, političkim stilom, karakterom i nedostatkom etike potiče ljude da određene pojave u talijanskom društvu označavaju njegovim prezimenom. "Sve te riječi", kaže on, "posljedica su odbojnosti što je Berlusconi izaziva. Tim riječima ljudi prema njemu izražavaju pritajeni bijes i ironiju. Ne znam ni za jednog premijera u vezi s kojim se iskuje toliko riječi. Takve riječi rijetko traju dulje od godinu dana, pa ni ove neće dugo ostati u rječniku talijanskog jezika."

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika