02.12.2005. / 11:43

Autor: Ante Pavić

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Bajić: Hrvatska i dalje sigurna

U petak je u Hrvatskom saboru glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predstavljajući Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2004. godini izjavio da stanje i kretanje kriminala u Hrvatskoj prošle godinenije bilo alarmantno, kako se može zaključiti iz medijskih napisa te da je   Hrvatska je i dalje puno sigurnija država od svojih susjeda. Rekao je kako je zabilježen porast kriminala od dva posto (uglavnom imovinski delikti), što nije zabrinjavajuće, ali jest činjenica da raste broj nepoznatih počinitelja kaznenih djela - čak 47.499 kaznenih prijava podneseno je protiv nepoznatih osoba. Po broju kaznenih djela, kao i ranijih godina, prednjači Istra, posebno područje Pule, a razloge tomu Bajić vidi u činjenici da je riječ o turističkom kraju i većina kriminala bilježi se u ljetna tri mjeseca. Najviše kaznenih djela čini se u području imovinskog kriminala, a slijedi zlouporaba droga, te gospodarski kriminal. Državna odvjetništva rješavaju većinu kaznenih prijava, a "zanemarivi" zaostaci, kaže Bajić, bit će vrlo brzo riješeni. Državno odvjetništvo lani je podnijelo 104 prijave za ratni zločin, od toga 51 iz ranijeg razdoblja, donesene su 33 osuđujuće presude i 15 oslobađajućih, a Zakon o oprostu primijenjen je na 484 optuženika. Dobre rezultate tužiteljstvo ima i u području kaznenih naloga kojih 81 posto završava bez prigovora, a sudske su odluke uglavnom osuđujuće, iako su odvjetništva, smatra Bajić, "možda nešto preblaga u odnosu na predloženo kažnjavanje". Odvjetništva su radila na 220 tisuća građanskih i upravnih predmeta, 'teških' oko 14 milijardi kuna - država potražuje 4,5 milijardi, a tužena je za 8,5 milijardi kuna. Glavni državni odvjetnik ističe da USKOK još nije dovoljno zaživio, da se očekuje njegova veća uloga u narednom razdoblju. Podnio je 125 prijava zbog organiziranog kriminala te 156 zbog korupcije, ali sve je manji broj osuđenih za korupciju jer je, kaže Bajić, malo kvalitetnih prijava. Pad od jedan posto bilježe kaznena djela vezana uz droge, ali, napominje, i dalje je 75 posto tih djela vezano za posjedovanje.Neznatni porast od 0,6 posto bilježi gospodarski kriminal, ali raste broj osuđujućih presuda u tom području (82 posto).
Bajić ističe da je dobar rad tužiteljstva u području zaštite djece i maloljetnika lani zasjenio 'slučaj Brezovica', "gdje se odvjetništvo baš nije istaknulo". U Saboru traje rasprava o ovom izvješću.

Vezane vijesti

Bajić: novi ZKP dao nam alate za borbu protiv kriminala i korupcije

Bajić: novi ZKP dao nam alate za borbu protiv kriminala i korupcije

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je danas kako bi Državno odvjetništvo, da je prije dobilo "alate" kakvu mu je dao novi Zakon o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika