03.12.2005. / 10:33

Autor: Ante Pavić

CIA

Na sastanku NATO-a o tajnim CIA-nim letovima

Američka predstavnica u NATO-u Victoria Nuland izjavila je kako se na sastanku te organizacije u Bruxellesu govorilo i o pitanju tajnih letova CIA-nih zrakoplova u Europi. R ekla da bi američka državna tajnica Condoleezza Rice trebala odgovoriti na pismo Europske unije o tom pitanju "vrlo skoro, danas ili tijekom svog putovanja u Europu" koje počinje u ponedjeljak. Sjedinjene Države najavile su da će Europljanima dati"odgovarajući i izravni"odgovor o optužbama o CIA-inim korištenju europskih zračnih luka za transport islamističkih zatvorenika. Rice kreće u ponedjeljak na turneju po Europi koja počinje u Njemačkoj, nakon koje će otići u Rumunjsku, Ukrajinu i na kraju Belgiju, gdje će sudjelovati na sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
Ona je ovog tjedna primila pismo svog britanskog kolege Jacka Strawa, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom u kojem u ime EU od Washingtona traže objašnjenja.
Američki i europski tisak je u veljači prenio informacije prema kojima je CIA zrakoplovima prevozila teroriste u zemlje u kojima su bili izloženi mučenjima, poput Egipta, Jordana, Maroka i Sirije. Tijekom tih letova nadlijetala je ili slijetala na europske zračne luke.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika