Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Boris Ocić

EKSKLUZIVNO IZ BRATISLAVE

Teniski plameni pehar za Hrvatsku

Nacional donosi ekskluzivni izvještaj o dramatičnom finalu Davis Cupa i pobjedi Hrvatske nad Slovačkom u Bratislavi

U polufinalnom susretu protiv Rusije u Splitu Ivanišević je bio uz reprezentaciju, na klupi, u ulozi, kako je rekao, zabavljača, animatora, a ako zatreba i dodavača lopticaU polufinalnom susretu protiv Rusije u Splitu Ivanišević je bio uz reprezentaciju, na klupi, u ulozi, kako je rekao, zabavljača, animatora, a ako zatreba i dodavača loptica"Ne znam što bih rekao, opet sam potrošio grlo na klupi, a malo mi je i žao što nisam nastupio, ali neka. Neka su dečki to odradili pa sad idemo feštat", rekao je za Nacional Goran Ivanišević nakon što je hrvatska teniska reprezentacija osvojila Davis Cup u Bratislavi. Hrvatska je sa 3-2 pobijedila reprezentaciju Slovačke, a nakon poraza Ivana Ljubičića od Dominika Hrbatyja i izjednačenja na 2-2, u odlučujućem meču Mario Ančić pobijedio je Michala Mertinaka sa 7-6, 6-3, 6-4.
  "Dok sam se u Švedskoj pripremao za ovaj susret, nekoliko sam puta razgovarao s trenerom o tome što će biti ako bude 2-2 i ako budem morao igrati odlučujući meč. Stoga sam se i dobro pripremio, iako nije bilo nimalo lako, budući da mi je s druge strane mreže stajao mladi igrač koji nije imao što izgubiti. No odigrao sam dobro i sad je vrijeme za feštu. Posebno bih zahvalio navijačima koji su nas pratili i u SAD-u i ovdje u velikom broju, dok su u Splitu bili i više od potpore", rekao je Ančić koji je nakon dva sata i 50 minuta igre protiv Mertinaka za Hrvatsku osvojio najvrjedniji momčadski trofej.
  Izbornik Nikola Pilić do sada je tri puta kao trener osvajao Davis Cup s Njemačkom, bez ijednog poraza, 1988., 1989. i 1993., ali kaže da mu je ovaj trofej najdraži jer ga je osvojio za Hrvatsku. "Do sada je bilo veselja, no u ovom trenutku to su emocije koje ne mogu opisati. Vrlo sam zadovoljan cijelom sezonom, a ovaj trofej bit će poticaj djeci da se što više bave tenisom, ali i drugim sportovima", rekao je Pilić, prvi izbornik koji je s dvjema reprezentacijama uspio osvojiti Davis Cup.
  Hrvatskih navijača bilo je mnogo u Bratislavi, a okupljali su se u cafeu "Gremium", gdje su uz tamburaše i pivo proslavili pobjedu nad Slovacima. Premda su slovački navijači bili bučni i veseli, Hrvati su ih, iako ih je bilo manje, ipak nadglasavali u Nacionalnom teniskom centru.
  Na početku natjecanja u Davis Cupu, hrvatska teniska reprezentacija nije imala povoljan ždrijeb jer je u prvom kolu igrala protiv Amerikanaca u SAD-u, najtrofejnije momčadi u povijesti tog natjecanja. Malo tko je tada vjerovao da će hrvatski tenisači pobijediti Andrea Agassija i Roddicka, osim Ivaniševića, čije su riječi da bi Hrvatska mogla otići do kraja tada zvučale preambiciozno. "Treba samo dobiti jednu veliku momčad na startu sezone. Nakon toga sve će ići lakše. Siguran sam da ćemo iduće godine ili sezonu poslije biti spremni za slavlje", govorio je tada Ivanišević. Hrvatska je pobijedila SAD, a nakon toga u Splitu i rusku reprezentaciju.
  Reprezentacija Slovačke za finale Davis Cupa pobijedila je Španjolsku i Argentinu, i u finalu su se susrele dvije mlade države koje su tek nešto više od desetljeća u Davis Cup natjecanju. Te dvije reprezentacije na početku sezone nisu bile ni nositelji, a kamoli favoriti i momčadi koje bi u prvom kolu izbacile prošlogodišnje finaliste.
  Atmosferu uoči početka susreta tek je malo poremetila činjenica da se Saša Tuskar, koji je trebao biti peti igrač reprezentacije, nakon što je Ivanišević i službeno uvršten u momčad, nije pojavio u Bratislavi. Iako to nije htio otvoreno pokazati pred novinarima, Pilić je bio razočaran Tuksarovim potezom. U polufinalnom susretu protiv Rusije u Splitu Ivanišević je bio uz reprezentaciju, na klupi, u ulozi, kako je rekao, zabavljača, animatora, a ako zatreba i dodavača loptica.
  Tuskarov nedolazak nije poremetio pripreme reprezentacije, a jedini problem Piliću bila je činjenica da je Ivan Ljubičić imao vrlo napornu sezonu nakon koje nije imao previše vremena za odmor prije priprema za meč. Problem je bila i neučinkovitost Marija Ančića u Davis Cupu u pojedinačnim nastupima. Ančić je ove godine pobijedio samo jedanput, protiv Rumunja Victora Hanescua u četvrtfinalu, kada je već sve bilo odlučeno.
  Pilić je uoči početka ovog susreta govorio o najvećem problemu Slovaka, dopingu. Doznalo se da je drugi slovački igrač Karol Beck bio pozitivan na doping testu nakon polufinalne pobjede protiv Argentine, i to na THC. Beck, koji je mjesec dana bio navodno ozlijeđen, trebao je prvi izići na teren prvoga dana protiv Ljubičića. Pilić se nije iznenadio kad je slovački izbornik Miloslav Mečir u posljednji trenutak promijenio postavu, te je u petak izjavio da će umjesto Becka igrati Karol Kučera. Još je zanimljivije da se sam Beck nakon ždrijeba, dan prije početka meča, pohvalio kako posljednjih dana ne osjeća nikakve probleme s ozlijeđenim koljenom, a onda se, premda je odradio cijeli trening u petak prijepodne, odjedanput ozlijedio.
  Beck je u posljednjem trenutku rekao da je ozlijeđen zbog toga što je pojačana doping kontrola i zato što je i B test potrdio da je pušio marihuanu prije meča s Argentinom.
  Izbornik Mečir je tijekom cijelog turnira izbjegavao odgovoriti na novinarska pitanja o Beckovu dopingu, a igrači su nudili samo diplomatske odgovore. Čak su prijetili napuštanjem konferencije za novinare, što je Hrbaty i učinio. Dogodilo se to nakon Ančićeva i Hrbatyjeva meča, kada je Mečir praktički bio prisiljen izjaviti koliko dugo Becka neće biti zbog ozljede. Već je tada postalo jasno da će u paru uz Michala Mertinaka zaigrati Hrbaty.

Vezane vijesti

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika