06.12.2005. / 12:37

Autor: Ante Pavić

SCREENING

Nastavljen screening za poljoprivredu

Hrvatska je u utorak u Bruxellesu nastavila dan ranije započeti screening za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, a ta prva faza u kojoj europski partneri objašnjavaju kolegama iz kandidatskih zemalja europsku pravnu stečevinu, potrajat će cijeli tjedan.
Hrvatski stručnjaci su u ponedjeljak, zajedno s kolegama iz Turske, počeli eksplanatornu fazu screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja. To je jedno od najtežih i najopsežnijih poglavlja u pregovorima za članstvo u EU-u i po završetku sastanka hrvatski pregovarači istaknuli su novinarima da je Hrvatskoj sada najvažnije ubrzati strukturne reforme u poljoprivredi, povećati proizvodnju i površine pod nasadima. Voditelj hrvatske radne skupine za to poglavlje Dragan Kovačević kazao je i da je hrvatski prioritet ubrzati projekte koje je pokrenulo ministarstvo poljoprivrede - od podizanja zelenih nasada, razvitka govedarske proizvodnje, do navodnjavanja, u svrhu poticanja konkurentnosti i visokodohodovne poljoprivrede kako bi se pojačali hrvatski argumenti za dobijanje većih proizvodnih kvota i viših plafona potpore.Hrvatska pregovaračica za poglavlje poljoprivrede Ružica Gelo izvijestila je da su se u ponedjeljak predstavnici Europske komisije koncentrirali na obrazlaganje nove poljoprivredne reforme koja je započela ove godine u EU-u te da postoji niz različitih opcija u provedbi i odabiru modela koji će se primjenjivati u novim članicama, pa tako i u Hrvatskoj. Što se tiče proizvoda koje Hrvatska želi prikazati kao autohtone, Kovačević je izvijestio da su dosadašnji sustavi zaštite zastarjeli te je potrebno osigurati novi sustav zaštite proizvoda koji trebaju biti prepoznati kao hrvatski brandovi.
Pitanje koje najviše brine hrvatske poljoprivrednike i vlasnike zemljišta svakako je prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, no Gelo je kazala da to pitanje ulazi u poglavlje slobode kretanja kapitala. Ipak je istaknula da će se hrvatski pregovarači zalagati za što dulje prijelazno razdoblje zbog cijena zemljišta u Hrvatskoj, koja je niža od cijena u njezinu okruženju.

 

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika