Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Nacionalova redakcija

NAKON OPERACIJE

Vice Vukov i dalje u kritičnom stanju

"Vice Vukov je u komi i njegovo zdravstveno stanje je vrlo upitno", riječi su dr. Gopčevića, dežurnog anesteziologa na Odjelu intenzivne njege u KB-u "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. Ondje se već 18 dana liječi Vice Vukov, koji je prije dva i pol tjedna izlazeći iz Sabora pao niz stube. Još uvijek nije jasno je li se poskliznuo ili je najprije doživio kratkotrajan gubitak svijesti koji je prouzročio pad. Hematom koji se pojavio nakon udarca glavom o pod uspješno mu je operiran na Odjelu neurokirurgije KB-a "Sestre milosrdnice", nakon čega je smješten na intenzivnu njegu, gdje je već gotovo dva tjedna. Nekoliko dana nakon operacije 69-godišnji Vukov neko je vrijeme pokazivao znakove oporavka te je čak skinut s respiratora. Na žalost, zbog pada imuniteta zdravstveno stanje se zakompliciralo i prema posljednjim informacijama obistinila su se strahovanja liječnika koji su upozoravali na opasnost od upale pluća. U međuvremenu, Vice Vukov ponovno je izgubio svijest. Napravljena mu je traheotomija, zahvat kojim se kroz dušnik uvodi cijev koja omogućuje disanje. Na dan zaključenja ovog teksta liječnici i dalje nemaju optimistične prognoze za njegov oporavak. Cijelo vrijeme uz njega bdiju njegova supruga Diana i kći Ivana, koje je Vukov odmah nakon operacije prepoznao i čak nekoliko dana s njima komunicirao. No kako vrijeme prolazi, nade u oporavak Vice Vukova sve su manje.
Vice Vukov rođen je 1936. godine u Šibeniku. Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je postao višestruki slavodobitnik najuglednijih festivala – Opatijskog, Splitskog, Zagrebačkog i Krapinskog, a dva puta je zastupao bivšu državu na Pjesmi Eurovizije, i to u Londonu 1963. i Napulju 1966. godine.
Vice Vukov oženjen je umirovljenom profesoricom fizike Dianom Bulat, inače praunukom slavnog splitskog gradonačelnika Gaje Bulata. U braku im se 1962. rodio sin Emil, a 16 godina poslije i kći Ivana. Unatoč tomu što je on bio pjevač zabavne glazbe a ona profesorica, brak Diane i Vice Vukova umnogome je obilježila politika. Kako je jednom i sam Vukov priznao u razgovoru za tjednik Nacional, još kao srednjoškolac dospio je na crnu listu jer je neprekidno bio s nekim ili nečim u sukobu, zbog čega su ga čak i izbacili iz srednje škole i omladinske organizacije. U školu je naknadno ipak primljen, ali u omladinsku organizaciju nikada.
Na vrhuncu pjevačke karijere, 1968. godine, na putujućem festivalu Pjesma ljeta, u organizaciji beogradskog dnevnog lista Politika ekspress, Vice Vukov izazvao je prvi javni eksces. Naime, organizator je izradio bedževe za izvođače na kojima je samo na ćirilici pisalo "Pesma leta", što je Vici zasmetalo pa je od organizatora zatražio da otisnu isto to na svim jezicima bivših jugoslavenskih naroda i narodnosti. Tako je u Prištini jedino on došao s bedžom ispisanim i na srpskom i na albanskom, u Sloveniji je nastupio s bedžom na slovenskom jeziku, a u Hrvatskoj na hrvatskom.
Nakon niza problema s tadašnjim vlastima i brojnih osuda zbog nacionalističkih ispada, 1971. godine Vice Vukov konačno je morao napustiti zemlju. Naime, u vrijeme hrvatskog proljeća te je godine završio na crnoj listi pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta - maspoka.
U istom biografskom razgovoru za Nacional prije šest godina Vice Vukov se prisjetio: "Vijest o gušenju maspoka zatekla me na turneji po Australiji. Policija mi je upala u stan i temeljito ga pretresala 12 sati - od šest ujutro do šest popodne i pritom odnijela mnoštvo zapisa, dokumenata, fotografija i magnetofonskih vrpci na kojima su bile snimljene moje pjesme", ispričao je tada za novine. Njegova supruga Daniela, prestrašena za sudbinu svog supruga, pohitala je tada sve do Trsta ne bi li mu telefonom javila što se dogodilo i preporučila mu da se ne vraća u Hrvatsku jer bi mogao završiti u zatvoru. Prema supruzinim uputama, iz Australije je poletio za Pariz i ondje ostao pet godina živeći kod ženinih roditelja i završivši studij.
Napokon se 1976. iz Pariza vratio u Zagreb, ali mu je ime još dugo ostalo na crnoj listi. Iako se zahvaljujući prijateljima zaposlio u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, u ediciji "Pet stoljeća hrvatske kulture", nastupi i putovanja bili su mu onemogućeni sve do 1989. U tih 13 godina čak dva puta ostao je bez putovnice, a prvi pokušaj da nešto objavi dogodio se 1985. Tada je sa zagrebačkim gitaristom Marijanom Makarom u vlastitoj nakladi objavio kasetu s dalmatinskim i međimurskim pjesmama, a prodavala se isključivo usmenom predajom i to kod njega u stanu. Tek 1989. direktor izdavačke kuće Suzy, Hrvoje Markulj iskoristio je trenutak da objavi njegovu ploču na čijem omotu je ime Vice Vukova najprije bilo prekriveno crtežom cvijeta, a tek kad je takva reklama prošla bez ikakve intervencije, Vukov je konačno počeo javno nastupati.
Iako je njegova pjevačka karijera čak 20 godina bila potpuno zatomljena, i sin Emil i kći Ivana opredijelili su se za glazbu. Emil je tako postao pijanist pa je od 1990. pratio oca na svim njegovim koncertima. Kći Ivana uz oca je prvi put zapjevala kao 11-godišnja djevojčica pjesmu "Majci", koja je uvrštena na njegov album, ali je Ivana prošla gotovo nezamijećeno. No 1989. na albumu "Vječni Božić", koji je potpisao Vice Vukov, većinu pjesama otpjevala je upravo Ivana, a ploča je prodana u platinastoj nakladi. U međuvremenu Ivana Vukov je nakon završenog trećeg razreda srednje matematičke škole maturirala u Ledyard High School u Americi, gdje joj je satove pjevanja tijekom godine dana predavala poznata američka pjevačica opereta Mary Langdon. Unatoč tomu, tijekom djetinjstva nikad nije pomišljala da joj je otac svojedobno bio jedan od najpopularnijih pjevača u Jugoslaviji. Tek nakon njegova povratka na javnu scenu 1989., sa 14 rasprodanih koncerata u Dvorani Vatroslava Lisinskog, Ivana je postala svjesna očeve slave i karizme. Čak je i supruga Dijana, inače profesorica fizike, iz hobija napisala nekoliko tekstova za Vicu Vukova.
Ono što je još poznato o obitelji Vukov jest da se njihov sin Emil početkom 90-ih vjenčao za glumicu Kseniju Pajić, s kojom danas ima 14-godišnju kći Vitu. Prije nepunih pet godina brak Ksenije Pajić i Emila Vukova se raspao, a o razlozima se svojedobno mnogo nagađalo u medijima. Tako je prema nekima Emil navodno postao ovisnik o teškim drogama i više uopće ne komunicira s ostatkom obitelji. Iako je još prije tri godine Ksenija Pajić tvrdila da joj u odgoju kćeri pomaže bivši suprug, na pitanje bi li opet stupila u brak odgovorila je: "Nakon prvog bračnog iskustva nerado bih se ponovno odlučila na taj korak. Organizirala sam svoj život i zadovoljna sam njime. Ne mogu reći da mi nedostaje bračna zajednica i da o njoj razmišljam." Na pitanje u kakvim je odnosima s bivšim suprugom te kako su podijelili brigu oko kćeri Vite, Ksenija Pajić je odgovorila: "Ostali smo u dobrim odnosima, a o Viti se uglavnom ja brinem jer ona živi sa mnom. Emil se trudi i zajednički odlučujemo što je najbolje za našu kćer." Međutim, prije godinu dana priznala je da se o Viti najviše brine ona, njezini roditelji i povremeno Emilovi roditelji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika