Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Maroje Mihovilović

ARNIE NA UDARU LJEVICE I DESNICE

Gibson i Beatty smjenjuju Schwarzeneggera

Politički aktivni glumci, ljevičar Warren Beatty i desničar Mel Gibson, našli su se ovih dana na istoj strani jedne rastuće inicijative: da se s položaja guvernera Kalifornije smijeni trećeg glumca, Arnolda Schwarzeneggera

Politički aktivni glumci, ljevičar Warren Beatty i desničar Mel Gibson, našli su se ovih dana na istoj strani jedne rastuće inicijative: da se s položaja guvernera Kalifornije smijeni trećeg glumca, Arnolda Schwarzeneggera Politički aktivni glumci, ljevičar Warren Beatty i desničar Mel Gibson, našli su se ovih dana na istoj strani jedne rastuće inicijative: da se s položaja guvernera Kalifornije smijeni trećeg glumca, Arnolda Schwarzeneggera Kalifornijski guverner, filmski glumac Arnold Schwarzenegger, u tolikim je političkim teškoćama da su vodeći lokalni ljudi Republikanske stranke, zahvaljujući kojima je došao na guvernersko mjesto u Kaliforniji, počeli tražiti zamjenu za njega, te misle da bi to mogao biti glumac - Mel Gibsonu. Pokrenuta je snažna inicijativa da se Schwarzeneggera nagovori da odustane od kandidature za drugi guvernerski mandat na izborima sljedeće godine, te da se Gibsona nagovori da on prihvati tu kandidaturu, kako bi on u studenome 2006. bio izabran za guvernera. Sam Gibson preko svojeg glasnogovornika tvrdi da nije zainteresiran za guvernersko mjesto. Ali oni koji su pokrenuli tu inicijativu smatraju da jedino tako mogu spasiti republikanske interese u Kaliforniji, koje je, po njihovu mišljenju, svojim nepromišljenim političkim potezima ugrozio sam Schwarzenegger.

On je na guvernerskom mjestu samo dvije godine, a kalifornijski birači, koji su ga 2003. izabrali s velikim entuzijazmom, sada su se okrenuli protiv njega. To se dogodilo u samo nekoliko mjeseci. Još u siječnju ove godine, prilikom ispitivanja javnog mnijenja, oko 70 posto građana Kalifornije podržavalo je Schwarzeneggera, a posljednja ispitivanja pokazuju da mu se popularnost skoro prepolovila, pa ga sada podržava samo 37 posto birača. To je najniži postotak podrške što ga je neki kalifornijski guverner imao posljednjih desetljeća. To je na razini postotka popularnosti njegova prethodnika Graya Davisa, kada su ujesen 2003. tamošnji birači smijenili referendumom Davisa prije vremena, te istodobno Schwarzeneggera izabrali za njegova nasljednika.
Tada su građani Kalifornije smatrali Schwarzeneggera svojim spasiteljem. Kalifornija je prolazila kroz jednu od najtežih financijskih i političkih kriza. Demokratski guverner Davis ušao je u veliki deficit, pa je postojala opasnost da će Kalifornija bankrotirati, a tamošnji građani bili su nezadovoljni jer se ta savezna država našla i na rubu energetskog sloma. Davis je uz to bio osoba slabe karizme, a upleo se i u neke manje skandale vezane uz financiranje njegove kampanje. Zato je pokrenuta kampanja da ga se smijeni, koja je dobila snažni zamah kada je Republikanska stranka obznanila da će kao svojeg kandidata istaknuti Schwarzeneggera.

Kalifornija je zemlja milijunaša, ali njeno biračko tijelom u velikom broju podržava Demokratsku stranku. No kada se Schwarzenegger pojavio sa svojom kandidaturom, Demokratska stranka nije imala dovoljno snažne ličnosti da mu se suprotstavi, pa su se mnogi birači okrenuli Schwarzeneggeru koji je inače republikanac vrlo umjerenih stavova, među ostalima on je zagovornik abortusa, socijalnih programa i etničke i vjerske tolerancije. On je obećao da će mu prvi zadatak biti da sredi kalifornijske financije, najavio je da će "počistiti guvernersku palaču u Sacramentu", a da bi zadovoljio i svoje republikanske birače, obećao je da neće podizati poreze. Zahvaljujući i njegovoj enormnoj filmskoj popularnosti, a unatoč napadima nekih ženskih udruga zbog njegovih učestalih incidenata u kojima je bio optužen zbog seksualnog napastovanja, on je na tom programu ujesen 2003. uvjerljivo izabran za novoga guvernera Kalifornije.

Schwarzenegger je funkciju počeo obavljati vrlo žustro, stalno tvrdeći da je njegov moto "Akcija! Akcija! Akcija!". On je počeo smanjivati troškove državne administracije, a za primjer kako treba štedjeti odrekao se vlastite guvernerske plaće od 150.000 dolara godišnje, što mu nije bilo teško jer je multimilijunaš, a i sada zarađuje od raznih sponzorskih ugovora. Smanjio je i neka lokalna porezna davanja, na primjer specijalne takse na automobile. Neprekidno je uvjeravao javnost da "sve ide fantastično". Često se pojavljivao na televiziji, odlazio na javne zborove, sam sebe hvalio, a poticao i druge da ga hvale. Na početku je imao veliku podršku medija i javnosti, pa mu je i popularnost u prvoj godini guvernerstva bila stalno oko 70 posto.

No oni koji su pažljivije pratili njegove poteze mogli su zamijetiti da njegove fiskalne mjere ipak ne daju željene rezultate. Neke manje pomake je napravio, ali su se pojavile i prve kritike. Čula se i ocjena da si je on svojom tvrdnjom kako neće dizati poreze zapravo zatvorio pravu mogućnost da riješi financijsku krizu Kalifornije. To je svoje obećanje dao da bi zadovoljio republikanske pristalice, koji su svuda protiv visokih poreza, ali to nije bio prevladavajući stav u Kaliforniji, gdje dominiraju demokratski birači, koji nemaju ništa protiv dizanja poreza ako će se novac pametno upotrijebiti za opće društvene svrhe. Kakvo je raspoloženje prema porezima u Kaliforniji pokazuje podatak da je u posljednje doba čak 200 lokalnih zajednica u Kaliforniji samoinicijativno podiglo lokalne poreze u svojim okruzima za financiranje izgradnje škola i drugih javnih potreba.

Budući da nije mogao dizati poreze, Schwarzenegger je bio prisiljen na drukčiji način pokušati uravnotežiti proračun, pa je najavio novu seriju mjera štednje, i to u sferi plaća zaposlenika koji su na kalifornijskom državnom proračunu, a to su bolničarke, vatrogasci, učitelji i slične kategorije. No našao se pred velikim problemom. Takvu mjeru nije mogao donijeti bez potvrde kalifornijskog Kongresa, ali u tamošnjem kongresu većinu imaju demokrati, a oni to ne bi odobrili. Postojao je drugi način da se ta mjera izglasa, a to je referendumom. On je vjerovao da će građani Kalifornije, ako im on dobro objasni što želi, zahvaljujući njegovoj popularnosti glasovati za te mjere. Stoga je na referendum koji se održavao početkom studenog dao četiri prijedloga, od kojih su se dva odnosila na povećanje radnih obaveza bolničarki i učitelja za istu plaću. Sva četiri njegova prijedloga na referendumu 8. studenog katastrofalno su poražena, što je bio težak udarac za njega. Tom Schwarzeneggerovu porazu dosta je pridonio jedan njegov filmski kolega, inače njegov veliki politički protivnik.
To je Warren Beatty, slavni glumac i režiser, poznat kao liberalni demokrat, koji je snimao i neke filmove s takvom političkom porukom, a koji je u raznim razdobljima pokazivao i da ima političke ambicije. Hollywood je mahom liberalno usmjeren, te većina filmskih glumaca podržava Demokratsku stranku, a kritični su prema Republikanskoj. Među brojnim aktivnim hollywoodskim političkim liberalima su pjevačica Barbra Streisand, režiser Rob Reiner, glumci Leonardo DiCaprio, Susan Sarandon, Tim Robbins i Martin Sheen, te sestra i brat Shirley McLaine i Warren Beatty. Oni se javljaju u raznim konkretnim političkim raspravama, pa se tako Beatty ove jeseni posebno snažno uključio u političku raspravu u Kaliforniji ustavši protiv Schwarzeneggera.

Beatty se politikom počeo baviti još šezdesetih godina, sudjelujući u predizbornoj kampanji senatora Roberta Kennedyja. Svoje izrazito liberalne demokratske stavove iskazao je i kada je 1972. bio savjetnik demokratskog predsjedničkog kandidata, senatora Georgea McGoverna. Snimao je i neke političke filmove u kojima je iskazivao lijeve stavove, pa je tako dobio Oscara kao režiser za svoj film "Crveni" o Oktobarskoj revoluciji u Rusiji, a 1998. snimio je "Bulworth", vrlo kritičan prema američkoj političkoj sceni. S izborom Schwarzeneggera za guvernera nije bio zadovoljan, pa ga je od samog početka kritizirao. U proljeće su se i javno posvađali. On je napao Schwarzeneggera da mu Kalifornija nije prva briga, nego da mu je ona samo odskočna daska, jer se želi kandidirati na američkim predsjedničkim izborima. Stoga radi pritisak da američki Kongres izmijeni ustavnu odredbu po kojoj se za predsjednika može kandidirati samo Amerikanac rođen u Sjedinjenim Državama, a Schwarzenegger je rođen u Austriji. Iz Schwarzeneggerova tabora počeli su odgovarati oštro napadajući Beattyja zbog njegove poodmakle dobi. On ima već 68 godina, a jedna Schwarzeneggerova pomoćnica izjavila je da se on politički aktivirao samo zato "što se uplašio da će mu Schwarzenegger ukinuti mirovinsko osiguranje".

Početkom jeseni Beatty je krenuo u novu ofenzivu, te je održao vatreni govor pred sudionicama kongresa Saveza kalifornijskih bolničarki. Kalifornijske bolničarke postale su najžešće protivnice guvernera Schwarzeneggera, naravno zato što je on predložio da im se, u sklopu racionalizacije kalifornijskog zdravstvenog sustava, povećaju radni zadaci uz istu dosadašnju plaću. Beatty je u svojem govoru rekao bolničarkama da je Schwarzenegger napravio golemu pogrešku što je krenuo protiv njih, jer "ustati protiv bolničarki znači ustati protiv onih koji se brinu za nas, koji spašavaju naše živote". Za Schwarzeneggera je rekao: "On vlada uz pomoć iluzionizma, kaskaderstva, kozmetike, namještenog fotografiranja, inzistirajući na lažnim temama ispred lažne publike i ispred lažnih kulisa. Toga nam ne treba u politici. Neka to ostane za akcijske filmove i showbusiness. On je čovjek desničarskih stavova, diktatorskih, reakcionarskih manira, koji ne voli sindikate. Arnold tvrdi da on nije čovjek kratkog daha, a mi mu moramo pokazati da to nismo niti mi."

Bolničarke su ga oduševljeno prihvatile vičući: "Run, Warren, run!" - "Kandidiraj se, Warren, kandidiraj se!" Pozivale su ga tim uzvicima da se kandidira na sljedećim guvernerskim izborima, oko čega se on očito još koleba. Mnogo ljudi nagovara ga da na izborima sljedeće godine bude demokratski kandidat, da se suprotstavi Schwarzeneggeru, koji je svojedobno bio najavio da će se tada ponovno kandidirati. Beatty je prošlog svibnja, kada se o tome počelo intenzivnije govoriti, isključio mogućnost da se kandidira na guvernerskim izborima, a i tada je bolničarkama rekao: "Ne bih se želio kandidirati. Uvjeren sam da, ako građanin ima mogućnosti da drugim sredstvima djeluje na javno mnijenje, onda mu nije potrebno da bude izabran na neku funkciju da utječe na političke događaje."

Prema toj njegovoj izjavi neki prisutni su shvatili da on ipak ostavlja mogućnost kandidature, naravno, ako procijeni da kao običan građanin više neće imati mogućnosti utjecati na događaje. Poslije su ga novinari izravno upitali hoće li se kandidirati na guvernerskim izborima, a on je rekao kako je još prerano o tome govoriti, što je protumačeno kao još jedna naznaka da on mijenja svoj stav.
Čim se on tako počeo politički aktivirati, smjesta se našao na udaru svojeg rivala Schwarzeneggera, koji je izjavio da Beatty "samo traži publicitet, jer je ljubomoran i bedast", te dodao: "Pazite malo. On u posljednje doba ništa ne radi, ne dobiva nikakav posao, pa je stoga zaključio da bi se mogao baviti politikom."
Istina je da Beatty nije snimio ni jedan film od 2001. I neki liberali su sumnjičavi, tvrde da on zapravo i ne misli ozbiljno ući u politiku, nego samo koketira s njom.

Ipak opća je ocjena da je Beatty sa svojim javnim intervencijama ipak značajno pridonio padu Schwarzeneggerove popularnosti, a ostavljajući mogućnost da se ipak kandidira na sljedećim izborima jako je zabrinuo republikance. Naime, nakon poraza na referendumima Schwarzenegger je odjednom jako počeo mijenjati svoj politički smjer. Za šeficu svog kabineta izabrao je jednu demokratsku političarku, koja se uz sve ostalo simbolički preziva Kennedy. Počeo je razmišljati o dizanju poreza, ali pod nekim drugim imenom, a jako se kolebao i oko potvrde smrtne kazne jednom bivšem članu ulične bande, koji se u zatvoru reformirao, a za kojeg su jako agitirale razne liberalne udruge. Zato su u Republikanskoj stranci počeli razmišljati kako da što hitnije pronađu zamjenu za Schwarzeneggera ako on skrene jako prema centru, ali i ako sam zbog sve manje popularnosti ipak odustane od kandidature.
Tako se ovih dana na internetu pojavila stranica melgibsonforgovernor.com koju su otvorili kalifornijski republikanci, a kojom oni počinju kampanju da Mel Gibson bude njihov kandidat na izborima sljedeće godine. Mike Spence, predsjednik Skupštine kalifornijskih republikanaca, ovako je objasnio razloge za tu inicijativu: "Mi moramo naći alternativno rješenje za guvernera budući da posljednjih nekoliko tjedana Schwarzenegger pokazuje znakove kao da se želi vratiti u Hollywood."
Spence je to izjavio i stoga što se posljednjih dana priča da bi Schwarzenegger mogao prihvatiti novčano vrlo izdašne ponude da nastupi u "Terminatoru 4" i u nastavku vrlo uspješnog filma "Istinite laži".
Na spomenutom internet siteu posvećenom Gibsonu nalazi se peticija kojom republikanski birači mogu pokušati uvjeriti Gibsona da preuzme kandidaturu. Upozorava se i na političke razloge zbog čega bi Gibson bio dobar za guvernera. Vrlo je konzervativan, što se vidi i po njegovu uspješnom filmu "Pasija" o zadnjim trenucima Krista, ali i po javno izrečenim stavovima o nekim osjetljivim pitanjima. Veliki je protivnik pobačaja, pa tako i istraživanja matičnih stanica, te bilo kakvog oblika eutanazije, a i u svim drugim socijalnim pitanjima vrlo je konzervativan, pa Spence kaže: "On se dokazao kao konzervativac i društveno, i fiskalno, a uspjeh njegove 'Pasije' pokazuje da je sposoban doprijeti do mnogo ljudi."

Gibson je uz to, kao i Schwarzenegger, golema zvijezda, dvostruki dobitnik Oscara, glumio je u mnogo vrlo popularnih filmova različitih žanrova, od akcijskog "Smrtonosnog oružja" do "Hamleta". On je vrlo pobožan čovjek, što pokazuje i u svakodnevnom životu kao otac vrlo velike obitelji, ali i u javnom djelovanju. Njegova pobožnost je tolika da bi mogla čak imati i negativne posljedice za njegove političke izglede, ako se on stvarno politički aktivira, jer se čuju optužbe na njegov račun da je pristalica vrlo tradicionalne struje u Katoličkoj crkvi koja nema službenu potvrdu.

Novinari su smjesta pokušali od Gibsona dobiti komentar o toj inicijativi. On je trenutačno u Meksiku gdje snima film "Apocalypto", koji bi se u kinima trebao pojaviti sljedećeg srpnja, a najavio je da bi mogao snimati i film o holokaustu. Njegov predstavnik za tisak Alan Nierob izjavio je da je Gibson "zainteresiran da priča o politici, ali nije zainteresiran da iziđe na izbore". Uz to, upozorio je Nierob, mogao bi postojati i jedan konkretni tehnički problem s njegovom eventualnom kandidaturom za guvernera Kalifornije s obzirom na to da Gibson ima kuće u raznim dijelovima SAD-a, a nije poznato gdje je registriran kao birač.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika