Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Ječam za božansku strast

Veljko BarbieriVeljko BarbieriStrašna je kob pogodila mezopotamijsku božicu Ereškigal, majku plodnosti i žitarica, koja iz podzemlja tjera zrnje ječma da izađe na površinu, budući da se nesmotreno zagledala u prelijepog Nergala i tako prekršila zavjet koji je dala Anuu,velikom gospodaru Neba, da neće pogledati nijednog boga ni muškarca. Ali sudbina je htjela da se samotna krasotica zagledala baš u svog najvećeg neprijatelja, boga kuge i besplodnosti, i odjednom je ječam prestao rasti i zavladala je glad kakva se nije pamtila od nastanka svijeta. Stradali su ljudi, stradale su životinje, a nedostatak ječma počeli su osjećati i trpjeti i bogovi na Nebu koji su jednom uživali u njemu. Pa odluči silni Anu da vjenča plodnu Ereškigal za besplodnog Nergala i podari mu muževnost kako bi iz njihove strasti potaknuo rađanje zamrlih usjeva. Na nesreću, Nebo na kojem je uz Anua živio Nergal bilo je nedostupno podzemnoj Ereškigal, a bilo je i nadasve opasno boginju izvlačiti iz njezina svijeta budući da je vrebala opasnost da trenutna glad i besplodnost, bez boginje žitarica u podzemlju, postane trajna. Pa pošalje silni Anu svog glasnika Kaku da siđe niz stubište s Neba i prođe kroz Sedam svetih vrata i odnese tužnoj Ereškigal zdjelicu s kuhanim ječmom kao svadbeni zavjet. I tako, kad je prošao posljednja vrata, nađe se Kaka pred uplakanom Ereškigal i padne ničice pred boginjom nudeći joj božansku hranu. I ona odjednom živne, primi svadbeni zavjet kao jelo vlastitog iskupljenja, sva sretna što će prelijepi, ali opasni Nergal konačno pripasti njoj. No Anu je buduće supružnike htio staviti na još jednu kušnju, kako se glad više nikada ne bi vratila na Zemlju. Oslobodio je Nergala nebeskih spona i poslao ga svojoj ženi niz stubište i Sedam vrata, upozorivši ga da ne sjeda na njezino prijetolje, da ne jede ječam koji će mu ona ponuditi za uzvrat i da se iznad svega prve noći suzdrži njezinih čari. Odolio je Nergal da sjedne na prijestolje podzemlja, odolio je čak i ječmu, ali kada se Ereškigal pred njim okupala i onda se onako naga zamotala u prozirni ogrtač, u njemu bukne probuđena muškost i legne sa svojom suprugom prvog, drugog, trećeg, četvrtog, petog, šestog i sedmog dana, obljubljujući je cijelu sedmicu, izgarajući od strasti. Pa kad ju je sedmog dana, po Anuovoj zapovijedi, morao napustiti, ucijeni Ereškigal bogove, budući da je nesmotreni Nergal prekršio zavjet bezgrešne prve noći, i zaprijeti da će posve opustošiti zemlju ako joj zauvijek ne prepuste njezina zakonitog muža. I tu se priča upisana klinastim pismom na glinenoj pločici prekida budući da joj se odlomio i izgubio komad. Na sreću, pronađen je njezin kraj, i to u hramovima Tel el Amarne u Egiptu, i na njemu piše kako je Nergal uspio uteći na Nebo. Tamo mu je Anu još pojačao muškost i on je opet sišao stubištem u podzemlje i čim je prošao kroz Sedma vrata, svrgnuo je svoju ženu Ereškigal s njezina prijestolja. Od tada više nije mogla prijetiti glađu jer ju je Nergal prisilio da mu bude podređena i tjera ječam i druge žitarice da rastu iz podzemlja. Za uzvrat što je zemlja postala opet plodna, obljubljivao ju je svakog dana u tjednu i na kraju su svi bili zadovoljni. I bogovi na nebu i sada muževni Nergal i njegova pohotna družica, plodna Ereškigal. A nije čudno što se kraj naše priče pronašao upravo u Egiptu, kamo po svemu sudeći nije slučajno donesen. Jer ječam je bio sveta biljka faraona, još od vremena velikog Amenemhata I. koji je izravno od Nepera, boga žitarica i vladara polja, dobio na dar sposobnost da pospješi zrenje ječmenog zrnja i tako svojim nasljednicima ostavio u naslijeđe moć da hrane svoje podanike. Čini se sve do danas, kada se ječam na velika vrata vratio na naše stolove. Pohranjen u svete zdjelice i pripremljen kroz svete recepture, koje je svom voljenom Nergalu jednom pripremala i plodna i pohotna boginja Ereškigal.


STARI ORZO S MESOM

Potopite preko noći 1 kg neočišćenog ječma ili orza, pa stavite kuhati zajedno s 1 sjeckanom kapulom, 1 mrkvom i 1 listom lovora. Posebno na tavi na 2 dl maslinova ulja propirjajte siječak ili pešt od 6 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 vezice petrusimula ili peršina, 2 kapule, 10 dag suhe pancete i 1 žlice koncentrata od rajčice. Kad zastakli, sve dodajte već procijeđenom orzu, posolite, popaprite i promiješajte. Rasporedite ječam i povrće u posudu za pečenje, po površini rasporedite 2 svinjska kotleta i dvije domaće svinjske kobasice, pa sve zapecite dok meso ne bude gotovo.

JEČAM ILI ORZO NA BIJELO

Skuhajte 1 kg suhog mesa, pa u istoj vodi stavite kuhati 1 kg bijelog očišćenog ječma ili orza s jednim krumpirom isječenim na kocke, 2 sjeckane kapule, 2 kokošja batka i 2 klinčića. Kad ječam omekša, ubacite u posudu narezano skuhano suho meso, odvojite meso kokoši od kostiju, pa ga nasječeno vratite u ječam, popaprite i podlijte s 1 dl maslinova ulja. Služite kao gustu juhu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika