12.12.2005. / 18:09

 

HAAG

Gotovina poručio da on nije osoba s optužnice

Odvjetnik Generala Ante Gotovina, Luka Mišetić, izjavio je u ponedjeljak nakon prvog pojavljivanja Gotovine pred sudom da je general poručio da on nije osoba opisana u optužnici:   ''General Gotovina je imao jednu poruku: Što se tiče svake točke optužnice ja nisam čovjek koji je opisan u tim točkama. Ja sam nevin i dokazat ću svoju nevinost pred sudom'', kazao je Mišetić novinarima ispred suda. Mišetić je također rekao da je Gotovina izjavio da nije vodio privatni rat nego u ime Republike Hrvatske i Hrvatske vojske i da očekuje da će pobijediti na kraju suđenja. Mišetić je govorio i o taktici odvjetničkog tima Generala Gotovine: ''Nema smisla pristati na razgovor s istražiteljima ako oni insistiraju na suđenju do kraja. Bilo bi od interesa za utvrđivanje istine ukoliko bi general Gotovina mogao u razgovoru pokazati da nije odgovoran za te zločine'', kazao je Mišetić dodajući kako bi inače razgovor donio u procesu prednost tužiteljima. Kao jedan od prvih koraka obrane, nakon što Tužiteljstvo dostavi popratni materijal uz optužnicu, Mišetić je najavio podnošenje preliminarnog prigovora na korištenje tzv. Brijunskog tranksripta kao dokaza, jer ga obrana smatra ''lažnim''.
General Gotovina, po njegovim riječima, očekuje ''brzo i ekspeditivno'' suđenje nakon kojeg će biti oslobođen, a on osobno se nada da će dobiti pošteno suđenje. Mišetić je također odgovarajući na pitanje novinara kazao da za sada nitko ne plaća Generalovu obranu te da su svi odvjetnici u protekle četiri i pol godine koliko je general bio u bijegu, radili besplatno. Nizozemski odvjetnik Gertian Alexander Knoops, koji je danas po službenoj dužnosti zastupao Gotovinu jer njegovi branitelji još nisu akreditirani u predmetu, kazao je novinarima da je Gotovina bio ''smiren i koncentriran''. Gotovina je, prema Knoopsovim riječima bio zadovoljan time što mu je sudac Carmel Agius detaljno pročitao njegova prava kao i time što je na sjednici optužnica protiv njega pročitana u cijelosti, iako on to nije tražio.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika