13.12.2005. / 13:45

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA

Denis Latin: Ovo je udar na slobodu medija

Nakon što su zastupnici HSP-a, HDZ-a i DC-a oštro reagirali u Saboru i zahtijevali očitovanje HRT-ov ravnatelja Mirka Galića zbog emisije Latinice prikazane u ponedjeljak, koju je Vladimir Šeks nazvao blasfemičnom krivotvorinom, Nacional je razgovarao sa glavnim urednikom Latinice, Denisom Latinom. «To što oni rade je udar na slobodu medija» kazao je Latin za Nacional i ustvrdio da nitko od onih koji ga prozivaju nije demantirao tvrdnje iz jučerašnje Latinice i pozvao ih da to naprave. «Prozivaju me za tendecioznost, međutim ja ne znam što njim to znači» izjavio je Latin i ustvrdio da je potpuno zadovoljan kvalitetom prikazane emisije kao i činjenicama utvrđenim u emisiji. «Nije izneseno ništa netočno, emisije jeo mogla biti sam još kvalitetnija» izjavio je Latin. Urednik Latinice nije želio komentirati stanje na HRT-u nakon smijene Tihomira Ladišića izjavivši da bi na taj način došlo do generaliziranja te ustvrdio da ovaj napad dolazi primarno iz Sabornice.

Podsjetimo, raspravu o jučerašnjoj emisiji "Latinica" potaknuo je u utorak zahtjev zastupnika Peje Trgovčevića (HSP) da se glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić očituje o jučerašnjoj emisiji na temu "Tuđmanova ostavština", a u kojoj je, kaže Trgovčević, "prvi hrvatski predsjednik, ali i čitav hrvatski narod prikazan kao jedan od najvećih zločinaca, čime se htjelo dokazati da je hrvatska država stvorena na zločinu". Ravnatelj HRT-a Mirko Galić koji je u utorak došao u Sabor zbog sjednice o izvješćima o radu državne televizije očitovao se rekavši da je u jučerašnjoj Latinici bilo površnosti, pristranosti, jednostranosti i tendecioznosti: «U ovom slučaju nema izbora, sva tijela, u skladu sa zakonskim ovlastima, moraju donijeti odgovarajuće odluke, jer neprofesionalnost ne smije proći", zaključio je Galić najavivši time sankcije prema Latinu.

S druge strane, zastupnik IDS-a Damir Kajin kazao je da Sabor zbog svojeg digniteta ne bi na taj način trebao raspravljati. "Slobodu i neovisnost televizije dužni ste čuvati i vi i Galić", poručio je Kajin svojim kolegama u Saboru.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika