14.12.2005. / 15:05

Autor: Hrvoje Perinić

HAAŠKI SUD

Haaško tužiteljstvo zatražit će spajanje suđenja Gotovini sa Čermakovim i Markačevim procesom

Politički savjetnik glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Anton Nikiforov, najavio je da će Tužiteljstvo Haškog suda zatražiti spajanje postupka protiv generala Ante Gotovine sa onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača. "Očigledno je da se radi o istom slučaju s istom činjeničnom osnovom i mi ćemo tražiti spajanje", kazao je Nikiforov na briefingu za novinare u Haškom sudu. Sva trojica hrvatskih generala terete se za kršenje međunarodnoga humanitarnog prava zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom i nakon operacije Oluja od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995. na širem području Knina. Gotovina je optužen u lipnju 2001., a Čermak i Markač u veljači 2004. Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić je izjavio da je to bilo očekivano.

Mišetić je također izjavio da će Tajništvo suda u srijedu potvrditi imenovanje njega i Marina Ivanovića Gotovininim braniteljima. Kako prenosi Hina, Mišetić i Ivanović su utorak poslijepodne proveli u posjetu Gotovini u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu, gdje su detaljno analizirali optužnicu i razmatrali obranu po pojedinim točkama optužbe. Gotovina je u ponedjeljak na prvom pojavljivanju pred u sudom odbacio optužbe. Tereti ga se u sedam točaka po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. "General Gotovina je potpuno koncentriran na svoju obranu. Opušten je, dobro raspoložen, psihički jak. Primio nas je kao da se nalazimo u Zagrebu u njegovoj kući", izjavio je Mišetić i dodao kako se general nije žalio na uvjete smještaja u pritovoru. "Iskreno mislim da je sada stres manji nego tijekom ove četiri i pol godine. Barem tako djeluje", kazao je Mišetić. Odvjetnici Mišetić i Ivanović u srijedu navečer su se u Haagu sastali s hrvatskim veleposlanikom u Nizozemskoj Franom Krnićem. Najavili su će u četvrtak otputovati u Zagreb gdje bi s dužnosnicima hrvatske Vlade trebali razgovarati o pravnoj, financijskoj i drugoj pomoći obrani generala Gotovine, dostavi braniteljima svih traženih dokumenata povezanih s operacijom Oluju i s procesuiranjem u Hrvatskoj kaznenih djela počinjenih tijekom i nakon njezina završetka te drugim pitanjima.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika