16.12.2005. / 10:38

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA

Sabor odbio Programsko i Financijsko izvješće HRT-a

Nakon što su saborski zastupnici dva dana oštro raspravljali o HTV-u, a posebno o spornoj emisiji «Latinice» i samoubojstvu hrvatskog branitelja u Glini, HDZ-ova većina odbila je Financijsko i Programsko izviješće HRT-a zbog «neprofesionalnog i nezakonitog poslovanja, kao i zato što Vijeće nije radilo u skladu sa zakonom». Unatoč tome, Sabor ne može smijeniti ravnatelja HRT-a Mirka Galića kao ni članove Vijeće. HDZ-ovi zastupnici pak smatraju da bi svi članovi Vijeća na čelu s Galićem trebali dati ostavke. «Zakon o HRT-u nije predvidio da Sabor imenuje i razrješuje ravnatelja i Vijeće. Takav zakon donijela je bivša Vlada na posljednjoj sjednici Sabora svog mandata jer su tako znali da će zacementirati situaciju na HTV-u na četiri godine», izjavio je Andrija Hebrang. Klub SDP-a oštro je reagirao na HDZ-ove stavove: «Ovo je nastavak pritisak na slobodu medija i neovisnost javne riječi, napad na HRT i Zakon o HRT-u», rekla je Željka Antunović.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić komentirao je saborsku raspravu o «Latinici» ovim riječima: «Želi se izvršiti čistka na televiziji i uvesti državna televizija. Želi se uvesti nešto što kulturan svijet nema ni u primisli». Mesić je također poručio HDZ-u i Hebrangu da si formiraju svoju televiziju, a neka Hebrang bude urednik. Hebrang pak nije želio komentirati Mesićeve izjave, na koje su prema njegovim riječima već svi navikli.

Vezane vijesti

Hloverka ukinula Latinicu, Denis Latin odbio raditi Otvoreno

Hloverka ukinula Latinicu, Denis Latin odbio raditi Otvoreno

Nakon 16 godina emitiranja Hloverka Novak-Srzić ipak je ukinula Latinicu jer njezin autor i voditelj želi biti predsjednik. Stoga je ona kazala kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika