16.12.2005. / 16:31

Autor: Hrvoje Perinić

AZBEST

Podiže se kaznena prijava protiv vodstva Salonita d.d. iz Vranjica

Udruga oboljelih od azbestoze iz Vranjica i Udruga za zaštitu okoliša "Barbarinac" najavila je podizanje Kaznene prijave protiv bivših i sadašnjih članova Uprave i Nadzornog odbora vranjičkog Salonita d.d. idući tjedan Općinskom državnom odvjetništvu. Najavio je to u petak u Zagrebu pravni zastupnik oboljelih od azbestoze Veljko Mikelić na konferenciji za novinare. Kaznena prijava podnosi se za tri kaznena djela, uključujući i ubojstvo iz nehaja radnika "Salonita" i građana Solina zbog nepropisnog rada sa azbestom i azbestnim otpadom, izvijestio je predsjednik udruge "Eko-Kvarner" Vjeran Piršić: «Ukoliko Hrvatska do početka pristupnih pregovora s EU problem azbesta ne riješi, obratit ćemo se za pomoć europskim ekološkim udrugama i izvršiti pritisak» najavio je  Piršić moguće daljnje korake. Pritom je ustvrdio da država dosada nije  ništa učinila da bi zaštitila svoje ljude od azbesta. Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša "Barbarinac" Lovre Grgić ustvrdio je da je od bolesti uzrokovanih azbestom dosad umrlo 200 radnika "Salonita", a 400 ih je oboljelo. Napomenuo je da se prava brojka ne zna jer se sustavna evidencija ne provodi.

Predsjednik Udruge oboljelih od azbestoze Grgo Mandić rekao je da nikome nije u interesu da se tvornica zatvori, ali da azbest treba izbaciti. Piršić je rekao da im je u petak ministar zdravstva Neven Ljubičić potvrdio da sukladno Listi otrova čija se proizvodnja, promet i uporaba zabranjuju (donijetoj na temelju Zakona o otrovima i usklađenom sa direktivama EU), od 1. siječnja 2006. stupa na snagu zabrana prozvodnje, prometa i uporabe azbesta. Mikelić je rekao da su jutros u Državnom odvjetništvu saznali da će USKOK početi izvide protiv navodnog danskog ulagača u vranički "Salonit". Rekao je da sumnja u ulagače, jer trošak dekontaminacije "Salonita" prelazi trošak investicije. Rečeno je i da je Jozo Ćurković, jedan od vlasnika, u bijegu, odnosno da je u BiH i da nije dostupan hrvatskim organima gonjenja.

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika