Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Zoran Ferić

OTPUSNO PISMO

Umjetno djevičanstvo

Četrdesetogodišnjakinja plastičnom kirurgu daje 2000 eura za novi himen kako bi ga darovala mužu za Božić, a on uz bakalar kaže 15-godišnjem sinu: 'Mama ti je opet djevica!'

Zoran FerićZoran FerićBliži se vrijeme darivanja. Trgovine u kojima se prodaju mobiteli, igračke, parfemi, odjeća ili druga luksuzna roba pune su i vrlo je vjerojatno da će sve to što je kupljeno u posljednjih tjedan ili dva završiti pod jelkom, kao božićni ili novogodišnji dar. Uspješni i nešto imućniji muškarci svojim ženama nerijetko kupuju za Božić male automobile.  Citroëni, Renaulti ili Opeli s velikim mašnama na haubi čekaju svoje vlasnice u dućanima, ili će im ih netko dovesti pred kuću.  Uostalom, kad se o darovima radi, dakako da su najcjenjeniji  oni koji ne stanu pod bor, kao što su: automobili, skuteri, motocikli ili gliseri. Još su, vjerujem, bolji pokloni u koje stane sam bor, po mogućnosti što veći: recimo stanovi i kuće, ili pak vile s visokim stropovima i galerijama, tako da se u njihove dnevne sobe  može smjestiti i drvce više od šest metara, recimo jedna lijepa punoljetna jelka. No sve to o čemu govorimo, ma koliko da su lijepi i skupi pokloni, zapravo su uobičajeni i u neku ruku nemaštoviti. Zato možda i možemo zamisliti iznenađenje nekog našeg poslovnog čovjeka koji je sakrio u svoju garažu svijetloplavi C3 s ružičastom mašnom, a pod bor stavio samo  kutijicu s ključevima, kad u ponoć otkrije da pod tom istom jelkom nema poklona za njega. A kad upita ženu što je ona kupila njemu, gospođa samo diskretno razmakne svileni kućni haljetak ispod kojega nema ništa, čak ni erotskog  rublja, i puna ponosa pokaže na svoj stidni brežuljak.
  - Kako to misliš, pa to si mi odavno dala - kaže gospodin, pomalo razočaran.
  A ona kaže njemu:
  - Imam novi himen!
  Može mu čak reći i da je s potpisom, recimo od Glumičića.
  Činjenica da je plastična operacija rekonstrukcije himena sve češća u Americi i da poslije zatezanja kože lica, isisavanja sala, podebljavanja usnica ili povećanja sisa polagano ulazi u modu kao nešto zanimljivo i štosno, što se može darovati i za Božić, nikako ne bi, čini se, mogla biti draga onome tko se na taj dan rodio i radi koga se čitava stvar i slavi. Što bi, uostalom, Isus, kojega je rodila djevica, rekao o rekonstrukciji himena kao božićnome poklonu? Sigurno bi se upitao: kakav sam to svijet spasio? Točnije, jesam li ga uopće spasio? I, uostalom, u kojoj mjeri ponovljivost djevičanstva ugrožava njegovu izvornu simboličku vrijednost? Očito, radi se o tendenciji ove civilizacije da na prilično vulgaran i u ovome slučaju  groteskni način sve svodi upravo na fizičko. Tijelo puno umjetnih supstanci za napuhavanje mišića ili bubrenje usana postalo je hram za sebe, dosljedno zanemarujući svoju duhovnu komponentu. I ne radi se samo o tome da je ponovljivost himena samo fizička, nego i o pristupu. U vrlo tradicionalnim zajednicama, u kojima se još uvijek cijeni izvorno djevičanstvo, ta je operacija prijevara i služi tome da se ženika, mladoženju, ili koga već,  naprosto prevari. U liberalnim kulturama, iz kojih je himen odavno prognan kao neželjena činjenica i arhaični simbol, a zadržao je svoju uzvišenost gotovo jedino još u Marijinu djevičanstvu i bezgrešnom začeću, ponovljivost himena i njegova rekonstrukcija je oblik zajebancije, ili malo skuplja i sofisticiranija erotska zabava. Nešto poput skupljih haltera ili savršenijeg dilda i služi samo za zadovoljenje seksualnih prohtjeva. Uostalom, himen i čin defloracije znaju biti prilično traumatični i za ženu i za muškarca koji se moraju susresti s nespretnošću, bolovima, krvarenjem i svim tim stvarima koje su zapravo prilično neugodne. Doduše, možda su ovi novi, umjetni himeni napravljeni tako da lakše pucaju i da još pri defloraciji naprave "plop!", kao kad pukne šampanjac. Naša suvremena znanost za svašta je sposobna i zanima ju jedino može li se, a ne smije li se, vodi brigu jedino o tome koliko se isplati, a ne u kojoj mjeri možda šteti. Da se razumijemo, nemam ništa protiv umjetnoga himena, zvuči mi čak kao dobar štos. Ali baš u tome i jest stvar: što danas zvuči kao štos nešto što smo donedavno i izbjegavali i prezirali. Doduše, među galebovima na našoj obali 70-ih i početkom 80-ih djevice su itekako bile na cijeni. Ali njihova cijena nije bila u domeni seksualnoga užitka, jer razbijati nekome himen na klupi u parku, na bodljikavom tepihu od iglica ili kamenome stolu nije nimalo ugodan doživljaj, nego u domeni priče. Još u to vrijeme himen je bio trofej. Ma kako glupav, doduše, ipak je bliski susret s njim bio nekakav doživljaj koji se mogao zanimljivo ispričati i još k tome lijepo verbalno ukrasiti. A kakav trofej može biti rekonstruirani himen? On je stvar žalosnija i od samoga tog trofeja, jalova nostalgija i opetovana fizička smetnja.
  Doduše, strah djevojaka od defloracije mogao se i dobro iskoristiti. Znam, recimo, priču o dva prijatelja iz Zagreba i jednoj djevici iz nekog njemačkog grada, neka to bude Regensburg, koji su se sreli na moru. Jedan od dvojice prijatelja imao je izuzetno dugačak ud, čak i za standarde obdarenih tipova iz pornića, dok je drugi imao vrlo malen. Takva prijateljstva često postoje  jer Bog, tko zna iz kakvih razloga, voli spajati totalno različite tipove. I ta su dvojica prijatelja jedne večeri upoznala onu djevojku iz Regensburga koja im se činila slatka, ali jako nesigurna. Uglavnom, udvarali su joj se obojica. Zaljubila se, naravno, u onoga s dužim, dok joj je ovaj s kraćim postao dobar prijatelj. I dalje su ponekad izlazili utroje, iako je ona službeno hodala s dužim. I onda se, jedne večeri, nasamo požalila prijatelju s kraćim da je pokušala prvi put spavati sa svojim dečkom, ali da nije mogla i da ju je jako boljelo. Onda joj je ovaj s kraćim objasnio da se nikako se smije prvi put spavati s onim koga voliš, jer je to previše traumatično, a pogotovo ako ovaj ima kurac kao surletinu odrasloga slona. Prijateljski se ponudio da joj pomogne s tim tehničkim problemom i to su prijateljski obavili u njenom šatoru, dok joj je prijateljica s kojom je doputovala bila u disku. Priča ima relativno sretan kraj jer je poslije toga skoro tri tjedna sretno hodala s prijateljem koji je imao duži, a onda se skoro godinu dana dopisivala s onim koji je imao kraći. Jer on je bio spretniji s riječima.
  Od svega ostala je priča koja se često prepričava na tulumima i rođendanima i uvijek nosi u sebi nešto dirljivo: sunce, more, dva kurca, jedan himen i dugo prijateljstvo. Međutim, teško mogu zamisliti tu djevojku iz Regensburga,  koja danas vjerojatno ima više od četrdeset,  kako odlazi plastičnom kirurgu i daje 2000 eura za novi himen kako bi to poklonila svome mužu za Božić. A onda se taj Bavarac u najtišoj i najsvetijoj noći toliko naloče piva da, kad večeraju, kaže petnaestogodišnjem sinu:
  - Christiane, mama ti je opet djevica!
  Kako bi se osjećao taj mali?

Vezane vijesti

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika