Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

U Europu na krilima Tuđmanovoga kulta

Srećko JurdanaSrećko JurdanaTelevizija je, otvoreno govoreći, zabavna za proučavanje po prilici onoliko koliko je zabavan i njezin zabavni program, no zadnjih dana je HDZ oko nje uspio podići političku galamu kakva i autora ove kolumne, a ne samo dokone saborske zastupnike, prisiljava da joj posveti djelić svojih prenapregnutih misaonih kapaciteta. Veselo društvo iz vladajuće partije zaključilo je kako su u narodu toliko omiljeni da na zadržavanje vlasti nakon budućih izbora mogu računati samo ako državnu televiziju stave pod čizmu. Pokrenuta je u tom smislu brza akcija za "uvođenje profesionalizma i demokracije na HTV-u", savršeno usporediva s nekadašnjim komitetskim kampanjama "protiv zastranjivanja u medijima". U Saboru je - uz neviđenu buku hadezeovaca i njihovih kolateralnih provokatora - odbijeno godišnje izvješće koje je podnio ravnatelj Mirko Galić, neposredno zatim televiziji je iz Ministarstva financija isporučen astronomski račun za PDV koji onemogućava njezino normalno funkcioniranje, a organizirana je usput i pobuna "zdravih snaga" među televizijskim novinarima, i taj impresivan združeni napor morao je prema scenariju dovesti do brze promjene aktualnoga televizijskoga vodstva.

U tom kontekstu, HDZ-u je dobro legla* emisija Latinica koja se s Tuđmanovim likom i djelom obračunavala dan uoči spomenutoga saborskoga puča. Planirani strateški udar na HTV demagoški se pretvorio u inicijativu za obranu Tuđmanovih zasluga. Televiziju koja izaziva narodnu sablazan "blaćenjem" ugleda "oca domovine", odmah treba ukinuti, jer što je dulje u grobu, Tuđmana ljudi više cijene i vole. Strašno, strašno. Takav trećerazredni politički skeč u režimskoj režiji hrvatska publika nije vidjela još od vremena Vladimira Bakarića Svilenog, odnosno od postavljanja Veljka Kneževića za komesara na HRT-u. Stvar se, međutim, Sanaderu i Hebrangu razmjerno brzo obila o glavu. Za razliku od nepogrešivo samozatajnih esdepeovaca koji su najprije oprezno odvagnuli situaciju, a zatim pokušavali pronaći riječi koje će - uz blagu obostranu kritiku - umiriti i tuđmanoide i demokrate, Stipe Mesić adresirao je fenomen bez okolišanja. "Ako Andrija Hebrang želi postati televizijski gazda, neka osnuje svoju televiziju na kojoj će biti i urednik i direktor, umjesto što pokušava osvojiti državnu", izjavio je predsjednik ne skrivajući ogorčenje činjenicom da je i u pluralističkome političkome razdoblju moguća bezobrazna komitetska kampanja za osvajanje medijskoga utjecaja. Usput govoreći, doktor Hebrang i njegov krug na neki način već imaju svoju televiziju, koja se zove Nova TV, a HTV bi u tom smislu mogao biti dragocjeni dodatak.

I Mirko Galić, od kojeg HDZ s nesvakidašnjom drskošću neprestano traži sve veće ustupke, odlučio je u jednom trenutku pokazati zube, ili barem zubiće. Na Saboru je izjavio kako će se na sve načine boriti protiv financijskoga nameta kojim se želi paralizirati HTV, a zatim je - zajedno s Marijom Nemčić, direktoricom HTV-a - primio odlikovanje francuskoga veleposlanstva, što je objavljeno u Dnevniku. Odlikovanje, dakako, nije stiglo slučajno. Francuska, a preko nje i Europska unija, pokazale su tom gestom što misle o HDZ-ovoj operaciji stavljanja HTV-a pod partijski nadzor, a njihov stav nije promakao Ivi Sanaderu koji je odmah odlučio uvući rogove. Dao je umjerenu izjavu koja relativizira agresivan ton prethodne kampanje, i naredio (ministru financija) Ivanu Šukeru da povuče rješenje o naplati PDV-a. Njegova direktiva među ostalim dokazuje kako se u Hrvatskoj porez može naplatiti ili ne naplatiti zavisno od diskrecijske odluke premijera.
Igrokaz teče dalje.

Suspenzija Denisa Latina, autora Latinice o Tuđmanu, predstavljala je Galićev neposredan quid pro quo za Sanaderovo odustajanje od radikalne čistke* na HTV-u. Gospodin Latin stavljen je privremeno na led zato jer je - po mišljenju desničarske scene - strahovito uvrijedio poglavara i njegove sljedbenike, što je na HTV-u naglo postalo out*. Dobronamjerna publika može se samo nadati da se suspenzija ne odnosi i na zaradu od desetak tisuća eura mjesečno, koliko Latin navodno od televizije dobiva za svoj reformatorski trud. U isto vrijeme, prijetnje koje Latinu stižu iz ekstremističkoga podzemlja i nadzemlja nipošto nisu za podcjenjivanje. HDZ-ova saborska operacija drastično je rekontaminirala hrvatski duhovni prostor, tako da se danas razni "zdrugovi" i pojedinci ponovno slobodno javljaju kao ideološki žandari i državotvorna cosa nostra*, i Latina pretvaraju u metu. Sanader je nedavno, kad je procijenio da se radi o njegovoj koži, ceremonijalno izjavio kako "u Hrvatskoj nitko nikome više neće prijetiti"; upravo mu se ukazuje prilika da na tuđem primjeru potvrdi vjerodostojnost svoje izjave.

Osim eliminacijom Latinice, vodstvo HTV-a odlučilo je stišati desničarske napade i emitiranjem nove emisije o Tuđmanu, ovoga puta "profesionalne" i "objektivne", koja se zove Nedjeljom u dva i čiji je gost bio Jure Radić, legendarni tuđmanovski bajazzo* koji je u HDZ-u interesno do grla ali se danas taktički pretvara kako se više ne bavi aktivnom politikom. Aleksandar Stanković, voditelj spomenute emisije, odlučio je, dakle, Denisu Latinu i njegovim sljedbenicima pokazati što je to pošteno televizijsko novinarstvo, i ta spoznaja promatrača može samo razveseliti, jednako kao i podatak da se HDZ u Europu nastoji uvući agresivnim oživljavanjem Tuđmanovoga kulta.

STUPAC TJEDNA: MIJENA U HSS-u; SLUČAJ PULJ

Nakon jedanaest godina autokracije, interesnoga paktiranja, zakulisnih poslova i bjesomučnoga reklamiranja samoga sebe, Zlatko Tomčić otišao je u legendu, ostavivši iza sebe stranku koja se lavovski bori s vlastitom beznačajnošću. Ako će s njegovim odlaskom - kako je inventivno izjavio - beskrajno profitirati njegova obitelj, pitanje je koliko će s dolaskom Josipa Friščića na njegovo mjesto profitirati HSS. Gospodin Friščić karizmatičan je koliko i plug Ferguson, ali tko zna, možda upravo to HSS-u i treba, možda je upravo u tome tajna.
* * *
Ivanu Pulju, ubojici maloljetne Anđele Bešlić, smanjena je kazna za pet godina (s dvadeset sedam na dvadeset dvije). Prije toga je oslobođen optužbe za silovanje. Koje su to "olakotne okolnosti" koje je sud uzeo u obzir kod ubojstva djevojčice koja se mirno vraćala kući sa zabave, i kakav se to pokolj u Hrvatskoj mora učiniti da bi zločinac dobio kaznu kakvu zaslužuje?

Vezane vijesti

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Persepolis je najslavniji, najpopularniji i najtrofejniji nogometni klub iz Irana, a bivši hrvatski izbornik veseli se novom izazovu u karijeri. -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika