Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

Autor: Marina Biluš

GAZETA

Nema novca ni za režije

Miroslav Radman oteže s preuzimanjem Mediteranskog instituta

  Nakon što je u svibnju ove godine svečano obilježen završetak adaptacije Vile Dalmacije u Splitu, u kojoj je smješten Mediteranski instituta za istraživanje života (MedILS) Miroslava Radmana, za koju je iz državnog proračuna izdvojeno 30 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti proteklih je mjesec dana više puta neuspješno pokušavalo s  Radmanom i njegovim suradnicima preliminarno dogovoriti  primopredaju objekta. U prosincu  su u Splitu trebala biti održana  tri sastanka predstavnika Ministarstva  i MedILS-a, ali planovi su propali jer vodstvo Mediteranskog instituta nije pristalo na primopredaju kompleksa  u kojem bi MedILS napokon trebao početi s radom, objašnjavajući kako se ne mogu držati već potpisanog ugovora o tehničkoj suradnji s Ministarstvom. U tom se ugovoru od 16. studenoga 2003. MedILS obvezuje da će po primopredaji objekta  preuzeti troškove tekućeg poslovanja.
  "I za takve smo teškoće imali razumijevanja i ponudili MedILS-u da ih riješimo na sastanku koji smo u Splitu održali 13. prosinca. Na njemu su sudjelovali i predstavnici Sveučilišta u Splitu i Grada Splita, ali nitko iz MedILS-a nije se pojavio", izjavio je za Nacional Slobodan Uzelac iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
  Prema najavama Radmana i njegovih suradnika,  MedILS je trebao biti otvoren još  sredinom rujna. No njegovo otvaranje  i prvi sastanak Međunarodnoga znanstvenog savjeta, na kojem je trebalo sudjelovati deset nobelovaca, odgađani su nekoliko puta, pa je to čudnije što vodstvo Instituta i dalje oteže s njegovim pokretanjem odbijajući primopredaju objekta koji je državu koštao 30 milijuna kuna. Radman i njegovi kolege tako opet potiču sumnju da do danas nisu koncipirali program rada Instituta ni pronašli novac kojim bi ga pokrenuli i opremili, jer da su u tome uspjeli, plaćanje troškova tekućeg poslovanja poput utroška struje i vode te komunalnih naknada ne bi im trebao biti problem.  Zanimljivo je da gotovo  istodobno vlasnik te privatne znanstvene ustanove, ali i premijerov savjetnik za znanost  Miroslav Radman  na portalu  www.connect.hr pokreće apel  protiv netransparentnog financiranja znanstvenih i tehnoloških projekata u Hrvatskoj, te o svojoj inicijativi obavještava i u uglednom znanstvenom časopisu Nature čiji novinari ovih dana pripremaju članak o nezakonitostima u financiranju znanstvenih projekata u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika